«Потрібно інвестувати у технології, а не в розкрутку брендів» — Анна Ткаченко, «1+1 медіа»

Українські медіа поволі переймають всесвітні тренди. Так, «1+1 медіа» оголосила про перезапуск власної VOD-платформи OVVA.tv і взяла курс на створення унікального онлайн-контенту. Тепер користувачі отримають доступ до відео на вимогу під єдиним брендом медіагрупи 1+1 video. Ми розпитали Анну Ткаченко, директора digital-напрямку «1+1 медіа», про нові тенденції в медіапросторі та особливості користування VOD-сервісом:

tkachenko_a

Про тенденції ринку, що вплинули на перезапуск платформи

Сьогодні дистрибуція контенту в значній мірі монополізована Netflix, YouTube, Facebook та іншими глобальними гравцями. Тому медіакомпанії зіштовхуються з проблемою: трансляція відеоконтенту через сторонні цифрові платформи «розмиває» бренд. Це відбувається, тому що глядачі мислять проектами, які вони не асоціюють з телеканалами. Таким чином, для телевізійних компаній постає актуальне питання: як перемогти в конкуренції та зберегти свій бренд?

У лютому 2016 року ми запустили онлайн-сервіс дистрибуції відео OVVA.tv. Ідея полягала у створенні окремої платформи, на якій буде розміщуватися контент «1+1 медіа» та партнерів групи. Проаналізувавши роботу OVVA.tv за останній рік, ми виявили канібалізацію контенту між сайтами медіагрупи та сервісом дистрибуції. Так, на платформу припадало лише 12% від загальної кількості переглядів сайтів групи. Основну частку глядачів OVVA.tv забирав на себе сайт телеканалу 1+1. До речі, контенту саме цього каналу було найбільше на VOD-платформі.

Ми дійшли висновку, що розкручувати OVVA.tv дуже важко, оскільки це — невідомий бренд, який потребує значних інвестицій. Тому вирішили, що інвестиції треба вкладати у технології, а не в розкрутку брендів. Ми зробили трансформацію та ребрендинг VOD-платформи. Компанія відмовилась від OVVA.tv як від бренду і окремого сервісу на користь 1+1 video – брендової VOD-платформи групи «1+1 медіа». Наша компанія використала досвід європейських телевізійних груп. Західні колеги розвиваються двома шляхами при створенні власних відеоагрегаторів:

  • запускають сторонній сервіс, тим самим інвестуючи в новий бренд;
  • створюють платформи з прив’язкою до вже відомого бренду. Прикладами таких проектів є сервіси Channel4.com і 6play. Цим шляхом вирішили піти і ми.

Для успішного просування та формування асоціації з медіагрупою ми назвали платформу 1+1 video, тим самим, прив’язавши до самого сильного бренду медіагрупи – 1+1. Також конкуренція на ринку SMART TV, куди ми плануємо виходити, спонукає нас працювати з брендом, який вже знайомий і якому довіряє український глядач. Для рекламодавців платформа 1+1 video теж значно цікавіша, ніж OVVA.tv.

З комерційної точки зору, трансляція контенту через власну VOD-платформу вигідніша, ніж використання сторонніх цифрових сервісів. В Україні ми маємо різницю у 20 разів в прибутках від реклами на YouTube та власній VOD-платформі. Тому поступово будемо зменшувати частку нашого контенту на YouTube, використовуючи його як промомайданчик для наших українських проектів.

Про новий контент для платформи

Зараз ми почали створювати продукт не тільки для телебачення, але й для перегляду онлайн. Першим таким проектом став FootballHub, який об’єднав власне відеовиробництво, онлайн-стримінг, огляди від топових блогерів та щоденні ексклюзиви. Він вже доступний на VOD-платформі. Це досить успішний продукт, тому ми будемо масштабувати таку концепцію на інші проекти. Наша мета — створювати не тільки популярний, а й комерційно успішний контент. 1+1 video не буде мати партнерського та мейджерського відео. На оновленій платформі буде присутній лише контент виробництва групи «1+1 медіа» і на який вона має права.

Про аудиторію та рекламу для молоді

Аудиторія 1+1 video – це глядачі наших телеканалів, яким зручно дивитись відео онлайн, з будь-якого пристрою та у зручний для цього час. Оновлена платформа охопить широку аудиторію, яку складають чоловіки та жінки у віці 18-50+ років, що живуть у містах України. Загальна кількість унікальних користувачів сайтів наших телеканалів складає 2,5 млн. Оскільки 1+1 video об’єднає відеоконтент ТВ-каналів в інтернеті, ми плануємо побачити наших глядачів на цій платформі.

Якщо говорити окремо про молодь, то насправді, ця категорія і зараз дивиться наші проекти. Наприклад, «Танці з зірками» та «Голос. Діти» найбільш популярні серед жінок у віці 18-24 роки. В залежності від продукту, що виробляє медіагрупа, змінюється і аудиторія. Тобто, є проекти, які цікаві молоді, а є і такі, що не цікаві. Ми не маємо глобальної задачі зробити сервіс, орієнтований на молодих українців. Тому поки що не плануємо специфічних рекламних кампаній. Наразі ми використовуємо стандартний набір інструментів digital-маркетингу.

Технічні особливості та нові функції

Якщо казати про особливості, то в першу чергу слід згадати унікальність сервісу для нашого медійного ринку. Наразі ми — єдина медіагрупа в Україні, що має власну брендову VOD-платформу. 1+1 video хоч і функціонує як окремий сервіс, але перенаправляє глядачів на відеорозділи сайтів наших телеканалів. Сьогодні VOD-платформа інтегрована з сайтом телеканалу 2+2, поступово на неї перейдуть канали ТЕТ, ПЛЮСПЛЮС і 1+1.

1+1 video має плеєр версії 3.0, також ми вдосконалили дизайн та функції управління контентом – від завантаження відео до редагування і контролю дистрибуції на основі географічних даних. Користувачі можуть дивитися контент платформи на різних пристроях у вебі, але це — базис для такого сервісу. Ми плануємо додати трансляції, більше ексклюзивного контенту, персональний кабінет, можливість підписки на оновлення, систему рекомендацій та платну підписку.

Щодо платної підписки, то зараз ми лише розробляємо її, тому не можу розповісти детально про всі умови. Ми хочемо надати глядачеві вибір: дивитися контент безкоштовно, за рекламною моделлю, або без реклами, оплативши підписку. В планах — прив’язати опцію підписки до персонального кабінету, щоб користувач міг дивитися відео на всіх типах власних пристроїв з одного облікового запису.

Команда digital-напрямку «1+1 медіа»

Команда digital-напрямку «1+1 медіа»

Про розвиток стримінгу в Україні

У всьому світі та Україні існує дефіцит легального унікального відеоконтенту. Тому на нього є великий попит. На жаль, в нашій країні пірати так само продають рекламу на своїх майданчиках, як і легальні виробники контенту. Не вкладаючи інвестиції у виробництво відео, пірати сильно впливають на пропозицію і, таким чином, занижують вартість контенту. Але якщо прибрати піратську складову ринку і залишити легальну, то мали б аналогічну західним країнам ситуацію. Там ефективно працює антипіратське законодавство, а тому попит на відео від рекламодавців перевищує пропозицію.

Ми захищаємо власний контент за допомогою технологічно-правової системи SUDUM — це наша розробка. За допомогою цього рішення ми знаходимо піратський контент не тільки у пошукових системах, а й у популярних соціальних мережах, таких як Facebook та Instagram. У нас немає серйозної проблеми з піратством нашого контенту, оскільки алгоритми, що ми розробили, успішно нас захищають. Зараз ми працюємо над масштабуванням цієї системи на контент інших компаній, оскільки комерційний потенціал SUDUM виходить за межі роботи в рамках «1+1 медіа».

Згідно з нашими опитуваннями та роботою з фокус-групами, існує невелика кількість українців, що платять за легальний контент. І на це вони мають дві причини. Перша – люди купують підписку, щоб не дивитися рекламу. По-друге, глядачі розуміють, що виробництво контенту коштує грошей і вони поважають авторські права. Поки що кількість українців, готових платити за контент невелика, але вона постійно зростає.

У 2012 році ми завантажували канал зв’язку на 10 Gbps. Сьогодні, завдяки наявному попиту, ми завантажуємо його на 160 Gbps, таким чином, одночасно можемо обслуговувати 100 тис. користувачів, що дивляться відео на VOD-платформі. За роки роботи ми накопичили досвід, високий рівень компетенції і технічну базу, тому готові надавати послуги стороннім компаніям у сфері доставки контенту, трансляцій та навіть впроваджувати рішення під ключ.

Що заважає та сприяє поширенню VOD

  • Поширенню VOD-сервісів в Україні заважають піратство і висока вартість рішень для виробництва відеоконтенту. В Україні більшість студій заробляє у гривнях, а техніку закуповують у доларах США.
  • Якщо казати про фактори, що сприяють поширенню, — в першу чергу, це зростання культури споживання платного контенту серед наших громадян.

Про розвиток платформи

1+1 video – це один з проектів digital-департаменту «1+1 медіа». Компанія взяла курс на створення та розвиток цифрових продуктів власними силами. Сучасні технології змінюють дистрибуцію контенту. Ми хочемо бути ближчими до нашої аудиторії, тому пріоритетним напрямком роботи є запуск додатків для SMART TV і мобільних пристроїв на ОС Android та iOS. Наша команда бачить у цьому великий потенціал, адже люди споживають контент через різні екрани.

До кінця поточного року ми хочемо ввести опцію платної підписки, систему рекомендацій та можливість реєстрації особистого кабінету. У 2018 році плануємо завершити інтеграцію відеорозділів 1+1 video із сайтами наших телеканалів.

БІЛЬШЕ ПРО НОВІ МЕДІА:

Читайте также:

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом

Ефективне керування творчою командою: ключові аспекти для успіху у контент-індустрії

Як донат погіршує ігри, руйнує життя людей і що з цим робити

10 найкращих генераторів відео зі штучним інтелектом