Монополія, що розвиває — як Amazon спонукає ринок логістики до оновлення

Цього року китайське телебачення влаштувало новорічний концерт, який вважається зразком використання сучасних технологій в шоу-бізнесі. Поряд із звичайними виконавцями були задіяні танцюючі роботи та дрони. Джеф Безос (Jeff Bezos) з Amazon лише поблажливо усміхається на таке дилетантське використання технологій в нашому прогресивному 2016 році — на його складах та вантажних центрах вже п’ятий рік застосовуються роботи, рівня яких ніяк не можуть сягнути нововведення конкурентів.

Поглинання по-«амазонівськи»

Автоматизовані гігантські «руки», величезні «шайби», що пересувають запаковані ящики з товарами та складають їх у відповідні контейнери; все це разом — роботизований комплекс Kiva. Ще 2012-го Amazon вихопила цю розробку з когорти технологічних стартапів та заплатила $775 млн за легіон роботів, які тепер працюють задля постійного зростання імперії Безоса. Він відмінив поставки робототехніки іншим клієнтам Kiva, незалежно від галузі застосування (хоча основний напрямок — все ж складські послуги та рітейл). Як тільки угоди, що діяли на момент придбання Kiva, закінчились, компаніям довелось шукати інші рішення. Проблема полягала у тому, що інших подібних рішень на ринку не виявилось.

Попит сприяє розвитку пропозиції, і за 4 роки, відколи Kiva зникла з загального ринку, з’явились нові рішення (тим більше, що досвід Amazon підтвердив ефективність використання робототехніки одночасно із людською працею на складах). Нові роботи виглядають інакше і спеціалізуються, в основному, кожен на окремому виді робіт. Частково це пов’язано із обмеженнями використання запатентованих технологій Kiva, частково — з бажанням розробників якомога швидше випустити готовий продукт, хай навіть і з меншою кількістю функцій.

Система Kiva на складах Amazon.com Inc.

Система Kiva на складах Amazon

Amazon використовує приблизно 30 тис роботів Kiva на своїх гуртових базах та складах по всьому світу. Дейв Кларк (Dave Clark), віце-президент напрямку міжнародних операцій, ділиться оцінкою вигоди від технологічного прогресу: впровадження роботів знизило експлуатаційні витрати на 20%. Аналітики Deutsche Bank підрахували, що робототехніка на кожному окремому складі економить $22 млн з загальної суми витрат на оздоблення та обслуговування об’єкту. Перехід на використання техніки Kiva ще в сотні об’єктів збереже компанії Amazon понад $2,5 млрд.

«— Щоб досягти успіху в електронній комерції потрібно винайти справді інноваційні алгоритми роботи кожного складу. Сьогодні, з розвитком технологій, винахідливість зконцентрована на “розумній” автоматизації цієї галузі» — вважає Карл Зібрехт (Karl Siebrecht), CEO в компанії Flexe, яка позиціонує себе аналогом сервісу спільної оренди житла Airbnb для складських приміщень.

Свого часу Amazon була першою компанією, яка взялася за комбінацію доставки найрізноманітніших видів товарів єдиним відправленням, з економією часу та грошей замовника. А сьогодні головною перевагою Amazon є використання робототехніки Kiva. Найближчим конкурентам з торгівельної галузі, включаючи мережі магазинів Wal-Mart, Macy’s та Target, ще тільки належить заповнити свої бази автоматизованою технікою. Ці компанії досі послуговуються лише працею живих пакувальників.

Успіх Amazon підготував нове покоління клієнтів  для розробників роботів — це логістичні компанії, які постійно працюють з базами завантаження-розвантаження товарів, складами тощо. «Перегони озброєнь» розпочались, до них долучається все більше розробників — навіть дехто з колишніх співробітників Kiva.

Економія на просторі

За даними американського Бюро статистики ринку зайнятості, навесні кількість працівників складських приміщень становила 856 тис із середнім розміром зарплатні $12/год. Якщо частину роботи з вантажем почнуть виконувати роботи — кількість зайнятих в галузі осіб зменшиться, зате розмір їх зарплатні буде підвищуватись, особливо в регіонах, ближчих до великих міст. Такий прогноз озвучує Девід Іган (David Egan), спеціаліст з дослідження ринку промислової нерухомості компанії CBRE Group. Один з непомітних, на перший погляд, але дуже суттєвих аспектів економії — можливість скоротити розмір паркувального майданчика кожного складу та приміщень для дозвілля робітників.

1x-1

Не варто сприймати автоматизацію як однозначно негативне явище для зайнятості населення. Насправді, роботи не стільки заміщують, скільки змінюють характер праці. Кожному автомату потрібен оператор для загального управління процесом, тож працівники будуть опановувати управління робототехнікою. Крім того, в період передсвяткового піку замовлень легше та швидше винайняти тимчасових робітників, аніж встановлювати додаткові автоматизовані механізми.

Всі ці тенденції змушують компанії, пов’язані з доставкою замовлень, запроваджувати інновації. Оскільки ніхто не наважується повторити масштабну реорганізацію за Джефом Безосом, компанії експериментують з окремими напрямками роботи. Радж Кумар (Raj Kumar) з консалтингової фірми AT Kearney розповідає про досвід Walmart, яка почала використовувати автоматику для доставки окремих категорій товарів з онлайн-магазину. Також, за словами оглядача ринку, Walmart зараз впроваджує дронів — однак не для доставки пакунків, а для проведення інвентаризації. Апарати використовуються в складських приміщеннях та знімають на відео всі предмети на полицях.

Боротьба з Amazon за прогрес

«Сучасний склад перетворюється на дуже високотехнологічне місце. Тому що єдиний спосіб збільшувати вигоди — автоматизація процесів» — таку позицію висловлює засновник компанії Locus Robotics Брюс Велті (Bruce Welty), і пропонує облаштовувати склади його розробкою. Особливість їх технології в тому, що вона не витісняє людську працю, але цілком комфортно співіснує з працівниками.

Locus є відгалуженням компанії Quiet Logistics, якій підпорядковано 2 склади у Массачусетсі, відповідальні за доставку товарів з онлайн-магазинів на весь північно-східний напрямок США. Цей сервіс з доставки товарів Велті з колегами розгортав на основі алгоритмів Kiva. Вони розробили ПЗ для підвищення ефективності та вдало впроваджували його в життя, обслуговуючи магазини Zara, Gilt та Bonobos.

А потім з’явилась Amazon та заявила свої абсолютні права на всі технології Kiva. Велті згадує, що якось пожартував про страшенно невигідний розвиток подій для всіх розробників складських технологій, якщо патенти Kiva купить найбільший онлайн-рітейлер. Щоправда, тоді Велті вважав, що Безос продаватиме технології значно дорожче — хто б міг подумати, що підприємець просто закриє доступ конкурентів до роботів.

На початку 2014 року компанія Quiet Logistics вирішила розробляти робототехніку власними силами. Велті зібрав команду з досвідчених інженерів та робототехніків, які менше ніж за рік представили перший прототип. За 2 роки Велті започаткував окрему компанію, яка залучила $8 млн від венчурних фондів. Поки що роботів Locus можна зустріти лише в коридорах складських приміщень материнського підприємства Quiet Logistics. Однак розробники заявляють про домовленості з трьома великими компаніями та плани реалізувати пілотні проекти вже до кінця літа 2016 року. За наступний рік Велті планує збільшити до 12 кількість складів, які обслуговує його техніка.

-1x-155

Робот для використання на складах та заготівельних базах від компанії Locus Robotics

Робот від Locus має більш компактні розміри, ніж «шайби» Kiva, а також обладнаний сенсорним екраном на підставці, яка забезпечує зручну взаємодіє працівника з технікою. На дисплей виводиться інструкція щодо подальших дій з автоматизованим помічником. Один робітник може відправити робота в інший кінець складу без необхідності самостійно переміщувати предмети. Робоча сила використовується більш раціонально, а взаємодія техніки і людини не шкодить зайнятості останньої, — перераховує Велті переваги свого продукту.

Те, що напрацювання та патенти Kiva стали закритими для інших компаній галузі, сприяло стрімкому розвитку альтернативних рішень. Велті та його колеги переконані, що без технологічного лідера системи для автоматизації складів розвиваються в умовах здорової конкуренції. Сьогодні існує декілька прикладів простіших технологій, які вже застосовуються на логістичних підприємствах. Fetch Robotics пропонує роботів, які пересуваються по складу за працівником та транспортують всі предмети, які він знімає з полиць. Схоже рішення продає Harvest Automation. Європейські компанії також активно автоматизують роботу на вантажних базах, однак більшість розробок направлена на переміщення предметів по території складу.

Окремий напрямок розробки — автоматичне завантаження з полиць складу на рухому платформу. Роботу потрібно мати надзвичайно розвинену орієнтацію в просторі та чутливі «кінцівки», щоби переміщувати коробки на полицях, без ушкодження товару. Німецька компанія Magazino тестує власну систему Toru, а стартап 6 River Systems з Бостону випробовує декілька нових продуктів схожого напрямку. Деталі розробок не оприлюднюються, однак відомо, що в проекті задіяні колишні співробітники Kiva.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Amazon змінює правила

Amazon слідкує за розвитком технологій конкурентів: як тільки продуктивність інших компаній починає зростати, онлайн-гігант також підсилює потужності. Безос не розкриває всі розробки своїх технологічних лабораторій, однак дещо він вже продемонстрував широкому загалу — автоматизовані дрони. Варто зазначити, що спеціалісти не вірять в розробку лише автоматизованих БПЛА. Скоріше за все, амбіції компанії сягають серйозніших продуктів — це легковики та вантажівки з автономною системою управління.

Amazon не робить гучних заяв про свої наміри розвивати робототехніку, однак така поведінка цілком очікувана. Поглинаючи Kiva, Безос також не анонсував свого домінування в царині складської автоматики. Про плани компанії аналітики дізнаються з «крихт» інформації, одна з яких — перейменування Kiva в Amazon Robotics. Оновлене підприємство шукає очільника напрямку розробки роботів для створення нової платформи управління роботами, — якщо вірити тексту вакансії у мережі LinkedIn.

Навесні 2016-го Amazon проводила конференцію, учасниками якої були провідні фахівці робототехніки, а також керівництво Intel, Toyota, вчені та інженери як з Каліфорнії, так і з далекого Цюриху. Всі учасники зобов’язались не розголошувати ЗМІ деталі заходу, однак серед присутніх був помічений навіть режисер «Apollo 13» Рон Говард (Ron Howard). Між іншим, для обслуговування гостей використовувались роботи Kiva.

Людство в небезпеці?

Автоматизація та впровадження смарт-технологій на складах поки що не загрожує працівникам тотальним безробіттям. Навіть рівень технологій зразка 2016 року не дає змоги повністю відмовитись від людей, які контролюють рух вантажу, пакування посилок та банально перевіряють, чи насправді в коробці з написом «Кулінарні книги» містяться саме книжки з рецептами. Американська компанія IAM Robotics випробовує роботизовану систему, яка вправно знімає з полиці навіть компактну пляшку з пігулками. Однак і тут не обійтись без співробітника компанії, який слідкує, щоб апарат вхопив з полиці саме те, що треба.

Єдина робота, яку автоматика здатна замінити повністю — це елементарне переміщення товарів гуртівнею. Середньостатистичний працівник на складах онлайн-магазину за робочу зміну долає приблизно 20 км. Підприємці, найпевніше, в першу чергу автоматизують саме цей вид зайнятості, щоби перевести співробітників до більш інтелектуальної праці.

Джерело: Bloomberg

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI