ASUS ZenBook Duo UX482 — чим цікавий ноутбук з «двома» екранами?

Ряд досліджень показав, що мультимоніторні комп’ютерні системи здатні збільшити ефективність роботи до 30%. Фахівцям, які працюють відразу з декількома документами або додатками, зручніше розташовувати їх на двох або більше екранах, розміщуючи все необхідне в полі свого зору, а не в численних вкладках у веб-браузері або в текстовому редакторі. Якщо мова йде про десктоп-комп’ютери, то встановлення двох моніторів не викликає особливих проблем (при наявності відповідного числа роз’ємів на відеокарті), а ось для ноутбуків такий підхід був можливий тільки в разі використання його як настільного ПК з додатковим зовнішнім монітором.

Компанія ASUS вирішила усунути подібне обмеження і півтора роки тому анонсувала перший ноутбук з двома екранами: модель ZenBook Pro Duo (UX481). Крім традиційного дисплея інженери вбудували додатковий дисплей ScreenPad Plus зі співвідношенням сторін 3,5 : 1 поруч із клавіатурою, а саму клавіатуру змістили на те місце, де раніше були панель для зап’ясть і тачпад. Останній довелося зменшити в розмірах і змістити вправо.

На початку цього року компанія випустила нову версію ноутбука з двома екранами — ZenBook Duo UX482. Корпус 14-дюймового ноутбука виконаний з магнієво-алюмінієвого сплаву, важить апарат всього 1,6 кг, а товщина його становить 16,9 мм. Таким чином, новинка на 3 мм тонше, ніж попередня версія ультрабука.

У складеному стані ZenBook Duo мало в чому відрізняється від будь-якого іншого лептопа, а ось в розкритому UX482 виглядає дуже незвичайно. Нова модель тепер оснащена іншою конструкцією шарнірів, невід’ємно пов’язаною з активною аеродинамічною системою (AAS +), яка підіймає додатковий 12,6-дюймовий екран ScreenPad Plus на 7 градусів для кращого огляду, а сам ноутбук — над столом. Завдяки такій конструкції додатковий дисплей відкриває масивний повітрозабірник, що збільшує потік повітря на 49%.

На тильній стороні корпусу передбачена спеціальна розкладна підставка з магнітними фіксаторами, яка піднімає корпус з боку шарнірів кришки майже на 5 см. По-перше, це сприяє ліпшому охолодженню пристрою, по-друге, це більш зручно для користування. Адже на місці звичної панелі для зап’ясть тепер знаходиться клавіатура, і для більшого комфорту між нижньою панеллю і поверхнею стола не повинно бути «сходинки».

На нижній стороні корпусу передбачена спеціальна розкладна підставка з магнітними фіксаторами

На нижній стороні корпусу передбачена спеціальна розкладна підставка з магнітними фіксаторами

Бокове розміщення тачпада дуже незвичне — рука постійно тягнеться до середини панелі, де він зазвичай розташований. Втім, обидва екрани в UX482 — сенсорні, тому до тачпаду доведеться звертатися нечасто (хоча все залежить від звичок користувача).

Обчислювальний блок

З метою зменшення товщини в ZenBook Duo 14 використовується багатошарова материнська плата. Крім того, «материнка» розділена на основну і дочірню плату, що дозволило зменшити загальну площу електронної плати на 18%.

ZenBook Duo 14 оснащений новою тепловідвідною конструкцією з двома швидкісними вентиляторами, кожен з яких має 59 лопатей (в попередній моделі було 43 лопаті). Ширша і потужна теплова трубка діаметром 10 мм покращує загальне відведення тепла і дозволяє ZenBook Duo 14 постійно підтримувати високу продуктивність з енергоспоживанням близько 28 Вт.

Головний дисплей містить IPS-матрицю NanoEdge з сенсорним шаром діагоналлю 14 дюймів і роздільною здатністю Full HD (1920 × 1080 пікселів). Сама матриця займає 93% площі кришки ноутбука, ширина бічних рамок — всього 5,5 мм, верхньої — 9,5 мм.

У лептопі встановлений один з найпотужніших процесорів в лінійці енергоефективних ЦПУ Intel 11-го покоління — Intel Core i7-1165G7. Цей чотирьох ядерний мобільний процесор належить до сімейства Tiger Lake U, містить 4 ядра з архітектурою Willow Cove (8 потоків), кожне з яких здатне працювати на частоті від 2,8 ГГц до 4,7 ГГц при навантаженні на одне ядро. А при навантаженні на всі ядра максимальна частота дорівнює 4,1 ГГц. Чіп Core i7-1165G7 є другим за продуктивністю в сімействі після i7-1185G7. У центральний процесор вбудована графіка Intel Iris Xe, хоча деякі версії моделі UX482 можуть оснащуватися дискретною відеокартою NVIDIA GeForce MX450 2 Гбайт.

Результати тестування за допомогою утиліти 3D Mark Benchmark

Також варто відзначити, що ZenBook Duo 14 UX482 оснащений швидкісним SSD-накопичувачем Samsung PM981a об’ємом 1 Тбайт, виконаним за специфікацією NVMe. Середня швидкість передачі даних досягає 1400 МБ/с.

З лівого боку UX482 розташований порт HDMI та два роз’єми USB Type-С з підтримкою Thunderbolt 4. Завдяки функції DisplayPort та пропускній здатності 40 Гбіт/с до ноутбука можна підключати два дисплеї 4К або один 8К. Крім того, через будь-який з цих портів можна заряджати ноутбук (функція Power Delivery). Справа виробник вмонтував один порт USB 3.2 Gen 1 Type-A, аудіо роз’єм 3,5 мм і картридер Micro SD.

Присутність лише одного USB-порту Type-A навряд чи задовольнить всі вимоги користувачів

Наявність тільки одного USB-порту Type-A може викликати складності при підключенні периферії, наприклад, якщо потрібно одночасно під’єднати принтер і флешку.

Що стосується мережевих підключень, то новий ZenBook Duo отримав бездротовий адаптер Wi-Fi 6 (802.11ax), мережеву карту Ethernet 1 Гбіт/с і Bluetooth 5.0. Є підтримка технології ASUS WiFi Master Premium.

G-сенсор для більшої зручності

Крім потужної обчислювальної платформи, UX482 оснащений безліччю корисних «фішок», які покращують досвід користування. Відомо, що покидаючи своє робоче місце, багато користувачів закривають кришку ноутбука повністю або встановлюють її під невеликим кутом нахилу, щоб інші не могли бачити те, що знаходиться на їх екрані. Новий ZenBook Duo оснащений двома G-сенсорами — на кришці та на материнській платі, завдяки яким пристрій визначає кут відкриття ноутбука. Коли він менш як 80 градусів, система автоматично знижує потужність процесора, щоб обмежити енергоспоживання і збільшити час автономної роботи.

Біометрична ідентифікація

В UX482 немає сканера відбитків пальців, зате є підтримка функції Windows Hello, що забезпечує біометричне розпізнавання особи. Інфрачервоний датчик вбудований поруч з вебкамерою і здатний просканувати особу власника ПК навіть у темряві.

В принципі, працює система цілком якісно, ​​але за умови, що ви перебуваєте перед ноутбуком на певній відстані й дивитися прямо в камеру. Але так буває не завжди, адже іноді потрібно увійти в систему «на ходу», стоячи біля ПК, щоб зробити кілька секундних дій. Однак залогінитися в систему в цій позиції не вийде — навіть якщо нахилитися до камери, голова буде розташована під іншим кутом і система вас не розпізнає. Тому сканер відбитків пальців у багатьох випадках зручніший.

В чому ж переваги двох дисплеїв?

Ви можете використовувати другий дисплей як завгодно на свій розсуд. Наприклад, розташувати на ньому вікно іншої програми або навіть декількох додатків або документів, розтягнути вікно головного додатку відразу на два екрани, а ще — відкривати в ньому спеціальні сенсорні панелі управління для певного переліку ПО.

Додатковий екран можна використати для виводу вікон інших додатків, або ж розтягнути графічний інтерфейс одного додатка одразу на два екрани

Річ у тім, що розробники з ASUS додали нову функцію «Панель управління» в ScreenXpert 2.0. Нині ця розробка підтримує  тільки ПЗ Adobe Premiere, After Effects, Photoshop і Lightroom Classic. Коли користувач запускає будь-яке з них, «Панель управління» автоматично відкриває відповідну панель, яка підходить для кожного з додатків. Це дозволяє управляти часто використовуваними функціями за допомогою повзунків, кнопок і дисків. Наприклад, в Adobe Premiere можна за допомогою кругової шкали на сенсорному екрані регулювати часову вісь, масштабувати часову шкалу, управляти гучністю і т. д.

Так виглядає додаткова сенсорна панель керування для Adobe Premiere

Звук

Мобільні пристрої ASUS завжди славилися хорошим звуком, навіть якщо мова йшла про бюджетні моделі на базі ЦПУ Celeron. UX-482 не став винятком — завдяки співпраці розробників ASUS з інженерами фірми Harman Kardon вдалося домогтися отримання чистого і потужного звуку з двох вбудованих в корпус динаміків.

Автономність

Ультрабук ASUS ZenBook Duo 14 UX482 оснащений Li-ion-акумулятором місткістю 70 Вт/год, якого в нашому тесті вистачило на 10 годин 35 хвилин роботи в режимі перегляду відео на YouTube. Підключення до інтернету під час тестування здійснювалося по Wi-Fi, обидва дисплеї були активовані, рівень яскравості — 60%, гучність звуку — 50%. В середньому, батарея втрачала 10% щогодини. 10,5 годин — це хороший результат, адже запасу автономності точно вистачить на повний робочий день. До речі, якщо відключити додатковий дисплей, то час автономної роботи UX482 збільшиться на пару годин.

Пристрій комплектується адаптером живлення потужністю 65 Вт з кабелем USB Type-C. Час повного заряду становить близько 110 хвилин. Якщо до ультрабука під’єднати блок живлення від смартфона з аналогічним конектором, то в Windows в системному лотку з’явиться індикатор, що пристрій нібито заряджається. Насправді — ні, хоча в процесі тестування використовувався досить потужний адаптер Quick Charge від смартфона потужністю 18 Вт. Здавалося б, батарея повинна заражатися, просто більш повільно. Проте, якщо UX482 вчасно не під’єднати до «рідного» адаптера, то акумулятор буде розряджатися і далі. Не буде здійснюватися зарядка батареї й в тому випадку, якщо ноутбук повністю виключений.

Висновки

На сьогодні ASUS — єдина компанія, яка виробляє ноутбуки з двома екранами. Хоча ідея виглядає привабливою, та є деякі «але». По-перше, розташування клавіатури, тачпада дуже незвичні для досвідченого користувача лептопів. Тут, мабуть, позаздриш людині, яка вперше починає користуватися ноутбуком, і цей ноутбук — саме двоекранний ZenBook Duo. По-друге, додатковий екран не є повнорозмірним, а значить може грати лише допоміжну роль, яка не завжди оптимально визначена супутнім службовим софтом. Наприклад, додаткові панелі інструментів для Adobe Premiere й інших програм містять не самі популярні функції, крім, хіба що, регулятора часової осі. Та й для виклику практично будь-якої команди в Adobe Premiere користувачі вже давно застосовують комбінації «гарячих клавіш», що більш звично, ніж натискання на потрібну кнопку в «Панелі управління».

З іншого боку, ScreenPad Plus можна застосовувати для подовження основного екрана або розміщення там різних утиліт, наприклад, файлового менеджера, калькулятора, тощо. Можна також розмістити там один з документів для роботи, але варто пам’ятати, що вам буде доступний для перегляду тільки невеликий фрагмент, або ж його доведеться переглядати в дуже невеликому масштабі.

Вартість ZenBook Duo 14 UX482 в комплектації Intel Core i7-1165G7 і 32 ГБ ОЗУ складає близько 55 тисяч грн. Схожий за характеристиками ASUS VivoBook коштує майже в 1,5 раза менше. Тобто, споживач переплачує майже 20 тисяч гривень за оригінальну концепцію. Зрозуміло, що зараз такі пристрої більше розраховані на hitech-ентузіастів. Але якщо ціна «півтора-екранного» ноутбука і надалі буде перевищувати в 1,5 раза одноекранного аналогу, то навряд чи подібні пристрої будуть мати попит серед широких мас споживачів.

Технічні характеристики

Процесор Intel Core i7-1165G7, частота 2,8 ГГц
або Intel Core i5-1135G7 частота 2,4 ГГц
Відеокарта Intel Iris Xe
Основний екран 14″, IPS-матриця, FHD (1920×1080), 16:9, сенсорний, 157 ppi, частота оновлення 60 Гц, яскравість 400 нит, підтримка стилуса
Додатковий экран ScreenPad Plus 12,65″, IPS-матрица, 1920×515, сенсорний, 142 ppi, підтримка стилуса
Оперативна пам’ять 8, 16 або 32 ГБ LPDDR4X
Жорсткий диск 512 ГБ або 1 ТБ M.2 NVMe PCIe 3.0
Конектори 2x USB 4.0 Type-С (Thunderbolt 4, DisplayPort, Power Delivery)
1x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x HDMI 1.4, аудиогніздо 3,5 мм, card-reader Micro SD
Мережеві підключення Wi-Fi 6 (802.11ax), Ethernet 1 Гбит/с, технологія ASUS WiFi Master Premium, Bluetooth 5.0
Аудіо Динаміки Harman/Kardon, технологія Smart Amp, блок вбудованих мікрофонів, подтримка Cortana/Alexa
Акумулятор Li-ion, 70 Вт/ч
Операційна система Windows 10 Home / Windows 10 Pro
Розміри та вага 32,4 x 22,2 x 1,69 cм, 1,57 кг

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Пристрої, які допоможуть розширити функціональність вашого ноутбука

Найцікавіші новинки з виставки IFA 2022 в Берліні

Бюджетний ноутбук – це реально! Добірка пристроїв, які не вдарять по кишені

Як купити ноутбук та не переплатити зайвих грошей?