«Проблема, у якої не має і, можливо, ніколи не буде рішення»: сьогодення безпілотних автомобілів

Компанії з Кремнієвої долини стверджували, що до 2021 року люди будуть вільно пересуватися на самокерованих автомобілях. Але замість цього за останні роки відбулося кілька судових розглядів і аварій, а на розробку технології були витрачені десятки мільярдів доларів. На думку деяких дослідників, перш ніж вона стане наступним проривом, пройде ще багато років. Який поточний стан справ в індустрії, перед якими труднощами постають компанії розповімо нижче.

Індустрія самоврядних автомобілів стрімко змінюється. Автономні електрокари починають розробляти навіть Alibaba і Baidu. Лише найприбутковішим компаніям, наприклад Waymo, підрозділу Alphabet, великим виробникам автомобілів і ряду стартапів вдається залишатися в грі. Іншим довелося відмовитися від розробки через великі фінансові витрати.

  • В кінці квітня Lyft продала свій бізнес безпілотних автомобілів Woven Planet, дочірній компанії Toyota. Операція оцінюється в $ 550 млн.
  • У грудні Uber також передала свій підрозділ автономних автомобілів іншому конкуренту.
  • За останній рік ще три відомих стартапи, що розробляють цю технологію, були продані компаніям з набагато більшими бюджетами.

Технологічним і автомобільним гігантами доведеться працювати над безпілотниками ще довгі роки. За оцінками Pitchbook, кожен з них витратить ще $6-10 млрд, перш ніж технологія широко пошириться, що відбудеться ближче до кінця десятиліття. І навіть такий прогноз, ймовірно, занадто оптимістичний.

На думку Кріса Урмсон, одного з перших інженерів проєкту по розробці автономних автомобілів Google, який потім перетворився в Waymo, трансформація індустрії вимагатиме не менше 30 років, а, можливо, навіть більше. Зараз Урмсон керує компанією Aurora, яка придбала підрозділ безпілотних автомобілів Uber.

Що ж пішло не так?

Деякі дослідники скажуть, що все йшло за планом — в науці таке буває. Неможливо точно передбачити хід експерименту. За роки випробувань виявлялося все більше і більше відволікаючих чинників для самокерованого автомобіля. Його навички водіння покращилися, але не наблизилися до можливостей водія-людини.

Безпілотники стали одним з найгучніших технологічних експериментів цього десятиліття. І він відбувається на звичайних вулицях і проводиться одними з найвідоміших компаній. Ажіотаж привернув мільярди доларів інвестицій, але при цьому встановив нереалістичні очікування.

  • У 2015 році глава Tesla Ілон Маск заявив, що повнофункціональні самокеровані автомобілі з’являться всього через два роки.
  • Понад п’ять років по тому машини Tesla пропонують автономність лише для їзди по трасі. Але навіть ця можливість викликала суперечки після декількох смертельних аварій (на думку компанії, причина в неправильному використанні технології).

Мабуть, з усіх розробників безпілотного транспорту найбільше труднощів випало на долю Uber.

  • Для підрозділу самокерованих автомобілів компанія переманила 40 фахівців з робототехніки з Університету Карнегі Мелон і придбала стартап з розробки безпілотної вантажівки за $680 млн.
  • Після цього Uber зіткнулася з судовими розглядами з Waymo у справі про крадіжку інтелектуальної власності, яка була вирішена не на її користь.
  • Потім в результаті аварії з безпілотним автомобілем Uber в Аризоні загинув пішохід.

Зрештою, компанія фактично заплатила Aurora, щоб та придбала її підрозділ безпілотників.

Але в індустрії є й успіхи

Багаті компанії продовжують поступово розвивати технологію. У жовтні Waymo досягла значного етапу: вона запустила перший «повністю автономний» сервіс замовлення таксі в місті Фенікс, Аризона. Однак він поки не буде розгортатися в інших штатах.

Новий співкерівник Waymo Дмитро Долгов, який обійняв посаду після відходу Джона Крафчика, заявив, що компанія розглядає бізнес в Аризоні як експеримент. На основі отриманих результатів Waymo розробляє нову версію технології самокерування, яка надалі буде застосовуватися в інших місцях і різних видах транспортних засобів, включаючи вантажівки для далеких перевезень.

Передмістя Фенікса відмінно підходить для безпілотних автомобілів: широкі вулиці, мало пішоходів і практично повна відсутність снігу і дощу. За безпілотниками Waymo стежать віддалені технічні фахівці та команди допомоги на дорогах, які допомагають машинам в скрутному становищі як за допомогою інтернету, так і особисто. Технології самокерування все ще не вистачає маневровості, щоб впоратися з ситуаціями, з якими водії-люди стикаються щодня.

Засновник Phantom Auto і колишній адвокат Елліот Катц, який консультував багато великих компаній з розробки безпілотників, вважає, що сучасні автономні автомобілі можна використовувати в ряді ситуацій, але їх все ж повинна контролювати людина. Phantom Auto надає програмне забезпечення для віддаленої допомоги та управління безпілотним транспортом.

Гравці індустрії зберігають оптимізм

Як і Waymo, Aurora зараз розробляє автономні вантажівки, а також пасажирські автомобілі. Ще жодна компанія не запускала вантажівки без допомоги водія. Однак Урмсон та інші фахівці вважають: саме такий вид автономного транспорту з’явиться на ринку швидше тих, що призначені для перевезення звичайних споживачів.

Маршрути далекомагістральних перевезень набагато простіші. За словами Урмсон, освоївши одну ділянку траси, буде легше освоїти наступну. Але навіть поїздка по довгому і відносно прямому шосе — надзвичайно складне завдання. Ще важче буде організувати доставлення обідів, нехай і на невеликій території.

Дейв Фергюсон, також один з перших інженерів команди Google і президент компанії по доставленню харчових продуктів та інших товарів Nuro, називає це однією з «найбільших технічних проблем нашого покоління». Багато хто розраховував, що технологія самокерування удосконалюватиметься як інтернет-послуги та програми для смартфонів. Однак робототехніка — набагато складніша наука. Фергюсон вважає, що в подібній індустрії потрібно бути «злегка божевільним і трохи оптимістичним».

«Цей оптимізм необхідний, щоб вставати щодня і старанно намагатися розв’язати проблему, яка не має рішення і, можливо, його ніколи не буде», — стверджує Фергюсон.

Uber і Lyft все-таки не повністю відмовляються від безпілотників і планують співпрацювати з компаніями, які все ще працюють над цією технологією. За заявою Lyft, автономні поїздки можуть з’явитися до 2023 року. Виконавчий директор компанії Джоді Келман повідомляє, що сервіс буде впроваджуватися з особливою обережністю: машини без водіїв будуть пересуватися на невеликій швидкості по обмеженому числу вулиць і лише за певних погодних умов.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The New Work Times

Читайте также:

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Що безпечніше – безпілотний автомобіль чи людина за кермом?

Робот Tesla Optimus навчився повільно ходити і тримати предмети

6 стартапів, які розробляють андроїдів