Vinnytsia StartUp Day — розмова про українську стартап-екосистему

Ми нечасто пишемо про регіональні події, пов’язані із стартапами, — і цими вихідними мали нагоду виправити це, відвідавши мітап Vinnytsia StartUp Day. У Вінниці подібні заходи проводять окремі ІТ-компанії, аби залучити потенційних співробітників; але цього разу метою зустрічі було розповісти підприємцям, дизайнерам, девелоперам про екосистему стартапів в Україні та презентувати нову локацію для ІТ-діяльності в одному із найбільш перспективних міст України в плані нових технологій.

Навесні фонд «Сід Форум Україна» за підтримки норвезької влади та представників Вінницької мерії оголосив про намір відкрити місцевий центр підтримки інноваційного підприємництва iHUB. Роботи із підготовки інфраструктури вже завершуються — і за декілька тижнів до офіційного відкриття керівництво та партнери «iHUB Вінниця» організували для місцевої ІТ-спільноти зустріч із обговорення поточного стану стартап-екосистеми в Україні та презентували свої можливі пропозиції для тих, кого цікавить створення власних проектів.

Подія відбувалась у нещодавно відкритому креативному просторі «Артинов» (названому на честь відомого вінницького архітектора і розташованому на одноіменній вулиці). На початку зустрічі було оголошено про партнерів проекту та представлено основних спікерів.

Варто зазначити, що такого рівня мітап відбувся у Вінниці ледь не вперше за декілька років: на кількагодинну зустріч зі спікерами зареєструвалося близько 160 людей, і як відзначили організатори, щонайменше 130 із них прийшли — це досить високий показник як для регіональних нішевих подій в Україні. Висока вмотивованість аудиторії та практична відсутність «випадкових» людей теж можуть бути зараховані до «плюсів».

Першим виступом під час Vinnytsia StartUp Day стала коротка екскурсія українською стартап-екосистемою від Богдана Янатьєва, Chief Operating Officer у iHUB Kyiv. Його доповідь називалась «Як виглядає екосистема для IT-стартапів в Україні» — розпочавши із карти інформаційних ресурсів, що пишуть про стартапи на українському ринку, Богдан перейшов до розповіді про фонди, акселератори, інкубатори, найбільш перспективні українські проекти, що залучили значні інвестиції чи продали вигідно свої проекти іноземним компаніям.

Карта українських медіа, на думку Богдана, має на сьогоднішній день такий вигляд (нашого видання ми в презентації не побачили; втім, сподіваємося, що до наступного року ми теж будемо серед ресурсів, котрі асоціюються із підтримкою технологічного підприємницького руху — принаймні, працюватимемо над цим). З усіх представлених ЗМІ на слайді було рекомендовано «О’Геральд» (для тих, хто цікавиться фінансово-економічною складовою стартап-ринку) та DOU.UA (як профільний ресурс для розробників та технічних фахівців).

Далі доповідь першого спікера звернулась до активності венчурних фондів на українському ринку та основних напрямків їхньої роботи:

Найбільше зацікавлення у присутніх викликав ось цей слайд — про ангельські ініціативи, акселератори та інкубатори, котрі активно займаються українськими стартапами, надають невеличкі інвестиції, сприяють пошукові грантових програм. Серед наведених компаній — вже знайомий нам GrowthUP зі своєю програмою для стартапів та міжнародні грантові комітети. Окремо зупинився Богдан Янатьєв на прикладах українських проектів, котрі стали популярними завдяки платформам колективного фінансування.

Найбільша ІТ-конференція України iForum, численні регіональні та всеукраїнські хакатони теж були висвітлені як спосіб для підприємців та інді-команд «пробитися» до потенційних інвесторів та менторів (які дуже часто виступають співорганізаторами та менторами таких подій):

Далі розмова зайшла про найбільш вдалі українські кейси на платформі Kickstarter. Зокрема, згадали про проект LED-індикаторів LaMetric, гаджет для домашніх улюбленців Petcube:

Серед аудиторії було чимало студентів Вінницького «політеху» (і навіть щонайменше один викладач), тому їх зацікавили приклади хакатонів та конкурсів, які дають проектам додаткове фінансування та проводять конкурси найкращих проектів із грошовими винагородами — зокрема, розглядався приклад конкурсу Sikorsky Challenge:

І звісно ж, не могла така розмова обійтися без найбільш гучного анонсу останнього часу — угоди між Snapchat та Looksery із вражаючим «чеком»:

Наступним доповідачем зустрічі був Дмитро Софина, директор та співвласник кількох ІТ-компаній. Він розповів присутнім про основні проблеми на етапі створення стартапу та способи вирішення проблем в команді на різних стадіях розвитку власного технологічного бізнесу.

Серед цікавих спостережень Дмитра — той факт, що стартапи лише народжуються «повільно і в муках», а от смерть стартапа на ринку відбувається досить швидко. Для тих, хто хоче послухати повні виступи обох спікерів, ми записали першу частину зустрічі:

Аудиторія уважно слухала, жваво обговорювала почуте та активно ставила запитання доповідачам:

Третя доповідь — від Стаха Возняка — стосувалась практичних кейсів того, як довести стартап від ідеї до повної реалізації та комерційної успішності. За приклад Стах узяв власну компанію «TONA», що є резидентом київського iHUB.

І завершувала вінницький StartUp Day презентація нового iHUB у Вінниці та анонсування відкриття до кінця 2015 року аналогічних закладів у Львові та Івано-Франківську:

Руслан Бурлаченко, Chief Operating Officer у iHUB Vinnystia, розповів про те, чим саме займатиметься новий простір для інноваційних підприємців, окремо наголосивши на можливостях навчання, доступу до менторів та інвесторів і формування спільноти ІТ-фахівців довкола платформи iHUB не лише в Україні, але й у кількох інших країнах світу:

У випадку з Івано-Франківськом та Вінницею обидва нових iHUB, що відкриються вже у жовтні—листопаді 2015-го, є спільною ініціативою місцевої влади та реалізовуються за фінансово-організаційної підтримки мерії обох міст. Результатом стане спільне державне підприємство, котре опікуватиметься будівлями та інфраструктурою інноваційних майданчиків для підприємців. У Львові теж планується залучити мерію до створення нового iHUB. Львівську локацію буде «перевірено на міцність» під час пре-паті «Львів ІТ Арена».

Для розташування вінницької локації обрано будівлю, що є історичною пам’яткою в центрі міста. Після капітального ремонту будівля відкриється в жовтні і прийме чотири десятки ІТ-підприємців. До їхніх послуг будуть не лише робочі місця та високошвидкісний бездротовий інтернет, але й душові кабіни, велопарковка, обладнані кімнати для перемовин, зустрічей та Skype-конференцій.

Залишається лише побажати команді та партнерам вінницького iHUB такої ж енергії та завзяття, які вони продемонстрували під час першого вінницького Startup Day. Потенціал Вінниці як міста із розвинутою системою електронного урядування, політехнічним університетом та великою кількістю ІТ-компаній і щонайменше десятком активно діючих стартапів, може значно зрости завдяки подібним організаційним ініціативам.

Відкриття великих робочих просторів для підприємців, дизайнерів, розробників, журналістів — цікавий тренд сучасної України. Зокрема, цього ж року в Одесі відкрито коворкінговий центр «Термінал 42», розвивається мережа аналогічних закладів у містах-мільйонниках. Поява таких осередків в обласних центрах стане хорошим логічним продовженням цього тренду.

Фото: Олександр Мельник

Читайте также:

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж

12 стартапів з України на CES 2023