Доба єдинорогів — чи загрожує ІТ-ринку нова «бульбашка»

Дейв Макклур (Dave McClure), венчурний підприємець та співзасновник 500 Startups, попереджає усіх, хто говорить про «бум» в сфері стартапів: бульбашка є — але вона не в техноіндустрії.

Преса вже котрий рік скиглить про «наступну бульбашку», про те, що ринок стартапів от-от лусне — але він не «лускає», натомість стартапи продовжують залучати нові й нові грошові потоки, венчурний капітал та спричиняти появу інновацій на ринку. Хтось проголошує несподівані повороти у індустрії через проблеми із фінансуванням «єдинорогів». Перебільшені оцінки перспективності стартапів вляглися — та нікуди не зникли ні самі підприємці, ні інвестори. Його Величність Венчурний Капітал теж нікуди не зник — і продовжує породжувати гонитву за виходом на біржу та «накачуванням» грошима все нових і нових проектів.

Макклур застерігає: справжня «бульбашка» назріває не в індустрії стартапів, де ніколи не бракує капіталу та інновацій — а в сфері компаній, які вийшли на публічний біржовий ринок, так і не зуміли відійти від бізнес-моделі стартапу та переживають період злету на основі хвильових коливань ринку. Майже всі керівники компаній зі списку Fortune 500 визнають: це — слабке місце їхніх структур.

Звісно, є ті, хто каже, що вже бачив подібну ситуацію у 2000 чи 2008 роках: мовляв, усі кризи із перенасичення грошима рухаються завжди за однаковими сценаріями. От тільки підступність процесів, які відбуваються зараз, полягають зовсім не у крахові ринку як такого — криза загрожує нетехнологічним компаніям, які десятиліттями були на ринку, а тепер «єдинороги» мають усі передумови, аби «змести» старих лідерів.

На думку Макклура, цього разу криза полягатиме не в тому, що інвестори чи топ-менеджери втратять усі вкладені гроші — а те, що самовпевнені керівники класичних компаній із рейтингів 500 найвпливовіших та найзаможніших компаній та керівників світу опиняться перед лицем суворої правди про те, що вони програли конкуренцію стартапам нового типу.

Справжня «непозбувна бентега» почнеться на Уолл-Стріт, коли вони виявлять, що мультиплікатор P/E має бути ~5–10 замість ~15–25. Справжні проблеми і криза постануть в момент, коли нафтовидобувні компанії та автомобільні концерни зрозуміють, що їхні акції за 20 років не коштуватимуть навіть долара, бо автономні машини без водія та електромобілі стануть повсюдним явищем. Тисячі великих компаній втратять мільярди доларів упродовж наступних 10 років.

І саме тому компанія Unilever придбала стартап Dollar Shave Club за $1 млрд. Саме тому мережа супермаркетів Walmart купує Jet.com за $3 млрд. Саме тому GM придбала Cruise за $1 млрд, інвестували $500 млн у Lyft і навіть збираються купити цей райдшерінговий проект за $5 млрд. Ризик інвестування у такі стартапи не більший за середньоринковий — але порівняно нижчий за ризик втратити все, прогледівши появу «єдинорога» у своїй ніші.

Подібне явище — не новина для ринку: десь у середині 1990-х уже були прогнози щодо певного технологічного прориву, які однако провалилися потім у пастку «краху доткомів» на початку «нульових». Одночасно суперкорпорації Amazon та Google з’явилися у 1990-х як стартапи. Після кризи 2008-2009 років подібний скептицизм теж має місце — хоча в той же час почали своє сходження Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube — як і повернення до колишньої слави корпорації Apple, запуск айфону та сходження Стіва Джобса як ікони нового покоління.

Оце «ходіння по колу» вже тоді теж було. Google придбала тогочасні стартапи YouTube та Android. Facebook пізніше придбав WhatsApp та Instagram. ТОП-5 компаній із найвищою ринковою оцінкою на сьогодні — це технологічні компанії. Чи переоцінено їх? Чи не завищено їхню ціну? Чи не загрожує цим ТОП-5 наступна «бульбашка»?

5 років тому марк Андріссен написав есеї «Програмне забезпечення з’їдає світ», фільм «Соціальна мережа» став 7 років тому блокбастером для цілого покоління молоді — а тепер ми знаємо, що наступну революцію (чи революції) не показуватимуть телевізори, бо для неї буде інтернет (українці, до речі, самі пережили це — прим.перекл.): заворушення, зміни, мітинги чи вибори тепер в першу чергу показують не телеканали, а смартфони, соціальні мережі, стрімінгові сервіси, окуляри віртуальної реальності чи доповнена реальність. А ще місце своє у цих процесах займуть дрони та швидкісний автономний транспорт на кшталт Маскового Hyperloop. І столицею інновацій більше не буде Долина — а стане Шанхай чи Сеул. А найновіші космічні технології куватимуть не в NASA чи Детройті, а в Бухаресті, Банґкоку, Банґалорі чи Стенфорді, а може і ще десь, де? Ми поки не знаємо.

«Бульбашка» стається одночасно із запуском знакових компаній та сервісів. Банкрутство Lehman сталося влітку 2008 року, і одночасно представники PayPal Mafia запускали програми венчурного інвестування та ангельські програми на базі Facebook. Традиційні ринки 2008-2010 років обвалювалися один за одним; а в цей час люди вкладали капітал у стартапи, які були «єдинорогами» свого часу: Twilio, Credit Karma, Lyft (тоді ще Zimride) — $5 млн у всі три,а тепер три цих стартапи оцінюються у $3 млрд.

Так, інвестори деякі кошти втрачали гроші, стикалися із нецільовим використанням коштів і не вміли опановувати smart-money — або ж отримували значно менші виходи на біржу, аніж прогнозували аналітики. Але більшість стартапів та компаній буле не переоцінені, а недооцінені (і часто — досить відчутно). Чи можна говорити про «бульбашку»? Напевно, ні.

Погляньте на інвесторів: дехто із них вклав божевільні гроші, переоцінюючи стартап, у який інвестував — Юрій Мільнер, росіянин, який запустив фонд DST Global, відкрив цю «еру єдинорогів», коли вклав у 2009 році $200 млн у Facebook, коли компанію оцінювали у $10 млрд. Тоді всі називали його божевільним — а потім Facebook став коштувати понад $300 млрд. А ще він вклав гроші у AirBNB, Twitter, Spotify, Snapchat, WhatsApp — подивіться зараз на вартість цих, раніше нікому не відомих компаній.

Так, інколи технологічні компанії перестрибують свій час, і далеко не всі «єдинороги» перетворяться на Facebook, але ті, хто відносно недорого вклався у Uber та Airbnb, тепер навряд чи шкодують про рішення ризикнути своїми грошима. Є переоцінені проекти, але це — далеко не всі. І достатньо буде тих, кому пощастить утвердити нові інновації та прориви.

Джерело: 500hats

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Що чекає штучний інтелект у 2024 році: 4 головні тренди від MIT

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature

Головні тренди 2024 року від Trend Hunter: технології