Як буде виглядати наша планета через 250 мільйонів років. Відео

Наша планета постійно змінюється, однак уявити собі як буде виглядати Земля через 50, 100 і 200 мільйонів років не так-то просто. Річ у тому, що наша кам’яниста планета — це мозаїка тектонічних плит, які чинять тиск одна на одну і створюють процеси, в результаті яких народжуються океани та гори. Попри те, що ми цього не помічаємо, плити постійно рухаються. Так, відповідно до загальноприйнятої теорії, поступовий рух плит в минулому розділило суперконтинент Пангею і триває досі. Сьогодні, беручи до уваги минуле Землі та озброївшись сучасними технологіями, ми можемо передбачити майбутнє переміщення континентів. Але які зміни відбуваються прямо зараз?

Континентальний дрейф і сейсмічна томографія

Найпопулярніша теорія на сьогодні говорить, що в майбутньому на Землі знову з’явиться суперконтинент на зразок Пангеї. Відповідно до теорії тектоніки плит, зовнішня оболонка Землі розділена на кілька плит, які повільно ковзають по мантії. З плином часу це змінює поверхню Землі шляхом злиття або поділу континентів. Крістофер Скотезе (Christopher Scotese), професор кафедри наук про Землю Північно-Західного університету вивчає, як тектоніка плит і зміна клімату відіб’ються на зовнішньому вигляді Землі в майбутньому. Так, ґрунтуючись на проведених дослідженнях, Скотезе зробив кілька анімованих карт, на яких показано як зміниться наш дім через 250 мільйонів років:

Більш того, сьогодні прогнозувати майбутні зміни геологам допомагає один з новітніх способів по вивченню швидкості в глибокій корі та мантії Землі — сейсмічна томографія. Використовуючи цю техніку дослідники прийшли до висновку, що материки Землі рухаються по довжині й ширині поверхні зі швидкістю кілька сантиметрів на рік. Фахівці вважають, що це буде тривати й призведе до зміни положення і зіткнення пластин. Цей процес називається континентальним дрейфом. Майбутнє таїть в собі безліч таємниць і дивних відкриттів.

Поточний напрямок тектонічних плит і їх швидкість дозволяють геологам передбачити, як зміниться положення континентів. Теорія Скотезе, що отримала назву Pangea Ultimate пророкує, що Атлантичний океан стане менше, наблизить Америку до Європи, а Середземне море зникне, коли Африка зіллється з Європою. Точно так же він розрахував, що Австралія і Південно-Східна Азія об’єднаються.

Вчені запропонували різні сценарії того, як буде продовжуватися цей процес надалі. Об’єднання континентів в областях на кордоні між двома плитами створить великі гірські ланцюги, схожі на Гімалаї. Інші наявні діапазони також будуть зростати. Гренландія та Антарктида відійдуть від полюсів, що призведе до підвищення рівня моря у всьому світі та повністю змінить узбережжі, яким ми його знаємо. Більшість з цих подій є простими прогнозами, і експерти сходяться на думці, що робити такі довгострокові прогнози ризиковано.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Інтернет майбутнього: як Web дуже скоро змінить нашу реальність

Людина з майбутнього або як технології майбутнього оточують нас вже зараз

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком

Вчені винайшли «робота», який може змінювати форму: бути рідким і твердим