18 подкастів, крутіших за детектив чи трилер

Якщо «Дуже дивні справи» та «Чорне дзеркало» вже переглянуті, а моніторити перебіг виборів за кордоном вам не до смаку, тоді зверніть увагу на сьогоднішню підбірку подкастів-серіалів. Ці аудіо-епізоди настільки захопливі, що змусять слідкувати за сюжетом навіть похмурого листопадового вечора. Всі представлені канали відносяться до жанру детективу, а всі історії — це випадки з реального життя, яке буває набагато більш непередбачуваним, аніж найвправніша вигадка. Подкасти ведуться англійською — не дякуйте за розширення ваших мовних горизонтів.

episode-48-1920

Criminal

Ведуча Фібі Джадж (Phoebe Judge) протягом вже 2 років розповідає кримінальні історії про злочинців або людей, яких вважали злочинцями, та різні випадки з реального життя Америки. Шоу входить до проекту Radiotopia від платформи обміну контентом між державними радіостанціями PRX. Кожний випуск триває приблизно півгодини, тому підходить для прослуховування по дорозі на роботу. Є власний канал на SoundCloud.

Someone Knows Something

Ця аудіо-серія висвітлює одну історію, що стосується певного злочину або ж нерозкритої таємниці. Наприклад, перший сезон присвячений зникненню 5-річного хлопця в 1972 році, якого так і не знайшли. Подкаст створений командою CBC Radio, Канада.

Unsolved

Як можна здогадатися з назви, ці випуски присвячені нерозкритим злочинам. Але цікавий канал тим, що його веде колишній поліцейський та слідчий у кримінальних справах, а сьогодні — експерт з криміналістики Гайді Ґалор (Heidi Galore). Вона сама вигадала ідею каналу подкастів Unsolved, щоб дати змогу громадськості долучитись до пошуку відповідей на загадки, які правоохоронці так і не змогли вирішити.

Generation Why

Щотижня ведучі Аарон та Джастін розглядають окрему кримінальну історію, тому випуски тривають в середньому не менше години. Це можуть бути як випадки, коли поліція встановила особу злочинця, але залишилось багато суперечливих деталей навколо злочину, так і розповіді про незавершені розслідування. Слухачі можуть пропонувати теми для обговорення в наступному випуску, звернувшись до авторів подкастів через сайт програми.

Sword and Scale

Подкаст висвітлює роботу правоохоронних органів та системи правосуддя у випадках, коли скоєні особливо тяжкі та жорстокі злочини. Автором та ведучим виступає Майк Буде (Mike Boudet), який з 2007 року займається діяльністю по створенню та продюсуванню подкастів. Цей канал Майк створив ще 2013-го. Нові випуски з’являються приблизно двічі на місяць, тривають до 1 години.

img_0863_mike_fs_01

Майк Буде та постер його каналу подкастів

True Murder

Подкаст про розкриття злочинів, в якому ведучий спілкується з тими, хто злочини вигадує — авторами детективних історій. Якість аудіо не зовсім підходить для прослуховування в голосному громадському транспорті, але якщо у вас є улюблений детективний автор, варто послухати хоча би випуск за його участі.

Finding Tammy Jo

Ведучі Вероніка Волк (Veronica Volk) та Гарі Крейґ (Gary Craig) говорять про нерозкрите вбивство дівчини на ім’я Темі Джо (Tammy Jo), яке сталось в Нью-Йорку більш ніж 30 років тому. Автори не тільки наводять всі факти, які були встановлені поліцією, але також розмовляють зі свідками та учасниками розслідування, які не погоджуються з офіційними висновками слідчих. На сайті подкасту є посилання для прослуховування епізодів через мобільні додатки.

Actual Innocence

Кожен епізод присвячений окремому випадку, коли до в’язниці потрапила невинна людина, що пізніше було доведено в судовому порядку. Що відчувають прості громадяни, безпідставно потрапивши за ґрати, так як живуть реабілітовані колишні ув’язнені — емоційні розповіді у кожному випуску. Мабуть, ці подкасти є найбільш вражаючими у нашій добірці.

Missing

Як і чому люди зникають в XXI столітті, коли за нами стежать навіть власні мобільні телефони? Ведучий та автор кримінальних історій Тім Вівер (Tim Weaver) захопливо переповідає приклади з реального життя, коли зникає одна людина, а безліч активістів та правоохоронців присвячують себе пошукам. Подкаст увійшов до рейтингу найкращих на iTunes за 2015 рік.

Тім Вівер знає, як люди зникають в сучасному тотально підключеному середовищі

Тім Вівер розповідає, як люди зникають в сучасному тотально підключеному середовищі

Reveal

Подкаст створено за підтримки Центру журналістських розслідувань. В ньому йдеться про злочини, вчинені суб’єктами влади, політиками, правоохоронцями, які перевищили свої повноваження. Кожен епізод оформлений дуже якісно, із додатковим звуковим супроводом для повного занурення в історію.

Detective

В першому сезоні випусків детектив, який 23 роки пропрацював у відділі розслідування вбивств Департаменту поліції у Колорадо-Спрінґз, штат Колорадо, США, розповідає історії зі своєї професійної практики. Другий сезон присвячений розповідям іншого детектива, який також понад 20 років працював в поліції США над розкриттям тяжких злочинів.

Truth and Justice

Автор та ведучий Боб Раф (Bob Ruff) самостійно обирає теми з кримінальної хроніки, щоби висвітлювати їх у регулярних випусках. Особливу увагу приділяє здійсненню правосуддя за вчинені правопорушення.

The Mind of a Murderer

Подкаст пропонує до уваги слухачів розмови спеціаліста зі справжніми вбивцями. Кримінальний психолог та судовий консультант доктор Мішель Ворд (Michelle Ward) особисто поспілкувалась з шістьма засудженими за вбивство ув’язненими, щоби з’ясувати, що насправді штовхає людину на вбивство інколи навіть близьких родичів чи друзів. Якщо вас цікавить кримінальна психологія, проект надасть багато інформації для роздумів, а також допоможе поповнити професійний лексикон.

Made in Sweden

Завершена історія про трьох братів, що на початку 90-х років здобули сумнівну славу найзапекліших злочинців Швеції. Насправді, братів у родині Танбергів було четверо, але Стефан Танберг (Stefan Thunberg) не приєднався до вчинення банківських пограбувань, як його родичі. Зате в 2015 році він наважився взяти участь в записі подкастів про історію своєї родини, яку до цього шведський автор Антон Свенссон (Anton Svensson) описав в романі «Батько» («The Father»). Тож маємо нагоду дізнатись про життя злочинного сімейства практично від першої особи.

Стефан, по центру, з батьком Борисом та старшим братом Карлом. 1973 рік, фото: The Guardian

Стефан, по центру, з батьком Борисом та старшим братом Карлом. 1973 рік, фото: The Guardian

True Detective: Truth Squad

Спеціальний канал для прихильників серіалу «Справжній детектив» («True Detective»). Ведучі детально розглядають особливості сюжету, факти зі знімального майданчика серіалу, які залишились за кадром. Кожен випуск присвячений окремій серії, але подкаст стосується лише першого сезону серіалу.

Thinking Sideways

У випусках йдеться про нез’ясовані таємниці минулого й сьогодення: зникнення людей, нерозкриті злочини, підозрілі самогубства і тому подібні випадки потрапляють в фокус кожного окремого епізоду. Приготуйтесь слухати: кожен епізод триває 1,5-2 години. До слова, проект існує за рахунок підтримки небайдужих слухачів, фондувати його можна через офіційний сайт.

Casefile

Австралійський подкаст, який дає можливість не лише послухати захопливі кримінальні історії, але й навчитись розуміти специфічний акцент. Кожен випуск триває близько години, обговорюються окремі злочині, в яких зафіксовано незрозумілі або неординарні обставини.

48 Hours

Проект веде команда однойменного шоу від CBS News «48 Hours» — спеціалісти, чий рівень у висвітленні кримінальних історій підтверджено нагородами. Для щотижневих випусків редакція шукає складні злочини із драматичними людськими стосунками. Саме такі історії, як відомо медіа-фахівцям, викликають у слухача найбільший емоційний відгук.

Раніше ми публікували підбірки подкастів на такі теми:

Якщо ви або ваші знайомі маєте власний подкаст, який буде цікавим та корисним нашим читачам, або ж ви маєте улюблений подкаст-канал, який ще не потрапляв в наші матеріали — прокоментуйте на Facebook-сторінці або пишіть на prognimak@blog.imena.ua

Джерело: Stylecaster

Читайте также:

Чому при виборі гаджетів важливо звертати увагу на версію Bluetooth?

Як спеціальні датчики можуть дізнатися про пожежу ще до її виникнення

5 кращих програм для запису та обробки звуку в домашніх умовах

Як біометрія змінить наше життя і чому ми ще не позбулися карт, документів та ключів