ТОП стартапів Європи, що швидко зросли у 2020 році

Статистика говорить про те, що кількість і суми інвестицій в стартап-індустрію стабільно ростуть. Якщо у 2014 році в європейські компанії було вкладено $1,7 млрд. (Показник раундів B), то у 2019 році він становив $5,5 млрд — в три рази більше. Схоже, глобальна пандемія цієї тенденції не завадить і показник інвестицій у 2020 зрівняється з цифрами 2019 року.

Журналісти видання Sifted проаналізували відкриті дані європейських стартапів і оголосили список тих, які увійшли в ТОП по швидкості масштабування. У рейтинг увійшли проєкти, які оцінюються в €150 млн й більше.

Hopin

Лідер масштабування у 2020 році  — Hopin — платформа для проведення онлайн-заходів. Команда лондонського проєкту, створеного у 2019, розширилася на 294% за шість місяців (тепер в штаті налічується 193 співробітників). Загальна аудиторія платформи налічує 3,5 мільйона користувачів, а фаундери співпрацюють з організаціями рівня ООН і НАТО.

У листопаді 2020 року, в рамках нового інвестиційного раунду (серія B), Hopin залучили $125 млн. Угоду очолила американська інвестиційна компанія IVP. В цей час, компанія оцінюється в $2,1 млрд.

Primary Bid

Наступною за швидкістю є компанія Primary Bid, чисельність персоналу якої за останні шість місяців зросла на 80%.

Primary Bid знаходиться в Лондоні, також як і Hopin. Суть створеної ними платформи в тому, щоб допомагати фізичним особам вкладати гроші в публічні компанії нарівні з інституційними інвесторами.

У жовтні, команда Primary Bid привернула раунд інвестицій на суму 38,5 млн фунтів стерлінгів, що стало найбільшою угодою індустрії фінансових технологій за місяць. Зокрема, в проєкт вклалися Лондонська фондова біржа, Draper Esprit і OMERS.

Trade Republic

ТОП 3 закриває стартап Trade Republic, штат якого збільшився за пів року на 78%. Команда проєкту створює додаток, що дозволяє користувачам купувати акції та деривативи без комісії. Компанія заснована в Берліні, у 2018 році й зараз над їх застосунком працює 118 осіб.

На сьогодні, Trade Republic залучила €79 млн інвестицій і оцінюється приблизно в €300 млн.

Swappie

Фінський стартап Swappie, заснований у 2016 році, збільшив штат співробітників на 50% за пів року. Тепер, над інтернет-магазином бувших у використанні смартфонів працює 221 особа.

На цю мить, Swappie залучили €41,8 млн. В тому числі раунд на €35,8 млн в липні цього року. У проєкт вклали гроші ряд інвестиційних компаній, серед яких TESI, ESI, Lifeline Ventures, Reaktor Ventures і Inventure. В цілому, стартап оцінюється в €145-218 млн.

PlanRadar

PlanRadar з Відня, почали розвивати ідею у 2013 році й збільшили штат співробітників за останні шість місяців на 49% (до 118 осіб). Продукт компанії — хмарна SaaS-платформа для будівництва, призначена допомогти компаніям з документацією, постановкою завдань і управлінням дефектами своїх проєктів у сфері нерухомості.

На сьогодні, компанія залучила €31,2 млн й оцінюється в €120-180 млн. Останній раунд інвестицій на суму €30 млн відбувся в березні 2020 року, а очолив угоду фонд Insight Partners — один з найбільших світових інвесторів у програмне забезпечення. Також, в проєкт вклали гроші e.ventures, Cavalry Ventures, Berliner Volksbank Ventures і aws Gründerfonds.

IQM Quantum Computers

Фінський стартап IQM оголосив в жовтні про прорив, який повинен зробити квантові комп’ютери точнішими й простішими в масштабуванні. У компанії хочуть створити одну з найбільших команд квантових інженерів. За останні шість місяців штат компанії збільшився на 48% і тепер складається з 59 осіб.

У листопаді 2020 року стартап отримав €39 млн під опікою німецької венчурної компанії MIG Fonds. За підсумком раунду, загальний обсяг фінансування IQM склав €71 млн.

Виконавчий директор IQM, Jan Goetz, прокоментував угоду так: «Кожна успішна компанія колись виглядала нікчемною на тлі усталених гравців. Я радий, що нас уже згадують разом з IBM або Google»

Livestorm

Проєкт Livestorm з Парижа, запущений у 2016 році, займається програмним забезпеченням для компаній, які проводять вебсемінари. Завдяки пандемії різко підвищився попит на софт компанії і її штат збільшився на 46% (до 54 осіб).

Загалом, Livestorm зібрав €31,9 млн інвестицій, а останній раунд (серія В) відбувся в листопаді 2020 року. В рамках цієї угоди, в компанію інвестували Raise Ventures, Bpifrance, Aglaé Ventures і Idinvest Partners. Загальна оцінка стартапу — від € 109 млн до €164 млн.

Bit Bio

У Bit Bio працюють над технологією, яка поєднувала синтетичну біологію і біологію стовбурових клітин для розробки нових клітинних методів лікування. У компанію, розташовану в Кембриджі (Великобританія), за пів року прийшло 62 нових співробітників. В цілому, їх штат збільшився на 41%.

Стартап оцінюється в €151-226 млн й залучив $42 млн інвестицій в червні цього року. Фінансування надійшло від Річарда Клауснера, колишнього директора Національного інституту раку та засновника Lyell Immunopharma, Juno and Grail. У раунді також взяли участь Foresite Capital, Blueyard Capital і Arch Venture Partners.

Aiven

Фінська компанія Aiven створює та управляє базами даних з відкритим кодом. Стартап заснований у 2015 році, а значить це найстаріший проєкт з перерахованих. Зараз в Aiven працює 94 співробітники, що на 36% більше ніж шість місяців тому.

Aiven оцінюється в €145-218 млн та привернув €46,4 млн євро інвестицій. Останній раунд фінансування, який очолили IVP, відбувся в лютому 2020.

Supermetrics

Останньою в списку стала ще одна фінська компанія — Supermetrics. Її штат збільшився на 34% за шість місяців (до 122 співробітників). Стартап з Гельсінкі створює автоматизовані інструменти веб аналітики для соціальних мереж і онлайн-маркетингу.

У серпні 2020 проєкт привернув €40 млн, в результаті чого загальна сума фінансування склала €43,5 млн.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман