Не тільки космічний туризм. Varda — компанія, яка хоче виготовляти ліки в космосі

На початку червня ракета SpaceX Falcon 9 запустила 72 малих супутника для клієнтів, включаючи першу у світі космічну фабрику. Його перший продукт? Ліки.

Головна задача

У 2019 році фармацевтичний гігант Merck повідомив, що експеримент на Міжнародній космічній станції показав, як зробити ліки проти раку Keytruda більш стабільними. Це означало, що їх можна вводити через укол, а не через внутрішньовенне вливання.

Ключем до відкриття став той факт, що частки поводяться по-різному, коли їх звільнено від сили гравітації. Побачивши, як ліки кристалізуються за умов мікрогравітації, компанія Merck зрозуміла, як налаштувати виробничий процес на Землі, щоб отримати більш стабільну версію.

«‎Є багато високопродуктивних продуктів, які можна виготовляти тільки в умовах невагомості» — Уілл Брюї.

Дослідження в умовах мікрогравітації потенційно можуть призвести до багатьох інших відкриттів, подібних до цього, або навіть до розробки абсолютно нових ліків, але в астронавтів МКС не так багато часу для експериментів.

Тим часом єдиними варіантами доступу до мікрогравітації (або вільного падіння) за межами орбіти, є польоти на параболічних літаках і вежі, що падають, і вони створені тільки для експериментів, що вимагають менше ніж хвилину в умовах мікрогравітації – експеримент Merck на МКС зайняв 18 днів.

Ідея

У 2021 році каліфорнійський стартап Varda Space Industries оголосив про свій намір побудувати першу у світі космічну фабрику з виробництва не лише фармацевтичних препаратів, а й інших продуктів, які можна було б виготовляти в умовах мікрогравітації.

Цей завод складатиметься з комерційної супутникової платформи, прикріпленої до двох модулів виробництва Varda. Один модуль міститиме обладнання, здатне автономно виготовляти продукт. Інший буде капсулою, що повертається, щоб доставити готову продукцію назад на Землю.

«‎Існує багато високопродуктивних продуктів, які можна виготовляти тільки в умовах невагомості, що є виробничими можливостями, які неможливо відтворити на жодному заводі на Землі», — сказав генеральний директор Уілл Бруї, який раніше розробляв і керував космічним кораблем для SpaceX — «‎У нас є команда, що складається з аерокосмічних талантів у розквіті своєї кар’єри, зосереджених на тому, щоб якнайшвидше вивести працююче обладнання на орбіту», — продовжив він.

Що нового?

На той час Varda заявила, що планує запустити свою першу космічну фабрику у 2023 році, і, що здається першим космічним стартапом, вона справді вклалася в цей амбітний графік запуску.

Протягом першого тижня перебування супутника в космосі Varda зосередиться на тестуванні його систем, щоб переконатися, що все працює так, як передбачалося. Другий тиждень буде присвячений багаторазовому нагріванню та охолодженню старих ліків проти ВІЛ-СНІДу ритонавіру, для вивчення того, як його частинки кристалізуються в умовах мікрогравітації.

Приблизно через місяць у космосі Varda спробує повернути на Землю свою першу космічну фабрику, відправивши її через атмосферу на гіперзвуковій швидкості, а потім використовуючи парашутну систему, щоб безпечно приземлитися на випробувальному та навчальному полігоні Міністерства оборони Юти.

Забігаючи наперед

Зрештою, космічні заводи Varda можуть у результаті служити подвійним цілям: як виробничі потужності та гіперзвукові випробувальні стенди — ВПС вже уклали зі стартапом контракт на використання наступної капсули для тестування обладнання для гіперзвукових ракет.

Але щодо виробництва інших видів товарів, Varda поки що планує займатися ліками.

«Фармацевтичні препарати — найцінніші хімічні речовини», — сказав Брюї CNN. «І у них також є великий ринок на Землі».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: CNN

Читайте также:

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти