Штучні зябра, що дозволяють дихати під водою

На думку Джуна Камеї (Jun Kamei) – дизайнера біомімікрії та вченого по природних матеріалах, до 2100 року через глобальне потепління підніметься рівень світового океану, що призведе до затоплення багатьох міст, які знаходяться в прибережній зоні. Саме цей факт наштовхнув вченого на розробку штучних зябер для людини – Amphibio.

Вченого надихнули на розробку штучних зябер анатомія комах, які з легкістю можуть плавати у воді. Їх покрив настільки добре відштовхує воду, що створює такий собі повітряний бар’єр між собою і водою. За допомогою цього бар’єру комахи не тільки не мокнуть, але і дихають, тому, що він фільтрує кисень, який міститься у воді і направляє його в тіло.

Штучні зябра Камеї виготовлені теж з пористого гідрофобного матеріалу, який нагадує поверхню покриву комах.

«Вода містить молекули кисню, які можуть вільно переміщатися в мембрані завдяки своїй пористій структурі. Таким же чином проходить і обмін вуглекислого газу між мембраною і водою» — заявляє Камеї.

Штучні зябра Amphibio мають складки, які призначені для збільшення їх площі взаємодії з водою, щоб забезпечувати достатнє насичення киснем. Єдиною проблемою розробки на даний момент є недостатня площа цієї поверхні для забезпечення повноцінного дихання людини під водою. За попередніми підрахунками вченого для досягнення автономного дихання необхідно аж 32 квадратних метри такого матеріалу, що можна порівняти з розміром невеликої квартири. З такими зябрами комфортно пересуватися під водою неможливо. Тому Джун продовжує удосконалювати свою ідею.

Чи вийде у Джуна Камеї знайти підтримку для подальшого поліпшення свого прототипу? Адже по суті необхідно просто переробити матеріал так, щоб його всмоктуваність кисню збільшилася в кілька десятків разів. І якщо ідея приведе до успіху, то цілком можливо, що людство відмовиться від громіздких аквалангів на користь штучних зябер.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом

Інтернет майбутнього: як Web дуже скоро змінить нашу реальність

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман