Що приховує від нас Місяць? Частина 2

Місяць досить загадкове небесне тіло. Не дарма навколо нього ходить безліч легенд. У першій частині статті ми розглянули теорії походження кратерів, таємниці їх зникнення й особливості фарбування поверхні нашого супутника. Продовжмо цікаву подорож по таємницях Місяця.

Червоні плями на Місяці

В кінці 1963 року американські ЗМІ повідомили сенсаційну новину про знахідку астрономів у вигляді червоних плям на Місяці. Першими помітили дивне явище співробітники Лоулеської обсерваторії, що знаходиться на горі Флагстафф в Аризоні. В області кратеру Аристарх вони помітили три червонуваті плями, які були помітними протягом 20 хвилин.

З розповіді одного з астрономів, який спостерігав це незвичайне явище, можна зробити висновок, що пляма в той момент світила дуже яскраво та нагадувала рубін.

Через місяць подібне явище можна було помітити знову. Цього разу червонувата область довгуватої форми з’явилася на кратері Аристарх. Для детальнішої перевірки директор обсерваторії лікар Хол зателефонував до сусідньої обсерваторії у штаті Огайо та повідомив, що в районі кратеру Аристарх відбувається явище незвичайного характеру. Вінг спеціально не уточнив яке саме явище та де саме воно відбулося. Через деякий час астрономи з Огайо повідомили про свої спостереження. Результати спостережень виявились ідентичними.

В той же період часу два випадки червоного відблиску помітили в районі місячного кратеру Кеплера і французькі астрономи в обсерваторії Пік дю-Міді.

На перших порах ці явища були пояснені вченими як вулканічні виверження. Але надалі стали відомі факти, які відкрили це питання зовсім з іншої сторони. Було встановлено, що місячна поверхня, окрім сонячного світла, сіяє ще й своїм власним світлом, так званим люмінесцентним світлом.

Що спільного між Місяцем та електролампочкою?

Як відомо, випромінювання будь-якого небесного тіла пов’язане з його нагріванням. Напевно ви не раз бачили, як світиться розпечений шматок металу або нитка електролампочки, яка горить у домі. Але в деяких умовах може виникати не температурне холодне світіння, яке пов’язане з фізичними процесами, які протікають на електронному рівні. Саме це світіння, яке ще називають люмінесцентним використовується в добре відомим нам лампах денного світла, у фарбах, які світяться, якою покривають циферблат годинників та приладів, вимикачів і т. д. Люмінесцентне світіння можуть спровокувати ультрафіолетовим та рентгенівським випромінюванням Сонця або корпускулярними потоками космічних променів. Добре відомо, що багато гірських порід здатні люмінесціювати. Ця властивість зазвичай використовується у геологічній розвідці.

На нашій планеті природної люмінесценції не існує, бо жорсткі випромінювання та корпускулярні потоки та первинні комічні промені екрануються атмосферою. На Місяці, де немає ні атмосфери, ні магнітного поля, ці випромінювання дуже швидко досягають поверхні та можуть викликати світіння місячних порід.

Цікаво, що відомі нам червоні плями в районі кратеру Кеплер спостерігалися після того, як на Сонці відбулися два спалахи, а саме, в момент посиленої активності. Запізнення склало біля 8,5 години. Це говорить про те, що світіння було викликано корпускулярними потоками, які рухалися зі швидкістю біля 5 тис. км на секунду. Для порівняння, електромагнітному випромінюванню потрібно 8,3 хвилини, аби пролетіти відстань від Сонця до Місяця.

Таке явище, як місячна люмінесценція була підтримана у 1964 р. пулковськими астронавтами. Їм вдалося сфотографувати зовсім не освітлену частину місячної поверхні, на якій виднілися деталі, які мали велику яскравість, більшу, ніж навколишня територія.

Все це в комплексі змушує американських астрономів відмовитися від гіпотези про те, що червоні плями, які були помічені на Місяці, були виверженнями вулканів. Скоріш за все, це були люмінесцентні випромінювання.

Але з іншої сторони, цілком можливо, що люмінесценція та вулканічні процеси на супутнику Землі якось пов’язані між собою. Професор Козирев Н. А. вважає, що люмінесценція поблизу деяких місячних кратерів може бути пов’язана з виділенням газів. Іншими словами, в подібних випадках люмінесціюють не гірські породи, а гази, які виділяються крізь тріщини в розломі місячної поверхні.

Нерозкриті таємниці Місяця

Отже, наявність дії внутрішніх сил на Місяці доведена. Оскільки на Місяці присутні гази, то очевидно, що там мають бути сейсмічні явища. Вони можуть викликатися вулканічною діяльністю та падіннями великих метеоритів, які, згідно з дослідженнями, з’являються до шести разів на місяць. Скрізь надра Місяця поширюються сейсмічні хвилі, а сейсмічні хвилі, у свою чергу – це свого роду проектор, за допомогою якого можна було б отримати важливі свідчення про внутрішню будову місячного шару. Для цієї мети необхідно доставити на місячну поверхню спеціальні прилади для реєстрації коливань місячного ґрунту – сейсмографи. Після успішної посадки на Місяць станції під назвою «Місяць 9» подібне завдання здається цілком здійсненне.

Ще одну цікаву таємницю Місяця приховують так звані світлі смуги – проміння, яке розсіюється по всім напрямкам від деяких кільцевих гір. Під час повного місяця такі смуги видно з особливою чіткістю. В такий момент за ними можна спостерігати неозброєним оком.

Також потрібно згадати про ще одну загадку, пов’язану з місячними горами. На східній частині диску Місяця астрономи виявили різні висоти у рівнях місцевості біля 9,7 км. Таких високих гір на нашій планеті немає. І це явище не можна вважати випадковим. Маса гори повинна чимось урівноважуватися. Діло навіть не в тому, що знаходиться під горою, а в тому, які породи розташовані на сусідніх ділянках. Така система нагадує терези з чашечками: якщо в одному місці гора буде опускатися, то в іншому місці, неподалік, гірські породи будуть підійматися вверх. Як можна досягнути рівноваги для гори, яка являє собою 10 кілометрову гірську породу? Цілком можливо, що зовнішні шари Місяця мають здатність витримувати величезні фізичні навантаження. Чи, можливо, навколо високих гір на Місяці, над поверхнею менш високого рівня можна знайти поклади металів у величезній кількості? У будь-якому разі Місяць ще приховує багато таємниць, які можливо в найближчому майбутньому ми розкриємо.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет