Роботи зі штучним інтелектом нарощують вії дешевше і швидше, ніж люди

Освоюючи нові професії, роботи вийшли в індустрію краси. Тепер мешканки Каліфорнії можуть записатися до робота на нарощування вій. Така процедура доступніша за звичайну, а при необхідності майстер-людина доведе результат до досконалості. Що про це думають клієнти та представники б’юті-індустрії – у матеріалі.

Останні 8 років кожні два тижні Ешлі Девіс витрачала близько $150, щоб наростити вії. Але кілька тижнів тому, замість поговорити зі своїм майстром, Девіс заснула, а її віями займався робот на ім’я Кейт. Послуга коштувала їй лише $90.

Салон краси LUUM в Окленді, штат Каліфорнія, працює з 2021 року. На відміну від інших студій, її основні фахівці з нарощування – роботи, навчені бачити клієнтів за допомогою комп’ютерного зору.

«Живучи в районі затоки та працюючи у сфері технологій, звикаєш часто бачити роботів. Ми маємо роботи, які доставляють їжу. Є автомобілі-роботи, які роз’їжджають містом і знімають все на відео. Тож це було ще дещо, що я хотіла спробувати», — каже Девіс, яка живе і працює в районі Сан-Франциско.

Виробник роботів на базі штучного інтелекту стверджує, що технологія робить нарощування вій більш доступною процедурою, тоді як поява цих роботів у вірусних відеороликах TikTok викликала питання їх безпеки та ефективності, при виконанні таких завдань, а також про наслідки звільнення людей з роботи.

За словами Леві Шепард, засновниці та президента Національної асоціації майстрів із нарощування вій (NALA), на онлайн-форумах вже активно діляться страхами втратити роботу через роботів.

Штучний інтелект набув особливої популярності в останні місяці завдяки появі таких технологій обробки природної мови, як ChatGPT. Однак комп’ютерний зір ще старший.

За словами Кріса Хаузера, професора комп’ютерних наук Іллінойського університету в Урбана-Шампейн, дослідження якого спеціалізуються на робототехніці відкритого світу, комп’ютерний зір застосовується в порохотягах Roomba і хірургічних кабінетах. Але це один із перших роботів зі штучним інтелектом, який використовуватиметься в б’юті-індустрії, зазначає він.

Компанія LUUM стверджує, що процедура, що виконується її машинами, безпечна і при цьому дешевша і швидша, ніж традиційне нарощування вій, яке виконують люди (зазвичай витрачається від 60 до 90 хвилин часу). CEO та співзасновник LUUM Натан Хардінг визнає, що роботи не зможуть повністю замінити майстрів.

«Ми хочемо, щоб це був пристрій, що економить трудомісткість для великих підприємств, щоб вони могли обслуговувати в 3 рази більше клієнтів за день, ніж зараз», — коментує CEO та співзасновник LUUM.

У LUUM працюють не лише машини, а й фахівці-люди. Вони очищають вії та накладають патчі на віки. Після того, як робот виконує більшу частину роботи, майстер вручну додає потрібні вії. Компанія має три роботи, яких звати Фарра, Джеклін і Кейт.

Шепард зізнається, що вона заспокоює майстрів, адже вони можуть коригувати свою техніку та інструменти у міру роботи з клієнтом.

«Прямо зараз ці машини демонструють трохи простіші результати», — додає вона.

За її словами, багато хто змінив професію під час пандемії, а членство в NALA, яка регулює стандарти безпеки та сертифікацію майстрів з нарощування вій, за останні 3 роки зросло на 25%.

Хардинг додає, що після того, як кілька відеороликів із роботами завірусилися в TikTok, LUUM приймає попередні замовлення на продаж машин за $60 тисяч іншим студіям. Один з інвесторів проєкту — Ulta Beauty, одна з найбільших косметичних мереж США.

«Наші команди неймовірно зацікавлені у вивченні нових технологій, які розширюють можливості споживачів у сфері краси, і, фінансуючи Luum, ми вважаємо, що підтримуємо ще один захопливий розвиток галузі», — прокоментувала Прама Бхатт, директор з цифрових технологій Ulta минулого року.

Девіс зазначає, що попит, безперечно, є. Вона шість місяців була у списку очікування, перш ніж змогла записатися на нарощування вій.

Розповідаючи про свій досвід у TikTok, вона визнає, що «дуже нервувала» перед процедурою, але тепер ці побоювання вщухли. «Робот був дуже ніжним, здавалося, що мене торкаються пір’їни», — згадує Девіс. Її сеанс тривав 50 хвилин.

Студія пропонує 3 варіанти нарощування з природним ефектом за фіксованою ціною $90.

Професор Хаузер зазначає, що цей робот оснащений двома наборами камер, які дозволяють йому точно розміщувати вії. Одна камера сфокусована на обличчі клієнта, а інша на станції, де робот бере штучні вії.

«Роботи можуть принести користь, зробивши дещо краще», — говорить Хаузер. За його словами, майстри з нарощування вій можуть бути не такими точними, як роботи, і в очі клієнтам може потрапити клей: «Точність і повторення — ось у чому роботи справді гарні».

Аналогічна технологія також використовується для пересадки волосся людям, які страждають на алопецію та облисіння.

Шепард вважає, що роботи — дивовижне доповнення до промисловості. «Послуги роботів можуть підійти тим, хто нині не нарощує вії через брак часу та вартість людського досвіду. І роботи можуть бути орієнтовані на інший тип клієнтури, що допоможе зробити послугу популярнішою та допомогти галузі вирости ще більше. Тут вистачить місця всім» – каже Шепард.

Майстри з нарощування вій постійно змушені нахилятися, щоб працювати з клієнтами. «Ви доволі часто побачите фахівців із сивим волоссям, і це тому, що це надзвичайно важка робота. Роботи ніби позбавляють її», — пояснює CEO LUUM.

Подібні пристрої стають все більш поширеними. Нещодавно Девіс повернулася до LUUM під час годинної перерви на обід, щоб зробити додаткове нарощування. Попереду вона має ще одну процедуру: вона записана манікюр в салон, де роботи наносять гелеве покриття за 10 хвилин.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: TheWashingtonPost

Читайте также:

«Їжте майбутнє, платіть обличчям»: антиутопічна подорож до гамбургерної зі штучним інтелектом

Новий Atlas від Boston Dynamics

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги