П’ять навичок інженерів, які варто освоїти кожному

Стартапи дуже схожі на інженерні проєкти. Ми зібрали навички з інженерної сфери, які варто перейняти представникам різних професій. Особливо вони стануть у пригоді підприємцям чи менеджерам по проєктах — навіть без технічного бекграунду.

Абстрактне мислення

Неможливо створити об’єкт, не уявляючи його у своїй голові. Хтось скаже, що така добра уява властива швидше людям творчих та креативних спеціальностей — до чого тут інженерія? Ми не погодимося: інженер це теж творча професія.

Той факт, що інженерів перестали вважати винахідниками, говорить лише про деградацію галузі та передачу інженерам примітивної та монотонної роботи. Справжній інженер — це людина, яка створює нові рішення, в такій професії не досягти успіху без абстрактного мислення.

Вміння переносити ситуацію в абстракцію допомагає описати складні завдання, не вдаючись до деталей. Інженер може застосувати свої навички у багатьох професіях, де потрібно створювати нові продукти.

Навичка абстрактного мислення особливо корисна проджект-менеджерам — для оцінки термінів та обсягів проєкту, а також стане в пригоді підприємцям та керівникам відділів — для первинного планування внутрішніх процесів роботи.

Уявіть, що ви бізнес-консультант і ваш клієнт хоче запустити з нуля три стартапи на місяць. При цьому він має лише ідею в голові. З навичкою абстрактного мислення ви зможете сказати, що з високою ймовірністю проєкти проваляться або команда працюватиме цілодобово безперервно. Клієнт не змарнує гроші — ви не витратите час на свідомо провальний кейс.

Системність

Інженер повинен чітко розуміти, які процеси та фактори і якою мірою впливають на результат: приблизно як на будівництво може вплинути клімат, екологічні та геополітичні особливості.

Системний склад розуму допомагає встановлювати неочевидні причинно-наслідкові зв’язки, які формують основний потік та загальну поетапну картину реалізації проєкту – від теорії до практики.

Причинно-наслідкові зв’язки у бізнесі слід обчислювати незалежно від того, в якій сфері ви працюєте. Якщо будь-якої миті ви зможете розділити загальну систему на процеси, учасників і знайти причини та наслідки — менеджмент стане набагато простішим завданням.

Повертаємось до прикладу із трьома стартапами. Використовуючи системний підхід, можна запропонувати клієнту розтягнути терміни та запускати стартапи послідовно. Тоді для кожного проєкту буде підібрано правильну команду, прораховано та мінімізовано фінансові ризики. Потрібні підрядники, реальні терміни та відсутність стихійності у роботі — наслідок системного підходу.

Логіка

Важливий етап розробки інженерного проєкту — декомпозиція завдання. У цьому бою нам нікуди не дітись без логіки.

З допомогою логічного мислення ми ділимо систему на послідовні елементи. Вибудовуємо алгоритм, завдяки якому інженери завжди знають, що відбувається в роботі над проєктом зараз, який крок слідує далі та чого очікувати через 10 дій. Чим більше фахівців залучено у процесі, тим складніше планувати.

Керівнику проєкту у будь-якій сфері варто пам’ятати, що до початку фізичних робіт проєкт має пройти три підготовчі кроки: первинне планування, комплексне опрацювання та формування поетапного алгоритму реалізації.

Такий алгоритм дозволяє в будь-який момент підключати сторонніх фахівців та підрядників, які чітко розумітимуть, у якому процесі вони беруть участь, як він вплине на загальний результат.

У бізнесі логічне мислення допомагає у плануванні діяльності — як компанії загалом, так і конкретних відділів чи проєктів, — а також запобігає зміщенню фокуса на мікроменеджмент та дрібні неважливі завдання.

Добре розвинене логічне мислення, яке є жорсткою навичкою, автоматично нагороджує вас ще одним гнучким умінням: відокремлювати важливе від неважливого.

Адаптивність

Інженери йдуть у ногу з часом. Навичка адаптації до нового дозволяє освоювати технологічні новинки та програмні продукти, наприклад програми для 3D-моделювання, тим самим роблячи роботу ефективнішою. Ми не стверджуємо, що інженери попереду всієї планети в технологічності, але їх внесок в оптимізацію процесів усіх сфер не помітити не можна.

Говорячи про бізнес — чим ефективніші технології застосовуються в компанії, тим вища її рентабельність. Сучасні рішення допоможуть знизити витрати, раціонально акумулювати ресурси та автоматизувати рутинні процеси. А інженери швидко їх освоять.

Винахідливість

Коли обставини швидко змінюються та готових рішень у роботі немає, доводиться проявляти винахідливість.

Окрім створення нових продуктів, інженеру доводиться аналізувати наявні рішення, оцінюючи їх слабкі сторони, а також вивчати досвід колег, які вже намагалися реалізувати подібні проєкти. У розробці продукту важливо фокусуватися на результаті та не йти до розв’язання однієї проблеми, забувши про інші процеси.

Зате при грамотному підході можна не тільки розв’язати початкову проблему, але й запустити оновлення багатьох сфер.

Плюсом для бізнесу буде те, що за винахідливістю інженера, як правило, стоїть ще й безпека. Інженерна помилка може спричинити серйозні наслідки: від матеріальних збитків до загрози людського життя. Тому дії людини, яка пройшла інженерну школу, будуть обдуманими.

Навичка винахідливості точно стане в пригоді директорам по розвитку, адже часто для розширення бізнесу потрібне нове рішення, засноване на проаналізованому досвіді колег із суміжної сфери.

Замість виводу

Якщо додати трохи інженерії у кожну сферу, ви зможете оптимізувати роботу, не вдаючись до зайвих витрат. Розвивати кожну з перерахованих навичок можна простими методами: починаючи з шахів, які розвивають логіку та системний склад розуму, закінчуючи кейс-чемпіонатами, в яких ви не тільки прокачаєте кожну з цих навичок без ризику, а й добре проведете час.

Найкорисніше для професійного розвитку стане робота в крос-функціональних та мультидисциплінарних групах.

У першому випадку ви зможете перейняти у колег з іншими посадами та зонами відповідальності більш нішеві та рідкісні знання про деталі, які сильно впливають на загальну логічну послідовність роботи.

У випадку мультидисциплінарних груп ви зможете глибоко прокачати системність і розвинути гнучкість: люди з суміжних, проте інших сфер знають те, що прямо або опосередковано впливає на вашу роботу, при цьому напевно говорять трохи іншою мовою.

Перейняття досвіду з різних сфер та застосування його у своїй справі — один із найефективніших методів розвитку бізнесу.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих