Королівська «зелена» енергія — шведи використовуватимуть сонячні панелі для освітлення палацу XVIII ст. у Стокгольмі

Королівський палац у Старому місті в центральній частині Стокгольма, Швеція, переходить на 100% живлення за рахунок поновлюваних джерел енергії. Останні 5 років на даху північного флігеля за дорученням короля Карла XVI Густава встановлювали сонячні панелі, які тепер займають 60% даху загальною площею 7,2 тис кв м.

solcellspanel_slottet

У представництві королівського двору вже зауважили, що встановлені на даху будівлі, які відноситься до XVIII ст., сонячні панелі не завдадуть великої шкоди її історичному зовнішньому вигляду:

«— Ці панелі не видно із землі: їх можна буде побачити лише з повітря. Приміром, пасажири літака, який прибуває у Стокгольм, зможуть побачити, яке велике значення глава держави надає переходу на поновлювані джерела енергії. Ще одна перевага вільного доступу до відновлюваної енергії – можливість прикрасити палац різнокольоровим підсвічуванням. Наприклад, золотисто-жовтим. Саме в такий колір (архітектор) Хорлеман пофарбував палац у XVIII столітті».

За попередніми підрахунками, сучасні сонячні панелі дозволять щороку отримувати до 500 тис кВт-год чистої енергії. Цього обсягу вистачить для електропостачання приблизно 20 середньостатистичних домогосподарств. Королівський палац у Стокгольмі є офіційною резиденцією глави держави короля Карла XVI Густава: практично всі офіційні прийняття монарх проводить саме там, хоча проживає королівське подружжя в столичному передмісті Дроттнінгхольм.

Схоже, незвичайний підхід до технологій є характерною рисою шведів – чого вартує лише краш-тест нової вантажівки Volvo, який провела 4-річна дівчинка. Однак, і українці вміють дивувати технологіями: проект Politaimo готує екскурсії над Чорнобилем з використанням дронів в стилі фантастичного «Аватар», а українська компанія Smart-Eco представила зарядні станції на сонячних батареях для підзарядки електромобілів в домашніх умовах.

Джерело: Ecotown

Читайте также:

Большие данные и солнечная энергия – идеальная комбинация

Автомобілі на сонячній енергії: реальні та практичні

Як зберігати енергію: найпопулярніші технології (частина І)

Как получить чистую воду из воздуха — Елена Савчук, об устройстве Water Cloud UA