Найпопулярніші міста Європи для запуску стартапу – дослідження

DEEP Ecosystems – один із найактивніших акселераторів екосистемних проєктів у світі. Організація заохочує підприємців створювати локальні стартап-спільноти замість того, щоб переїжджати до іншого регіону заради запуску свого проєкту.

З 2016 року DEEP у партнерстві з «Європейською стартап-ініціативою» відстежують динаміку зростання стартап-хабів та на їх основі формує керівництво та стратегічну аналітику для законодавців та підприємців.

Перша частина звіту Startup Heatmap Europe присвячена центрам тяжіння стартапів. Які міста віддають перевагу фаундерам і де оптимістичніше дивляться на майбутнє екосистеми — читайте в матеріалі.

Опитування серед фаундерів

Найтриваліший аналіз настрою фаундерів у Європі.

З 2016 року в рамках опитування Startup Heatmap Europe засновників стартапів запитують: «Де ви запустили б компанію, якби могли вільно вибрати?». Респонденти відзначають три варіанти зі списку, що включає понад 200 міст Європи із населенням від 250 тисяч осіб.

Опитування проводиться серед засновників стартапів, які проживають у Європі, яких запрошують до участі після попередньої перевірки. Невелика частина респондентів відповідає на запитання через сайт. Усі результати та оновлення точок даних можна знайти на сайті опитування.

Топ-10

Лондон та Берлін зберігають лідерство у рейтингу з 2016 року. 34% засновників стартапів обрали їх як потенційну локацію для запуску наступного проєкту.

Найпопулярніші стартап-хаби у 2023 році. Діаграма: Startup Heatmap Europe

Нижче у рейтингу зі значним відривом розташувалися Барселона та Амстердам (їх відзначили 17% респондентів).

Трохи менш популярні Париж та Лісабон (по 12%), Мюнхен (10%) та Таллінн (9,4%).

З 10 по 20

Наступні результати демонструють: за увагу підприємців борються безліч активних екосистем, і їхні місця у рейтингу поділяють частки відсотка.

Найпопулярніші стартап-хаби у 2023 році. Діаграма: Startup Heatmap Europe

У 2023 році цілих 14 стартап-хабів виглядають привабливими для більш ніж 5% європейських засновників. Найчастіше ці локації були не першим, а другим чи третім обраним варіантом.

Стартап-хаби, які отримали найбільше голосів як перший вибір фаундерів — Відень (68%), Мадрид (56%) та Таллінн (49%).

Найпопулярніші міста Європи для стартапів за весь час

2023 року Париж здійснив найбільший стрибок у популярності серед європейських хабів (+4 пункти до рейтингу минулого року).

Крім цього, зросла привабливість таких міст, як іспанська Малага (вперше потрапляє до топ-20, додавши 3 пункти), Мюнхен (+2,5 пункти), Копенгаген (+2,2 пункти) та Стокгольм (+2,1 пункти).

Лондон, який перехопив першість у Берліна, додав 1,8 пункти, а Берлін втратив 3,3 пункти. Найбільший спад показав лише Лісабон (-4 пукти).

71,3% європейських фаундерів налаштовані оптимістично

За останні роки настрій засновників зазнав чимало злетів та падінь.

Ще у 2019 році майбутнє здавалося похмурим, а у 2020 році почалася пандемія. Занепад настрою особливо помітний у засновників стартапів із Великобританії та Середземномор’я.

Оптимізм: частка засновників європейських стартапів, які позитивно оцінюють майбутнє своєї екосистеми. Діаграма: Startup Heatmap Europe

У 2021 році настрій покращився, і на горизонті з’явилися позитивні перспективи.

Вже наступного року погляди засновників на майбутнє загалом стали негативнішими.

66% засновників віддають перевагу Європі США

За даними Startup Heatmap Survey, якби європейські засновники могли вільно обирати, 66% почали б заново в Європі.

Європа чи США? Уподобання європейських фаундерів. Діаграма: Startup Heatmap Europe

Це більше, ніж торік (58%), проте трохи нижче, ніж у 2020 році, коли 69% заявили, що віддали б перевагу Європі.

Частка респондентів із цією відповіддю найвища у Західній Європі (79%) і найнижча у Центральній Східній Європі (44%). У Великій Британії та Ірландії вона становить 59%.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Startup Heatmap Europe

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики