Український стартап, що знаходить плагіат у всіх — від студентів до дружини Трампа

Українські розробники створили сервіс Unplag для перевірки текстів на унікальність, який дозволяє аналізувати не тільки англомовні тексти, але і написані українською мовою. Сервіс є особливо актуальним після того, як наукова спільнота бурхливо відреагувала на плагіат в дисертації дружини вже колишнього Міністра культури України.

Ярослав Кологривов, СЕО компанії T-shaped Technologies (до якої входить проект Unplag), розповів нам про те, як нейромережі допомагають виявляти плагіат, скільки навчальних закладів вже працюють з сервісом та які оновлення з’являться найближчим часом.

yaroslav-kologryvov

Як працює український пошук плагіату

Все програмне забезпечення є власною розробкою нашої команди науковців та програмістів. Наша технологія базується на принципі машинного навчання та нейронних мережах. Програмою можна користуватися без встановлення, оскільки ми використовуємо хмарні технології — достатньо мати доступ до інтернету. Загалом процес перевірки виглядає так: система сканує текст, який користувач обирає для перевірки та порівнює його або із «живим» індексом пошукових систем, або з усіма текстами в т.з. «Бібліотеці користувача», або з базою робіт навчального закладу. Перші 2 типи перевірки доступні для всіх індивідуальних користувачів. Для тих, хто використовує програму в межах свого навчального закладу — підтримуються усі 3 зазначені варіанти перевірки. Останні мають ще опцію перевірки по базі академічних робіт інших університетів, що дає можливість знаходити плагіат в роботах студентів із різних навчальних закладів.

За допомогою хмарних технологій, що задіяні в Unplag, індивідуальні користувачі й користувачі навчальних закладів можуть створювати свої власні бази академічних робіт безпосередньо в своїх «Бібліотеках». База Unplag постійно збільшується за рахунок зростання самого інтернету, адже Unplag перевіряє, використовуючи «живий» індекс пошукових систем. Крім того, ми самостійно індексуємо та поповнюємо власну базу академічними та науковими роботами, що знаходяться у відкритому доступі. Наприклад, нещодавно ми додали 3 журнали з економічних наук, яких немає онлайн.

Unplag є результатом плідної співпраці українських технічних спеціалістів та науковців. Тому до вирішення будь-яких проблем ми підходимо не тільки з технічної, але й з наукової сторони. Уся архітектура сервісу повністю побудована в хмарі, немає необхідності закуповувати потужну комп’ютерну техніку. Кожен користувач, маючи лише логін та пароль, може легко та швидко підключатись до сервісу, а всі складні процеси з пошуку плагіату відбуваються у нас на сервері. Ми пропонуємо зручний інтерфейс, за допомогою якого корстувач швидко отримує результати перевірки з відсотком текстових збігів у формі інтерактивного звіту. Серед переваг системи:

  • можливість перевіряти роботи, що написані багатьма мовами (англійська, французька, українська, турецька, німецька, голландська та інші);
  • швидкість перевірки (від 2 до 4 сек за сторінку) текстів різних форматів: .doc, .docx, .rtf, .txt, .odt, .html та .pdf;
  • одночасна перевірка декількох робіт різного формату та розміру без уповільнення швидкості;
  • простий у користуванні інтерфейс з підказками, що дозволяє розміщувати файли у папках, перейменовувати їх, швидко видаляти або знаходити потрібний документ у своїй «Бібліотеці»;
  • зрозумілий та зручний звіт про плагіат, яким можна поділитися зі своєї «Бібліотеки» або завантажити у форматі .pdf;
  • можливість виключення цитат та джерел з невеликою кількістю текстових збігів з результатів пошуку;
  • безпечність у користуванні: програма не має доступу до робіт, які користувач зберігає в своїй «Бібліотеці», допоки він сам добровільно не надасть його;
  • швидка технічна підтримка.

Безкоштовна версія дає можливість випробувати основні функції системи та переконатись в тому, що вона дійсно варта того, щоб нею користуватись постійно. Проте для такої версії діють певні обмеження. Зараз Unplag дозволяє безкоштовно перевіряти 3 тексти на день, по 500 слів кожен.

Рівень популярності

Стосовно індивідуального використання системи українськими користувачами — таких поки що в нас небагато. Переважно з Unplag працюють студенти та викладачі, навчальний заклад яких використовує нашу систему. Для закордонних індивідуальних користувачів аргументом на нашу користь є доступна ціна, постійне вдосконалення системи та додавання нових функцій, до яких користувачі одразу отримують доступ.

Щодо статистики в цілому: в Україні за останні півроку понад 35 університетів вже підключились до нашої системи. В 26 інших країнах світу ми підключили більше ніж 70 корпоративних клієнтів. Загалом, за вказаний проміжок часу, 8 195 клієнтів мінімум один раз скористалися нашим сервісом.

Цікаві факти

Одна з останніх цікавинок — нещодавно Unplag уклав угоду з іспанським університетом la Universidad Rey Juan Carlos (URJC), що розташований в Мадриді, і першою «жертвою» нашої системи став ректор цього ж університету, про що писали місцеві онлайн-ЗМІ. Ми також натрапили на статтю про Меланію Трамп і помітили в ній скріншот нашої програми. Журналісти видання Mashable перевірили промову майбутньої першої леді США за допомогою Unplag і знайшли 22% плагіату.

Одного разу до нас звернулась вчителька з американської школи. Вона люб’язно поділилася з нами своїми позитивними враженнями від користування системою та зауважила, що завдяки Unplag вдалося виявити, що її студенти заміняли літери англійської мови на схожі, в такий спосіб намагаючись обдурити програму.

З українських випадків можна згадати такий: 2 університети вирішили об’єднати свої зусилля у боротьбі з академічним плагіатом та побажали здійснювати перевірки студентських робіт, використовуючи їхню об’єднану базу, оскільки помітили, що студенти почали активно обмінюватися роботами.

Про нові можливості

Для українських користувачів Unplag вже скоро стане доступна робота над перефразуванням та тримовний переклад, в якому підтримуватимуться українська, російська та англійська мови. Це дійсно дуже гостра проблема для країн пострадянського простору. В найближчому майбутньому ми плануємо зосередитись на роботі з індивідуальними користувачами. Для них буде створено гнучкішу систему цін. Також ми вже працюємо над новим дизайном інтерфейсу, щоб зробити його ще більш зручним та зрозумілим.

Для корпоративних клієнтів у планах на 2017 рік є продовження інтеграції з системами дистанційного навчання (LMSs). Ми вже співпрацюємо з такими системами як Canvas, Moodle, Blackboard та інші.

Хто створює Unplag

Ми вважаємо нашими основними перевагами потужну технологію, яка постійно вдосконалюється в нашій R&D лабораторії; якість продукту, яка формує попит на світовому та українському ринках та, безумовно, команду професіоналів, захоплених процесом створення продукту, який впроваджує позитивні трансформації в освітній галузі.

На сьогоднішній день в команді Unplag працює понад 60 фахівців. Це — науковці, і програмісти, і менеджери з розвитку бізнесу, і маркетологи, і дизайнери, і адміністративний менеджмент. Весь процес — від ідеї і до впровадження продукту на ринку — забезпечується завдяки зусиллям цих фахівців. Наша команда — наша найголовніша цінність.

Доменний реєстратор №1 в Україні imena.ua

БІЛЬШЕ КОРИСНИХ ПРОГРАМ:

Читайте также:

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

У британському університеті з’являться лектори-голограми

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики