SocialBoost запускає перший український інкубатор для стартапів на основі відкритих даних

SocialBoost за підтримки Western NIS Enterprise Fund, компанії «Майкрософт Україна» та Уряду України оголосила про запуск «1991 Open Data Incubator» – першого в Україні некомерційного інкубатора ІТ-проектів на основі відкритих даних. За словами Дениса Гурського, засновника SocialBoost, в 1991 році Україна отримала незалежність, і сьогодні важливим ресурсом стали дані, які державні органи систематично збирають і зберігають протягом останніх 24 років.

Мета проекту – трансформувати великі обсяги відкритих державних даних у ресурс для створення стартапів, що надають сервіси українським громадянам, компаніям і державним органам. Проект покликаний «оцифрувати» такі сектори економіки як агробізнес, енергетику, інфраструктурні проекти, державні послуги для громадян і внутрішні аналітичні системи в державі, налагодивши взаємодію ІТ-розробників, громадських організацій та аналітичних центрів з органами державної влади:

«— Основна складність, яка сьогодні стоїть на шляху розвитку цифрової України – створення екосистеми відкритих державних даних. Ми вже почали цей процес в 2014 році, створивши Національний портал відкритих даних data.gov.ua, і дуже сподіваємося на сприяння з боку держави у подальшому створенні дійсно потрібних цифрових сервісів. Мета нашого проекту – підвищити ефективність ключових секторів української економіки та державного управління, розробити анти-корупційні аналітичні системи і приділити максимум уваги проектам місцевого значення»,

— коментує Денис Гурський, засновник громадської організації SocialBoost, радник прем’єр-міністра з питань відкритих даних.

Ставши учасником інкубатора, стартап отримає можливість працювати над своїм проектом в офісі А-класу в центрі Києва, прямий контакт з українськими державними структурами всіх рівнів, безкоштовно пройти двомісячну інкубаційну програму, скористатися технологічною підтримкою програми Microsoft Bizspark, отримати доступ до кращих менторів, донорів і інвесторів, а також звернути на себе увагу українських і зарубіжних ЗМІ.

«Проекти, які підтримує Western NIS Enterprise Fund відповідають чітким критеріям, і першочергово орієнтовані на відчутні зміни для громадян. Ми віримо, що розроблені молодими креативними українцями ІТ-сервіси дадуть змогу підвищити ефективність та інноваційність державних структур, а також створити інструменти якісної взаємодії з громадянами. Використання відкритих даних повинно стати запорукою підвищення прозорості державних послуг»,

— зазначає Ірина Озимок, керівник програми Місцевого економічного розвитку Western NIS Enterprise Fund.

Першими резидентами інкубатора стануть переможці конкурсу-хакатону, який відбудеться 6 лютого 2016 року в Києві. До участі у конкурсі від SocialBoost і «Майкрософт Україна» приймаються проекти, які хочуть побудувати стартап, що вирішує важливі проблеми українських громадян, бізнесу, державних органів з використанням відкритих державних та великих даних:

  • електронні сервіси для агросектору, енергетики та інфраструктури;
  • електронні державні послуги на основі державних реєстрів;
  • аналітичні системи для міністерств, обладміністрацій і мерій;
  • проекти Smart City для українських міст.

Ідеї проектів місцевого значення будуть розглядатися в першу чергу. Стати учасником конкурсу можна, заповнивши заявку на сайті 1991.vc до 3 лютого 2016 включно.

Раніше ми розповідали вам про те, як відбувається оцифровування відкритих даних в Україні.

Джерело: прес-служба SocialBoost

Читайте также:

Хитра правда про те, як генеративний штучний інтелект використовує наші дані

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж