Vodafone сфокусується на IoT-рішеннях в Україні

У 2025 році у світі буде нараховуватися 25 млрд пристроїв категорії Інтернету речей (IoT), які в сумі згенерують $1 трлн доходу. До того ж найбільша частка ринку припаде на Північну Америку та Азійсько-Тихоокеанський регіон. Вже сьогодні глобальний ринок генерує близько $9 млрд доходу та 760 млн мобільних з’єднань. З них 700 млн припадає на технології 2G, 3G, 4G, все інше — на ліцензований спектр LPWA. Нагадаємо, що LPWA — це технологія бездротової мережі Low Power Wide Area, яка спеціально призначена для підключення пристроїв з низькою пропускною здатністю, з використанням низької потужності, одночасно забезпечуючи підвищений рівень проникнення. Прогнозується, що за допомогою цієї технології до 2025 року буде під’єднано 1,9 млрд пристроїв, в той час як за допомогою 5G/4G — тільки 1,6 млрд.

В чому переваги IoT?

Спектр застосування пристроїв IoT дуже широкий: від великих корпоративних рішень до споживацької побутової техніки. Наприклад, в домогосподарстві «розумний» холодильник з підключенням до інтернету може повідомляти господарю на смартфон, що закінчилися певні продукти або ж підходить до кінця термін їх споживання. Водночас у великих корпораціях, таких як Coca-Cola чи Pepsi-Cola, сотні таких IoT холодильників можуть повідомляти про температуру напоїв (для Coca-Cola стандарт — від 4 до 8 градусів вище нуля) та їх наявність на полицях. Зараз за такими параметрами слідкують сотні мерчендайзерів, але ж IoT-технології здатні повністю чи майже повністю автоматизувати цей процес.

Аналітика сфер застосування з розбивкою на B2B і B2C сегменти

Аналітика сфер застосування з розбивкою на B2B і B2C сегменти

Світовий ринок за сегментами застосування IoT напрямки

Світовий ринок за сегментами застосування IoT напрямки

Виходячи зі світових трендів, найбільшу динаміку впровадження IoT-рішень на суміжних ринках у промисловому виробництві експерти очікують в розвитку розумних міст, транспорті та логістиці, енергетиці, охороні здоров’я.

В портфелі провідних телеком-компаній IoT є одним з пріоритетних напрямків, адже Інтернет речей, за переконанням багатьох експертів — це складова 4-ї технологічної революції, яке змінить життя. Потужна мережева інфраструктура є базою для створення комплексної пропозиції «Телеком + IoT».

Що забезпечує технологія NB-IoT?

Що забезпечує технологія NB-IoT

За прогнозами, у 2020 році в Україні буде встановлено 9 мільйонів пристроїв Інтернету речей. Загалом це пристрої, які здатні вимірювати більше десятка різних параметрів, наприклад вологість, температури, вагу, швидкість руху, та інше. Саме вони здатні забезпечити приймання даних в реальному часі та оперативне прийняття рішень.

Але при роботі з обладнанням в Україні є деякі особливості:

  • Використовується рідкісний стандарт 1800 МГц;
  • Є потреба в новому обладнанні при появі стандарту 800/900 МГц;
  • Відсутня стандартизація обладнання, також існують ризики, пов’язані з розмитненням обладнання;
  • Є необхідність налаштування, підключення та устаткування.

Саме тому для роботи на цьому ринку потрібний достатній досвід. Vodafone є найбільшим постачальником IoT-рішень у світі та визнаним світовим лідером в галузі М2М-рішень за результатами глобального звіту Gartner Magic Quadrant. Сьогодні IoT-платформа Vodafone забезпечує 77 мільйонів підключень по всьому світу, а загалом оператор має близько 80 проектів на базі IoT-рішень у 27 країнах світу: від США до Південної Кореї й Нової Зеландії, від Нідерландів до Південної Африки.

Gartner вп’яте визнав Vodafone лідером індустрії згідно Magic Quadrant – останнім дослідженням світового ринку M2M послуг

Gartner вп’яте визнав Vodafone лідером індустрії згідно з Gartner Magic Quadrant – останнім дослідженням світового ринку M2M послуг

У грудні 2018 року Vodafone під’єднав Україну до глобальної IoT-платформи. Тепер українські клієнти Vodafone мають змогу отримати доступ до однієї з оптимальних платформ, щоб системно і централізовано керувати IoT-рішеннями у своїх компаніях.

Клієнт отримує автоматизацію та спрощення бізнес-процесів, спрощення логістики — ідентифікацію «робочого місця» SIM-карт, контроль витрат на зв’язок, постійний контроль знаходження карт в мережі. Компанії одразу дізнаються про втрату девайсом зв’язку, крім того, є можливість перевірити, яку кількість трафіку використано за окремий проміжок часу (по одній карті або загалом по всім девайсам).

Приклади використання пристроїв IoT

Vodafone почав шукати партнерів у сферах IoT, Cloud і Big data

Оператор Vodafone розробив програму партнерства для українських компаній, що працюють в інноваційних галузях: IoT, Big data та Cloud.  До співпраці оператор запрошує українські розробники додатків і рішень, інтегратори, стартапи та розробники обладнання.

Для того, щоб стати партнером Vodafone, потрібно подати комерційну пропозицію за електронною адресою. Пропозиція має включати супровідний лист, бізнес-план, порівняльний аналіз із конкурентами, бізнес кейс із термінами окупності. У презентації варто коротко викласти суть проекту, стратегію розвитку і надати комерційну пропозицію. Якщо проект зійдеться зі стратегією компанії та пройде фінансовий моніторинг, претенденти зможуть презентувати свій проект на зустрічі зі співробітниками Vodafone.

Отже, якщо підсумувати:

  • Запуск 4G мережі Vodafone зробив можливим розвиток IoT в Україні.
  • Для запуску IoT-рішень Vodafone спеціально розгортає мережу NB IoT на базі власної 4G мережі, яка сьогодні доступна близько 20 мільйонам українців. Це програмне рішення, яке можна легко встановити на будь-якому фрагменті мережі.
  • Vodafone Україна включений до глобальної IoT-платформи Vodafone, який є світовим лідером в цій галузі. Тепер і українські клієнти Vodafone зможуть отримати доступ до кращої світової платформи, щоб системно і централізовано керувати IoT-рішеннями у своїх компаніях.
  • На базі цього технологічного фундаменту Vodafone формує ринок цифрових рішень в Україні – компанія оголошує про старт партнерської програми у сферах IoT, Cloud та Big data, і готова співпрацювати з українськими розробниками додаткові рішень, інтеграторами, стартапами та розробниками обладнання. Мета проекту – не тільки реалізувати в Україні найкращі світові рішення, а й зробити глобальний ринок доступним для українських розробок.

Кейси застосування IoT

Як вже зазначалося раніше, технологія Інтернету речей має дуже широкий спектр застосувань. Нижче ми приводимо приклади застосування цієї технології в різних галузях.

E-Health

Дистанційний моніторинг дозволяє лікарям консультувати пацієнтів і переглядати їхні дані в режимі реального часу (ці дані збираються і передаються компактними медичними пристроями, підключеними до IoT-платформи через USB-модеми). Завдяки цьому скорочується кількість невідкладних госпіталізацій, візитів лікарів додому і призначень ліків. Медики можуть контролювати стан більшого числа пацієнтів щодня і швидко залучати колег по всьому світу для консультацій по складних випадків. Дистанційний моніторинг особливо актуальний в селах і віддалених регіонах, де послуги охорони здоров’я можуть бути обмежені. Він ідеально підходить для контролю за такими ситуаціями, як зупинка дихання уві сні (стан і режим сну відстежуються за допомогою спеціальних IoT-браслетів), а також для інших хронічних захворювань, таких як діабет (дозування інсуліну або контроль ваги), хвороби серця і респіраторні проблеми, які вимагають постійного контролю лікаря.

Є також рішення для керування запасами лікарських засобів і ланцюжком постачання ліків в лікарні. Наприклад, рішення Vodafone SystemOne використовується для швидкого обміну діагностичними даними з різних клінік, аналізу цих даних, планування швидкої доставлення необхідних ліків в потрібне місце в короткі терміни.

Безпека

Вельми ефективне рішення для безпеки дорожнього руху — іммобілайзер, який вимірює рівень алкоголю в повітрі, що видихається. Якщо в диханні водія виявлений алкоголь, двигун автомобіля не запуститься. Крім того, прилад реєструє всі спроби водіння в стані алкогольного сп’яніння. Зареєстровані дані враховуються при страхуванні автомобіля.

Smart City

Для розумних міст оптимальна система розумних ліхтарів, які вміють регулювати інтенсивність освітлення в залежності від часу доби, погодних умов, ситуації в реальному часі на дорогах, щільності руху машин і пішоходів. Це допомагає скоротити витрати на електроенергії на 60% і більше і за кілька років окупити інвестиції в них.

Також корисна автоматична адаптивна система управління світлофорами в режимі реального часу на основі дата аналітики. Вона забезпечує оптимізацію дорожнього руху, зменшення пробок, скорочення часу пасажирів в дорозі, зменшення числа ДТП, скорочення викидів СО2 в місті (викиди обчислюється десятками тисяч кубічних тон в рік, тому це величезний ефект для екології).

Real time моніторинг роботи водопроводу та інших комунальних систем (газ, електрику, каналізація) допомагає скоротити джелела та втрати ресурсів в 7-10 разів завдяки превентивному ремонту інфраструктури та ранньому виявленню причин аварій. У підсумку отримаємо істотну економію коштів, які раніше виділялися на ліквідацію аварій, в результаті зменшення масштабів збитку та аварійних робіт.

Безпека + Smart City

Інтелектуальний аналіз криміногенної обстановки в місті на основі моніторингу ситуації в неблагополучних районах. Дозволяє скоротити рівень злочинності в середньому на 25-30%.

Регулювання швидкісного режиму на дорогах міста за рахунок систем управління світлофорами. Суть в тому, що світлофор налаштовується таким чином, що коли до нього наближається автомобіль на швидкості, яка перевищує допустиму, він вмикає червоне світло. Технологія дозволяє знизити число аварій в місті приблизно на 30%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

eSIM захоплює світ? Перспективи та проблеми технології

Стрибок від 5G до 6G. Коли, навіщо та що це даcть?

ЄС запровадив безкоштовний роумінг для українців

Суперсили Київстар: підсумки року та плани на майбутнє національного оператора