Стартап із Литви запропонував технологію 3D-друку нирки

Сьогодні вже можна купити надруковані на 3D-принтері будинки, автомобілі, ракетні двигуни, кросівки та, звичайно ж, секс-роботів. Але як щодо кастомної нирки? Саме цю ідею Vital3D планує втілити у реальність. Литовський стартап — представник компаній, які хочуть вивести біодрук на новий рівень.

Для цього пропонують різні підходи. У системі Vital3D лазери точно наносять живі клітини та біоматеріали у вигляді тривимірних візерунків. Компанія стверджує, що це дозволяє створювати функціональні, масштабовані та відтворювані тканинні конструкції.

У Vital3D вірять, що технологія може скоротити розрив між попитом на органи та їх пропозицією. Ця прірва розширюється з кожним роком, особливо для нирок. Лише у США понад 90 тисяч осіб перебувають у списку очікування пересадки нирки, тоді як минулого року орган отримали лише 25 тисяч.

Біодрук — перспективне рішення, але надзвичайно складне. Воно вимагає високоспеціалізованого обладнання, підбору матеріалів та медичних знань, щоб відтворити надзвичайно складну анатомію.

Особливо складно відтворити нирки. Кожна містить близько 1 млн нефронів, які забезпечують функціональність органу. Гіпотетично, якщо розмістити їх у лінію, вона простяглася б на 16 км.

«Щоб відтворити таку складну структуру, ми часто опиняємося на роздоріжжі, змушені обирати між швидкістю та точністю. Навіть найдосконалішим біопринтерам на цей час може знадобитися до двох тижнів для друку складної структури, що навряд чи є сприятливим для живих клітин», — пояснює Відмантас Шакаліс, CEO Vital 3D.

У пошуках балансу між швидкістю та точністю компанія Vital3D розробила запатентовану технологію під назвою FemtoBrush.

В основі інструменту лежить просторовий модулятор світла, що динамічно регулює форму лазерного променя. За словами Vital3D, це надає процесу «безпрецедентну універсальність».

Система обіцяє точність до тисячної частини міліметра, а також високу швидкість.

«З цим нововведенням ми прагнемо змінити ситуацію. Наша мета — надрукувати велику судинну мережу нирки лише за 24 години», — додає Шакаліс.

Він визнає, що технологія все ще перебуває на стадії зародження. Потрібне інтенсивне тестування, щоб переконатися, що органи є безпечними та функціональними. Крім того, є величезні нормативні бар’єри, які необхідно подолати.

Проте технологія продовжує розвиватися. Можливо, органи, надруковані на 3D-принтері, надійдуть у продаж не скоро, але за лабораторних умов вони демонструють дивовижні успіхи.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: TheNextWeb

Читайте также:

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Штучниій інтелект допоміг людям з деменцією візуалізувати спогади з дитинства

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман