Що таке Behance Portfolio Review на прикладі Вінниці

Минулими вихідними в декількох українських містах пройшли заходи Behance Portfolio Review — серія зустрічей, що проводяться двічі на рік в усьому світі. Мета цих зібрань незмінна: об’єднати творчих людей — фотографів, дизайнерів, графіків, ілюстраторів, видавців коміксів та поліграфії, розробників графічних продуктів — та сприяти появі нових спільних проектів та ініціатив за їхньою участю.

В Україні Behance Portfolio Review вже відбувся у Чернівцях, Херсоні, Миколаєві та Одесі. А 14 травня 2016 року зустрічі одночасно відбулися у Києві, Харкові, Львові, Ужгороді, Луцьку та Вінниці. Саме на вінницькому заході я зміг побачити, як відбувається така зустріч, про що говорять учасники і яких результатів можна досягти, якщо об’єднатися із однодумцями.

У Вінниці в цей день проходили масштабні святкування, присвячені Дню Європи — це свято регулярно відзначають тут вже близько 5 років щоразу у травні; тому центр міста було перекрито, але це не завадило дістатися до антикафе «Артинов» — місця, де і проходила вінницька зустріч Behance Portfolio Review.

Окрім власників вже готових портфоліо на сайті Behance — ілюстраторів, дизайнерів, фотохудожників — того дня у залі зібралися також журналісти, фотографи та менеджери проектів. Усіх їх об’єднав спільний інтерес до того, як створювати цікавий продукт із використанням дизайну та графіки — а також бажання поділитися власним досвідом та дізнатися про цікаві сторонні кейси.

БІЛЬШЕ ПРО ВІННИЦЮ:

Формат Behance Portfolio Review передбачає низку виступів по 30-40 хвилин від запрошених спікерів, модерацію від організаторів, таємне голосування за найкращу доповідь, а також поділ на команди із кураторами, які представлятимуть власні проекти та ідеї. Крім нетворкінгу та обміну досвідом, такий захід — ще й цікава можливість для гостей міста та місцевих фахівців почати роботу над спільними новими ініціативами в сфері мобільного, веб- та продуктового дизайну.

На вході мене зустріли привітні волонтери, видали конверт із програмою, бейджем та фіромовою наліпкою Vinnytsia Behance Portfolio Review. Серед залу вже можна було побачити заклопотаного організатора події — Євгена Гутніка, який тільки напередодні пройшов із командою 24-годинний хакатон, і от майже без перерви на відпочинок вже із мікрофоном оголошував склад учасників цієї зустрічі.

До речі, про учасників: чотири доповіді від місцевих фахівців із різних сфер, пов’язаних із дизайном, передували найголовнішій події вечора — розмові із львівськими видавцями, авторами першого українського графічного роману за твором класика літератури Івана Франка «Герой Поневолі», які не обрали київський ComiCon (він саме стартував у цей день), а приїхали до Вінниці розповісти про свій твір, про нову книгу, про культуру коміксу у Європі та обговорити перспективи такого видавничого продукту на українському ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

5

Перша доповідь, яка прозвучала, — це виступ Олени Стретович, веб-дизайнерки та співзасновниці дизайн-студії Elartica. Вона розповіла про основні стадії роботи над проектами та про те, як порозумітися із замовником та не допускати помилок у плануванні й постановці цілей. Доповідь була більше орієнтована на початківців у цій сфері, але й досвічені менеджери проектів могли для себе згадати основні складові успішного менеджменту студії.

10

Наступним на сцену піднявся Максим Машницький, VP та менеджер розробки проектів у компанії Vimmi Communication Ltd. Вкотре у своїй практиці довелося пожалкувати, що менеджерам проектів не читають курс, як презентувати свої ідеї та досвід у стислому і привабливому форматі. Думки та поради, якими ділився цей спікер, були корисними — він розповідав про нюанси управління проектами в ІТ-сфері, — але формат та манера виступу залишили бажати кращого (не кажучи вже про те, що під час презентації не було використано жодного графічного слайду, а в якості шрифта був той самий Comic Sans, про недопустимість використання якого буквально за хвилини до того розповідала попередня учасниця Behance Portfolio Review).

13

Тому після такого виступу справжнім свіжим ковтком повітря стали дівчата, котрі керують спільнотою Breakfast&Sketh — Анна Куриленко та Людмила Шиляєва. Вони вже понад рік розвивають вінницьке об’єднання урбан-скетчерів: тих, хто любить робити замальовки навколишньої дійсності на вулицях міста. Спільнота, котра починалася із декількох людей, сьогодні налічує декілька десятків учасників, які збираються щотижня, аби разом малювати скетчі свого міста, навколишньої дійсності та цікавих інтер’єрів місцевих кав’ярень чи музеїв.

22

Темою доповіді Анни та Людмили було явище урбан-скетчінгу, роль художника-аматора у місті та власний досвід організації і розвитку такої спільноти. Окрім некомерційного проекту Breakfast&Sketch, дівчата також організували власну творчу студію «Крейда», котра вже на комерційній основі займається леттерингом та оформленням вивісок і приміщень для вінницьких закладів.

12

Потім була коротка перерва для кави, печива та спілкування — а потім на сцену піднявся Роман Головаха, Java Team Lead у компанії ProQ. Його розповідь із практичним прикладом роботи програми стосувалась того, як використовувати метрики в роботі продукту та чому важливо це робити упродовж усього життєвого циклу.

23

Шкода, що серед аудиторії не було Java-програмістів, які могли би фахово оцінити всі складові його розповіді — зате присутні змогли трохи більше дізнатися про вінницькі локальні спільноти Java-розробників та заходи, які вони проводять.

Декілька годин із доповідями проминули — і настав час головної вечірньої зустрічі, заради якої на той момент зібралася більшість присутніх у залі. Видавець Кирило Горішний та художник Міхай Тимошенко прибули до Вінниці ще напередодні, аби презентувати друге видання першого тому свого графічного роману «Герой поневолі». Це — чорно-білий комікс за відомим твором Івана Франка про події національно-визвольних змагань у Львові на межі століть. Перше видання книги стало вкрай популярним не лише серед шанувальників коміксів та колекціонерів, але й серед тих, хто цікавиться літературою.

25

13 травня твір було презентовано у місцевій «Книгарні Є», а 14-го про традицію європейського коміксу, гік-культуру, пов’язану із ним, та про те, як створювався і видозмінювався «Герой поневолі», автори розповідали в креативному просторі «Артинов». Майже півтори години аудиторія охоче спілкувалася із засновниками видавництва «Леополь», дізнавался від них, коли чекати на другий том графічного роману та ставила питання про перспективи такого напрямку візуальної творчості в Україні.

По завершенню частина аудиторії потяглася до сусідньої зали, де розпочалася автограф-сесія авторів коміксу; а решта сформували команди із кураторами та почали готуватися до презентації власних проектів в рамках змагальної частини Vinnytsia Behance Portfolio Review. На столі вже чекали медалі та сертифікати для майбутніх переможців.

Організація та проведення подібних зустрічей не лише у столиці — важлива складова розвитку дизайнерської, управлінської та й просто гік-культури в Україні. Залишається побажати організаторам врахування дрібних недоліків щодо окремих спікерів — та подякувати за проведення подібних заходів, здатних підіймати цікаві теми та проблематику серед творчої спільноти у різних містах.

Читайте также:

7 трендів в UX- та UI-дизайні у 2024 році

Інструмент на базі ШІ який допоможе втілити будь-які дизайнерські фантазії

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023