Цифрові візитівки: що це таке і як вони працюють

Цифрові або електронні візитівки стають дедалі популярнішими. Розповідаємо, що вони собою представляють, і які їх сильні та слабкі сторони.

Створення звичайних візитівок зазвичай пов’язане з великими витратами грошей та часу. Вам потрібно опрацювати дизайн візитівки або звернутися до відповідних спеціалістів для його створення, погодити макет з друкарнею, сплатити тираж і почекати, доки він буде надрукований. Якщо ж у вас змінився телефон або адреса офісу, всі ці витрати підуть нанівець, і вам доведеться знову проходити всі описані вище «кола пекла».

Саме тому в наш час звичайні візитівки здають свої позиції, поступаючись під натиском прогресу в особі цифрових візитівок. Розповідаємо, що це та чим електронна візитівка виграє у звичайної.

Що таке цифрова візитівка

Цифрова або електронна візитівка – це дуже зручне і гнучке рішення, що не просто дозволяє ділитися своїми контактами, але й допомагає вмить записати їх в контакти на смартфоні співрозмовника. Самі ж цифрові візитівки можуть бути кількох видів, а можуть і поєднувати можливості кожного з них.

QR-візитка

При використанні посилання на ваші контакти зашифровується у вигляді QR-коду. Причому з однаковим успіхом ви зможете зашифрувати в ній і посилання на просту сторінку з вашими контактами або контакти, посилання на ваш особистий блог, сторінку в соціальній мережі або сайт компанії. Сам QR-код можна як зберігати в додатку, так і роздрукувати його у вигляді наліпки і наклеїти на чохол телефону, скло автомобіля або будь-яку іншу поверхню. Ну а для переходу за таким посиланням співрозмовнику достатньо навести камеру свого смартфона на QR-код.

NFC-візитівка

На відміну від простих QR-візитівок, NFC-візитівки – більш просунуте в технічному плані рішення, виконане у вигляді окремої пластикової картки з NFC-чіпом. На чіп записуються всі необхідні контакти та дані, а для їх передачі достатньо піднести візитівку до телефону співрозмовника. Ну а він зможе подивитись ваші контакти або одним натисканням занести їх у телефонну книгу смартфона.

Гібридні візитівки

Такі візитівки мають як QR-код, так і оснащуються NFC-чіпом із «зашитою» там інформацією. Іншими словами, вони поєднують у собі можливості QR- та NFC-візитівок, дозволяючи користуватися тією чи іншою технологією залежно від обставин.

Як це працює

Яким би не був формат цифрової візитівки, вона використовує стандарт vCard. Винятком тут можуть бути хіба що окремі екземпляри, в яких зашифрована адреса сайту-візитівки або іншого ресурсу в інтернеті з інформацією про вас чи вашу компанію.

Стандарт vCard передбачає певну структуру файлів, що містить ваше ім’я, номери телефонів, адресу сайту, а іноді й фото-, відео- або аудіоконтент. vCard повністю сумісний зі смартфонами будь-яких виробників, завдяки чому при збереженні таких файлів операційна система розпізнає їх структуру та інформацію, що зберігається там, відразу запропонувавши зберегти ці дані в контактах телефону.

Найпросунутіші цифрові візитівки не просто допомагають дізнатися адресу офісу, а передають цю інформацію в навігатор для побудови до нього маршруту. Думаємо, зручність такого рішення очевидна.

Переваги цифрових візиток

Електронні візитівки дешевші, а іноді й практично безплатні. На відміну від звичайних візитівок, випуск яких може коштувати круглу суму, цифрові візитівки майже нічого не варті. В інтернеті є безліч сервісів, що дозволяють їх випускати безплатно або за символічну суму. Та й без самих сервісів легко можна обійтися, самостійно створивши сторінку з контактами в мережі та зашифрувавши її адресу в QR-коді.

Цифрові візитівки легко редагувати. Уявіть, що на етапі верстки та друку звичайних візиток була допущена помилка у ваших контактних даних. А якщо ваш телефон чи адреса офісу змінились? У всіх цих випадках вже надруковані візитівки залишається лише викинути. Щодо цифрових візитівок, то всю вказану на них інформацію можна відредагувати за лічені хвилини. Причому таке редагування можливе як у разі візитівок окремої людини, так і всіх співробітників компанії централізовано.

Цифрові візитівки дозволяють швидко внести свої дані в контакти телефону співрозмовника. Якщо ви дасте звичайну візитівку співрозмовнику, велика ймовірність, що вона так і залишиться лежати в його кишені та з часом буде викинута. Цифрова візитка дозволяє моментально і дуже просто внести свої контакти в записник телефону людини. А це підвищує ймовірність подальшого зворотного зв’язку.

Недоліки цифрових візитівок

При всій гнучкості цифрових візитівок вони не такі універсальні, як звичайні. Ви не зможете поділитися такою візитівкою з людиною, яка використовує звичайний кнопковий телефон. Та й коли йдеться про смартфон, далеко не всі з них мають NFC-модуль для роботи з NFC-візитівками, а деякі смартфони не дозволяють розпізнавати QR-коди з коробки, вимагаючи для цього установки додаткового софту.

NFC-візитівки можуть спрацювати не з першого разу. Під час ділової зустрічі будь-яка затримка може трактуватися не на вашу користь, а у випадку з NFC-візитівкою такі затримки цілком можливі. Вона банально може не зчитатися з першого разу. Причому ймовірність цього різко зросте, якщо смартфон вашого співрозмовника поміщений у товстий чохол із металевими вставками.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Gartner представила 10 трендів у сфері технологій у 2024 році

Чи варто бізнесу вставати в чергу за штучним інтелектом

Технологія NFC може стати повністю безконтактною – новини з NFC Forum

На що здатна NFC: неочевидні способи застосування