Vodafone Україна представив послугу IoT Monitor для контролю мережі Інтернету речей

20 лютого Vodafone Україна оголосив про запуск послуги для пакетного управління SIM-картами в пристроях Інтернету речей (IoT  — Internet of Things) під назвою IoT Monitor. Рішення реалізовано на базі глобальної платформи IoT-connectivity від Vodafone. Компанія планує просувати свою платформу в таких індустріях як  логістика, охорона здоров’я, смарт-будинок, смарт-сіті, промисловий Інтернет речей, морські перевезення, та харчова промисловість.

Глобальний ринковий ландшафт

Представники компанії Vodafone — Грем Раштон (Graham Rushton), Global CTO Vodafone Partner Markets та Сем Джорджан (Sam Jordan), IoT Market Expansion Vodafone Partner Markets — у своєму виступі описали поточну ринкову ситуацію. На сьогодні глобальний IoT B2B-ринок є одним з найбільш динамічних у світі. Його обсяг зросте зі 109 млрд євро у 2019 році до 218 млрд євро у 2025 році. До того ж в основному зростання відбудеться за рахунок сервісів Інтернету речей, в той час як ринок обладнання та зв’язку для IoT (Internet of Things) виросте лише у 2 рази.

За даними звіту Gartner «Magic  Quadrant for M2M Services» від грудня 2019 року, 34% компаній вже сьогодні використовують Інтернет речей, до того ж 76% з них стверджують, що ця технологія є критично важливою для їх бізнесу, а 8% наголошують, що увесь бізнес повністю залежить від  IoT. 74% компаній, що вже впровадили  Інтернет речей, вважають, що організації, які не перейдуть на використання цієї технології в найближчі 5 років, просто не зможуть нормально конкурувати на ринку. 64% бачать значний рівень повернення інвестицій (ROI) від використання IoT. Відомо, що раніше ця технологія була дуже дорога, але зараз, завдяки створенню екосистеми, вартість впровадження знижується і від цього виграють як бізнес, так і споживачі. Водночас компанії витрачають набагато менше часу на розгортання технології. Нарешті 84% організацій, що вже впровадили технологію, стверджують, що зараз набагато більше впевнені в IoT, ніж 12 місяців тому. Це дійсно так, оскільки технологія постійно розвивається та вдосконалюється.

Для роботи IoT потрібна надійна телекомунікаційна мережа. Але треба усвідомлювати, що Інтернет речей — це не тільки мобільний зв’язок, а конвергенція різних технологій. Фінальною крапкою тут стане зв’язок 5G, хоча в IoT можуть бути залучені й фіксовані лінії, й багато інших технологій. Наприклад, для впровадження повністю автономного транспорту також потрібна інтеграція Інтернету речей. Об`єднання таких технологій дозволяє, наприклад, автоматично викликати швидку медичну допомогу та поліцію, якщо автомобіль потрапив в аварію.

Що стосується глобальної платформи Vodafone, то щороку вона зростає на 25% і вже нараховує 99 млн активних М2М-з’єднань. 1500 компаній є клієнтами Vodafone в галузі Інтернету речей, 200 петабайтів даних що місяця передається через цю платформу.

Що таке IoT Monitor від Vodafone?

За словами Миколи Тракнова, директора департаменту цифрових рішень та платформ Vodafone Україна, в Україні ринок IoT зростає справді кардинально — на 50% кожного року. Організації використовують IoT-пристрої в якості сигналізації для охорони приміщень, для відстеження переміщення транспорту, для отримання різної інформації від промислових систем. Але як керувати сотнями чи навіть тисячами SIM-карток, що встановлено в цих пристроях? Саме тут на допомогу приходить сервіс IoT Monitor. Як відомо, Vodafone вже давно працює на ринку Інтернету речей, тому створив власну екосистему та отримав чималий досвід в цій галузі.

Микола Тракнов: «Різниця між IoT та М2М в тому, що Інтернет-речей — це екосистема різних систем та технологій.  І платформа IoT Monitor надає можливість керування цією екосистемою»

Микола Тракнов: «Різниця між IoT та М2М в тому, що Інтернет-речей — це конвергенція різних систем та технологій.  І платформа IoT Monitor надає можливість керування такою екосистемою»

Саме IoT Monitor може стати важливим кроком до побудови ІоТ інфраструктури, наголошує Микола Тракнов. Наразі кількість М2М-підключень в Україні в оператора обчислюється кількома відсотками від загальної кількості абонентів. Але вже через 5-7 років воно може перевищити кількість традиційних абонентів компанії. Так, за прогнозами, вже у 2020 році в Україні буде встановлено 4,5 млн пристроїв Інтернету речей.

Україна – прогноз підключених пристроїв

Україна та країни східної Європи – прогноз за кількістю підключених пристроїв

З якими ж проблемами зустрічається клієнт під час побудови мережі ІоТ? Це — відсутність можливості пакетного управління SIM-картами, відсутність контролю залишку SMS та MB в пакеті, переплата за використання інтернету однією картою, коли на іншій ще залишився пакет послуг, відсутність інформації про втрату пристроєм зв’язку.

IoT-екосистема Vodafone

IoT-екосистема Vodafone

Завдяки застосуванню презентованого сервісу клієнт отримує можливість ефективного використання пакетів послуг, автоматизацію та спрощення бізнес-процесів, спрощення логістики й управління SIM-картами, контроль витрат на зв’язок і постійний контроль знаходження карт в мережі. Дуже важливо, що дані по сенсорах IoT залишаються всередині країни.

Клієнти, які скористаються IoT Monitor, матимуть змогу самостійно управляти усіма IoT-підключеннями:

  • міняти статуси IoT SIM-карт,
  • самостійно змінювати тарифні плани,
  • контролювати використання трафіку,
  • встановлювати ліміти,
  • проводити моніторинг стану SIM-карт,
  • встановлювати параметри нотифікації про зміни,
  • формувати звітність (доступні 37 різних видів звітності),
  • можливість підключення по API.

Користувачам надається можливість підключати до послуги клієнтські програми, а також гарантується безпека передачі даних і технічна підтримка 24/7.

Послуга доступна через єдиний глобальний web-інтерфейс українською, англійською та російською мовами. За допомогою детальної статистики можна перевірити, чи активовано SIM-карти, користування data-трафіком, деталі останніх інтернет-сесій. Користувач може самостійно побудувати бізнес-логіку подій і спланувати нотифікації про різні події, наприклад, у разі втрати картою зв’язку, наближення до ліміту трафіку або блокування картки, якщо її не санкціоновано дістали з пристрою.

IoT-connectivity – платформа для дистанційного управління усіма IoT SIM-картами через єдиний WEB- інтерфейс

IoT-connectivity – платформа для дистанційного управління усіма IoT SIM-картами через єдиний WEB- інтерфейс

IoT Monitor спрямований, перш за все, на фінансовий сектор, охоронні служби ЖКГ, транспорт і логістику, на розробників ІоТ-девайсів, агросектор, та розумну інфраструктуру міст (Smart City). Найбільш вигідне використання сервісу IoT Monitor для  компаній, що оперують великим обсягом пристроїв, кількість яких починається від кількох сотень.

Компанія пропонує два тарифних плани Vodafone IoT Monitor

  • IoT Basic Kit, 20 грн/місяць на 1 SIM-картку — сюди входить 150 МБ і 20 SMS
  • IoT Classic Kit за 40 грн/місяць на 1 SIM-картку — 1000 МБ і 150 SMS.

В кожний з тарифних планів входить бандлова система, тобто спільне використання сумарного пакета МБ/SMS усіх SIM-карт, що перебувають в одному тарифі і технічна підтримка 24/7. Слід зазначити, що поки що обладнання інтернету речей в Україні використовує не найоптимальніший стандарт 1800 МГц. Але вже починається перехід на 900 МГц, що значно підвищить якість та покриття зв’язку.

IoT connectivity-платформа, на базі якої працює послуга IoT Monitor, розроблена у Німеччині й успішно працює у 42 країнах світу, в тому числі у Великобританії, Іспанії, Німеччині, Нідерландах.

Нагадаємо, що Vodafone — одна з найбільших світових телекомунікаційних компаній, що надає широкий спектр послуг, включаючи мобільний голосовий зв’язок, передачу даних, обмін повідомленнями, фіксований інтернет і кабельне телебачення. Оператор працює у 24 країнах, має партнерські угоди з операторами 43 країн і надає послуги фіксованого широкосмугового доступу в інтернет на 19 ринках. Станом на 30 вересня 2019 року Vodafone надає послуги близько 640 мільйонам абонентів мобільного зв’язку і 21 мільйону користувачів фіксованого інтернету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Кінець всесвіту Google або чому пошуковики втрачають популярність

Як влаштований інтернет та чому він називається глобальною мережею

Кабель на дні океану: як прокладають інтернет між континентами

Стрибок від 5G до 6G. Коли, навіщо та що це даcть?