Технологія від стартапу Arkeon, яка зможе перетворити CO2 на їжу

Близько чверті викидів парникових газів створюється під час виробництва харчових продуктів. Фудтех-стартап Arkeon запропонував перевернути процес, використовуючи газову ферментацію, та перетворювати CO2 на їжу. Для цього він має секретний інгредієнт — крихітний мікроб, знайдений у підводному вулкані.

«Якщо ви хочете знайти такі мікроби, починати потрібно не на столі чи саду. Доведеться шукати там, де є мікроби з властивостями, про які ми ще не знаємо, наприклад, на дні вулкана», — пояснює Грегор Тегл, співзасновник та CEO Arkeon.

Цей маленький мікроб може принести велику користь. На виробництво продуктів припадає близько чверті всіх викидів парникових газів. Наприклад, бургер із яловичиною – це 2 кг викидів CO2.

Технологія Arkeon пропонує можливість перевернути все з ніг на голову та замість того, щоб виробляти викиди, готувати їжу з них.

Годування мікробів газом

Газова ферментація — процес, аналогічний до точної ферментації — тренду, на який інвестори нещодавно звернули увагу. 2021 року вони вклали у технологію $133 млн, а 2022 — $90 млн, переважно у стартапи на посівній стадії.

Точна ферментація використовує зрощування ДНК, щоб впровадити гени тварин у мікроби дріжджів. Після цього відбувається процес, аналогічний варінню пива, в результаті якого виходить схожа на молоко рідина. Мікроби дріжджів живляться вуглеводами та цукрами.

Як пояснює Тегл, газова ферментація Arkeon не надто відрізняється від цього: «Це дуже схоже, але замість того, щоб використовувати поживні речовини на основі цукру, які потрібно вирощувати на сільськогосподарських землях, ми застосовуємо як сировину вуглекислий газ і водень».

Перемога для клімату

Якщо технологію вдасться масштабувати, ферментація газу може принести ще більшу користь для клімату, ніж точна ферментація — вона не лише скоротить кількість землі та викидів, необхідних для виробництва, а й водночас дозволить переробляти викиди.

Технологія Arkeon дозволяє виробляти амінокислоти, будівельні блоки білка у вигляді порошку. Тегл говорить, що кінцевий продукт можна використовувати в протеїнових порошках, продуктах альтернативного білка і косметичній сфері.

Зараз Arkeon отримує вуглекислий газ у пивоварних заводів, але співзасновник стартапу вважає, що в майбутньому можна буде налагодити постачання від виробників енергії — вони робитимуть це охоче, щоб дотримуватись нормативів щодо викидів.

Поки не ясно, чи мають амінокислоти, отримані в результаті газової ферментації, проходити процедуру затвердження нових харчових продуктів Європейського союзу, яка регулює такі продукти, як культивоване м’ясо та точну ферментацію.

Газова ферментація в Європі набирає обертів

Arkeon – не єдиний стартап, який займається газовою ферментацією.

Проєкт Solar Foods із Фінляндії вже отримав інвестиції на $76 млн, а його перші продукти схвалені до споживання у Сінгапурі. Технологія Solar Foods дещо відрізняється від Arkeon: вона отримує білки із самих мікробів, а не амінокислот, які вони виробляють.

Ряд проєктів працює над перетворенням CO2 на корм для тварин, наприклад, Deep Branch, який базується в Ноттінгемі (Великобританія) та Calysta (США). Стартап Calysta отримав $30 млн від BP, що демонструє інтерес енергетичних компаній до ланцюжка створення вартості переробленого CO2.

Є й такі стартапи як берлінський Second Circle. Він використовує газову ферментацію та мікроби з кінського гною, щоб перетворити CO2 на хімікати для хімічної промисловості.

Нестача біореакторів та проблеми з воднем

Arkeon збирається вивести свої косметичні амінокислоти на ринок у 2024 році, а через два роки — і харчові продукти.

Перш ніж це станеться, Arkeon потрібно масштабувати виробництво настільки, щоб досягти цінового паритету з наявними виробниками амінокислот. Однією з перешкод стала нестача біореакторів — різке зростання попиту на них у поєднанні з дефіцитом стали призвести до накопичення замовлень.

Набагато критичнішим, розповідає Тегл, є вартість водню, необхідного для живлення мікробів, яка посилюється нестачею зеленого водню. «Для нас це найбільша категорія виробничих витрат; її частка становить 60%», — каже він.

Враховуючи стрімке зростання цін на продукти по всій Європі, є деяке занепокоєння долею інноваційних компаній, які займаються виробництвом харчових продуктів. Багатьом символічним став обвал вартості акцій американського гіганта альтернативного м’яса Beyond Meat на 83% за 2022 рік.

Втім, Тегл впевнений, що газова ферментація продовжуватиме отримувати підтримку інвесторів.

«Зрештою, якщо ваша технологія – швидше знеболювальне, а не вітамін, у вас не буде проблем», — говорить Тегл.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Sifted

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Ексурсія по фабриці з переробки батарей. Відео