Досягнення космічних компаній за 2018 рік: виробники ракет та супутників. Частина 1

За даними венчурної компанії Space Angels, до четвертого кварталу 2018 року, розмір річних інвестицій в космічну індустрію склав понад $2 млрд. Половину вкладень стартапи залучали ще в першому кварталі – з січня по березень 2018 року.

Виробники ракет

SpaceX

Видавництво Bloomberg зрівняло швидкість виконання проектів SpaceX, які анонсував Ілон Маск. У підсумку виявилось, що середня затримка по більшості з них складає близько 670 днів, що на 245% перевищує строк по поставлених задачах.

Наприклад, Маск на 5 років прострочив запуск ракети Falcon Heavy. Замість запланованої дати 31 грудня 2013 року, він запустив її у лютому 2018 року.

2011 року Маск зробив свій перший прогноз про космічні подорожі з людиною на борту.

«При підтримці NASA SpaceX у 2014 році буде готова виконати свою першу місію на борту з повноцінним екіпажем», —  Ілон Маск

У підсумку NASA у 2014 році уклали контракт зі SpaceX на загальну суму $2,6 млрд. Початкова дата запуску була перенесена на 2017 рік, потім – на 2018 рік. У серпні 2018 року NASA оголосила імена чотирьох астронавтів, які згодились на експериментальний політ на Crew Dragon. Попередня дата вильоту — квітень 2019 року.

Космічний корабель Crew Dragon має здійснити перший безпілотний виліт в листопаді 2019 року, але в жовтні цього року плани дещо змінилися. Видавництво Spaceflight Now пише, що «Екіпаж Дракону» відправиться на МКС уже в січні 2019 року.

Туристичні відправлення на Місяць Ілон Маск планував ще в лютому 2017 року, але здійснити задумане навіть до кінця 2018 року йому не вдалося. Польоти на Марс були перенесені до 2020 року.

За даними Crunchbase, в проекти SpaceX було інвестовано $2,2 млрд.

Blue Origin

У жовтні 2018 року Джефф Безос (Jeffrey Preston «Jeff» Bezos), засновник компанії Blue Origin сміливо заявив про те, що місяцехід його компанії протягом п’яти років прибуде на Місяць. Поки що компанія Blue Origin займається розробкою дизайну космічного корабля.

Велика мета Blue Origin – забезпечити людству таке майбутнє, де мільйони людей змогли б подорожувати, жити й навіть працювати в космосі.

«Наступним кроком стало б повернення на Місяць. Для досягнення цієї цілі нам потрібен багаторазовий доступ до поверхні Місяця та його ресурсам», —  Джефф Безос

Окрім проектування місяцеходу компанія займається створенням туристичної ракети для космічних польотів New Shepard та розробляють ракети з великою вантажністю New Glenn для подальших контрактів на запуск супутників.

New Shepard значно поступається Falcon 9 Ілона Маска. Ракета Безоса не призначена для дальніх та тривалих польотів. Вона може доставити людей на суборбітальний простір приблизно на чотири хвилини.

За словами Wired, Безос планує вже з 2019 року почати запуск ракети New Shepard з туристами на борту після серії успішних тестових польотів. У квітні відбувся восьмий політ ракети з манекеном на борту, дев’ятий тест також планується провести без участі людей. За словами Аріана Корнелла, представника Blue Origin, туристичні поїздки можуть початися «ще після кількох випробувань».

«Протягом дев’ятої місії ми запустимо рятувальний двигун для екіпажу на максимальній для ракети висоті. Це перевірка потрібна для того, щоб зрозуміти, чи зможуть астронавти уникнути аномалії під час польоту», — Blue Origin

Підсумковий об’єм інвестицій у компанії Blue Origin наразі складає $13 млн: у серпні цього року компанія отримала фінансування від NASA.

Виробники супутників

Rocket Lab

Новозеландська компанія Rocket Lab Пітера Бека (Peter Beck) також зіткнулася з проблемами відтермінування у 2018 році після успішного пробного запуску у січні.

Перший приватний запуск ракети Electron та малих супутників відбувся в листопаді 2018 року, хоч і був раніше запланований на квітень. У листопаді, за даними Crunchbase, компанія отримала $140 млн фінансування.

Якщо зрівнювати зі SpaceX та Blue Origin, проекти яких призначені для космічного туризму, то космічний корабель Rocket Lab менше по габаритах: 17 метрів у висоту з вантажністю 226 кг. Але компанія не ставить перед собою ціль конкурувати з космічними гігантами.

«Ми як FedEx — кур’єр завжди приносить вашу посилку прямо до дверей», — Пітер Бек

Слоган космічної компанії Rocket Lab весь рік був «Час діяти!»

«Цього року наша компанія приділила більше уваги розширенню свого виробництва, аби випускати ракети періодичністю один раз на місяць. Тепер, коли ми досягли цього рівня виробництва, ми працюємо над тим, аби збільшити темп у 2019 році», — Пітер Бек.

Серед клієнтів Rocket Lab можна відмітити наступні компанії:

  • Spire Global, компанія, яка використовує дані зі супутників для відстежування погодних умов, положення космічних кораблів та літаків.
  • Fleet Space Systems, стартап, який планує запустити супутниковий інтернет речей.
  • Студентські супутники з Університету Ірвіна.
  • Spaceflight, займається запуском ракет та керуванням польотів.
  • Kleos Space, виробник наносупутників.
  • Circle Aerospace, компанія, яка надає послуги повного циклу в космічній галузі.

12 грудня Rocket Lab планувала запустити десять супутників для NASA, але запуск відклали до кращих часів через погодні умови.

Astranis

Стартап Astranis було засновано 2015 року Джоном Едмарком (John Edmark) та Райан Маклінко (Ryan McLinko). Компанія займається розробкою нової технології для супутників, яка дозволить забезпечити доступ до інтернету 4 млн осіб.

«Ми прагнемо того, аби кожна людина мала доступ до інформації про охорону здоров’я, сільське господарство та права людини. Ми хочемо, щоб вони були господарями своєї долі. Всі ті, хто залишається без доступу до інтернету, не можуть повністю застосувати свої знання та розум для вирішення певних завдань», — Джон Едмарк

 

В січні 2018 року стартап протестував перший у світі супутник MicroGEO для підключення до інтернету і зробив на його основі кілька відеороликів високої якості з космосу. Компанія планує поставляти свій продукт телеком-компаніям.

В березні цього року стартап Astranis отримав $13,5 млн від фонду Andreessen Horovitz.

Як повідомляє Forbes, протягом всього інвестиційного періоду А стартап зібрав $18 млн — від Y Combinator, Refactor Capital, Indicator Fund та Fifty Years.

У жовтні 2018 року Space News сказав про те, що Astranis спільно із NanoRacks профінансує студентський проект супутника в рамках конкурсу організації «Студенти за дослідження та освоєння космосу» (SEDS). Переможця визначать у травні 2019 року, а дату запуску готового супутника визначать пізніше.

Virgin Orbit

Компанія Virgin Orbit спеціалізується на запуску маленьких ракет, входить до спільноти в Virgin Group та належить Річарду Бренсону (Richard Charles Nicholas Branson). За 20 місяців свого існування космічний стартап встиг провести тестовий політ, не виходячи на орбіту.

У листопаді 2018 року літак Cosmic Girl, що належить Virgin Orbit пролетів над Каліфорнією півтори години з ракетою Launcher One.

«Нам ще доведеться багато чого подолати. Але відмінні результати під час пробного польоту дають надію на краще. Я з нетерпінням чекаю нашого першого космічного польоту на початку 2019 року, а також багаторазових польотів на орбіту в недалекому майбутньому», — Річард Бренсон

13 грудня 2018 року Virgin Galactic відправила до космосу одну зі своїх ракет, пише видавництво The Guardian. Цей запуск став першим в історії комерційним польотом за межі атмосфери після програми шатлів США у 2011 році.

Наразі команда Річарда Бренсона переходить на новий етап роботи, який пов’язаний із космічним туризмом. Але компанія може зіткнутися з законодавчими проблемами різного рівня.

«Поки що узгодженого міжнародного визначення кордонів космосу не існує», — Білл Баррі, головний історик NASA.

Akash Systems

Стартап Akash Systems Фелікса Еджкама (Felix Ejeckam) та Тая Мітчелла (Ty Mitchell) займається розробкою міні-супутників нового покоління та поки знаходиться на першій стадії венчурного фінансування. Продавати свої продукти засновники компанії планують вже у 2019 році.

«Ми зробимо найефективніші у світі посилювачі, передавачі та супутники, аби забезпечити максимально широкий та економічно ефективний доступ до супутникового зв’язку», —  Фелікс Еджкам

На початку 2018 року Akash Systems отримала $3,1 млн від п’яти компаній, в тому числі: Khosla Ventures, один з інвесторів RocketLab, Social Capital, інвестор Relativity Space, Data Collectible, інвестор Planet Labs.

«Постійне використання зв’язку з кожним роком все більше навантажує нашу супутникову інфраструктуру. Akash Systems прагне змінити теперішню супутникову систему зв’язку та створити високопотужні компоненти, які вирішили б сучасні проблеми із супутниками, такі як виділення тепла та ефективне охолодження систем», — Свен Стробанд, партнер Khosla Ventures

OneWeb

Ще один стартап OneWeb Грега Уайлера (Greg Wyler) ставить перед собою ціль забезпечення всього людства інтернетом до 2027 року шляхом запуску своїх малих телекомунікаційних супутників на орбіту.

Загальна сума інвестицій в компанію Уайлдера, за даними Crunchbase, складає $1,7 млрд: у 2015 році в OneWeb було вкладено $500 млн від Річарда Бренсона, Coca-Cola, Airbus та ще п’яти компаній, у 2016 році — $1,2 млрд від SoftBank.

Проте, запланований на травень 2018 року запуск був перенесений на кінець року.

«Наші запуски почнуться в четвертому кварталі 2018 року. Ми вирішили доповнити наші наземні випробування, після чого одразу перейти до виробництва тому, що практично всі елементи ми можемо відпрацювати на Землі», — Грег Уайлдер

У жовтні 2018 року Sputnik News повідомив, що тестовий запуск супутників OneWeb на російській ракеті «Союз-СТ» запланований на 7 лютого 2019 року та пройде у Гвіанському космічному центрі.

Продовження статті читайте у другій частині.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики