Досягнення космічних компаній за 2018 рік: постачальники даних та інші стартапи. Частина 2

У першій частині ми розповіли про досягнення найвідоміших виробників ракет та супутників. Друга частина статті присвячена досягненням компаній постачальників даних та аналітики, а також інших стартапів у космічній галузі.

Постачальники даних та аналітики

Planet Labs

Стартап по виробництву та запуску міні-супутників Planet Labs заснований 2010 року Крісом Бошуйзеном, Роббі Шинглером та Уіллом Маршаллом.

Компанія у 2017 році запустила 200 супутників та зараз спеціалізується на аналізі даних, в червні 2018 року звільнила частину своїх робітників. Свої дії вона пояснила реструктуризацією бізнесу.

«Ми реорганізували команди, аби ще більше відповідати нашим поточним цілям та ідеям. Перемикаємо увагу з вирішення великих технічних завдань, таких як створення та запуск найбільшої кількості супутників, на розробку комерційних продуктів та розбудову успішного бізнесу. Саме через це п’ятниця була останнім днем для декотрих співробітників компаній. Було звільнено біля десяти відсотків робітників», — Представник PlanetLabs

Також стартап Planet Labs змінив приміщення. Як пише TechCrunch, нове приміщення у шість раз більше старої фабрики компанії. Тепер космічний стартап планує виготовляти біля 40 супутників на тиждень.

«Ви не зможете зафіксувати того, чого ви не бачите» – саме так звучить філософія компанії.

Кожен супутник Planet Labs робить два знімки космосу за секунду, потім зображення класифікується системою та відновлює картину планети із космосу. За даними Crunchbase, загальний розмір інвестицій в стартап складає $183,1 млн.

Spire Global

Компанія Spire Global Йеруна Капперта, Джоела Спарка та Пітера Платцера спеціалізується на поставці даних та аналітиці за допомогою установки міні-спутників на низькій орбіті. Стартап надає інформацію для більш точної морської та повітряної навігації, точного прогнозу погоди та вистежування прикордонних вантажів.

Ще у 2017 році Spire Global поставила перед собою мету – запустити сотню своїх супутників до космосу, але не дивлячись на бажання виводити на орбіту нові об’єкти кожного місяця, вирішення поставленої задачі допоки не вдалося.

У листопаді 2018 року Spire разом RocketLab запустили два міні-супутника. Тепер загалом на орбіті представлено 62 супутників стартапу Spire.

Супутники Spire

11 грудня 2018 року 11 компанія стала першим партнером Європейського космічного агентства. Наразі Spire Global зможе використовувати глобальну навігаційну супутникову систему ЄС «Галілео» для збору даних про погоду.

По оцінках гендиректору компанії Пітера Платцера, ця колаборація принесе компанії Spire $2,7 млрд за найближчі 25 років.

Зараз, за даними Crunchbase, загальний розмір інвестицій в Spire Global зіставляє $140,5 млн. Як пише Owler, приблизний річний дохід компанії складає $2 млн.

Стартапи з довгостроковими планами

Relativity Space

Компанія Relativity Space пропонує швидке створення пригідної до польотів ракети замість того, аби розробляти її модель роками. Так виглядає слоган компанії, яка намагається запровадити 3D-технології друку в космічну індустрію.

Подібний вигляд друку називається лазерне спікання: система використовує лазерні промені для швидкого склеювання стертого у порошок металу у точні та складні структури з мінімальною кількістю деталей.

«Ми відчуваємо, що якщо людство планує колонізувати інші планети, то 3D-друк має бути дійсно єдиним способом виготовлення складових та допоміжних інструментів для цієї мети. Інші компанії друкують менш як 1% своїх деталей, ми ж плануємо друкувати 95% деталей до кінця 2020 року», — Тім Елліс (Tim Ellis)

«Витрати на запуск ракети й досі являється перешкодою для виходу у відкритий космос», — Тім Елліс

У інвестиційному портфелі стартапу Джордана Ноона (Jordan Noon) та Тіма Еліса (Tim Elis) колишніх співробітників SpaceX та Blue Origin лежить $45,1 млн. Біля $35 млн компанія залучила ще в березні 2018 року.

У серпні 2018 року екс-інженер SpaceX Тім Базза став помічником команди.

«Коли я працював у SpaceX, діяльність Тіма у сфері розробки та експлуатації була легендарною», — Джордан Ноон

Компанія планує закінчити роботу над 3D-ракетою Terran до 2020 року. По попереднім данним її комерційний запуск може початися у 2021 році.

SpinLaunch

Компанія SpinLaunch Джонатана Яна (Jonathan Ian Schwartz) запропонувала компаніям зекономити на процесі запуску ракет та супутників, розробляючи космічну катапульту. Такий механізм передбачає розкручення ракети до швидкості 5000 миль на годину і надалі її запуск, що дозволить космічному об’єкту досягти орбіти та відвантажити туди свої супутники.

SpinLaunch планує початок комерційного запуску до 2022 року. Одноразове використання катапульти коштуватиме біля $500 тисяч, планується запускати декілька ракет на день. Для порівняння, зараз запуск ракети та підготовка до нього займає не менш як місяць. А його вартість коштує від $2 до $10 млн.

Розмір інвестицій в компанію на даний час сягає $40 млн, повідомляє Bloomberg. Серед інвесторів варто зазначити такі компанії, як Kleiner Perkins, Airbus та Alphabet.

«SpinLaunch може працювати від відновлюваних джерел енергії, від сонячної енергії та енергії вітру. Це виключає використання токсичного ракетного палива», — Вен Се, інвестор Kleiner Perkins.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?