Eaton 3S: безперебійне живлення плюс захист від сплесків напруги

Сьогодні складно знайти сферу бізнесу, де не застосовується електронне обладнання. Від безперебійного функціонування різної електронної техніки (в тому числі — комп’ютерної) залежить робота підприємств різних індустрій, а в деяких випадках може залежати й людське життя.

Частою причиною збоїв обладнання в роботі є погана якість електроживлення або ж взагалі його відсутність. Проблеми можуть бути обумовлені перевантаженням електромереж, зношеністю кабелю; негативним впливом на мережу з боку різних пристроїв, які споживають електрику; ударами блискавок в лінії електропередач та інше.

Застосування джерела безперебійного живлення (ДБЖ) дозволяє нівелювати практично всі проблеми електромережі. До того ж вартість ДБЖ непорівнянна з величиною втрат, яких вони дозволяють уникнути.

Сучасні ДБЖ, навіть найпростіші, обов’язково містять мережеві фільтри, які прибирають небажані високочастотні гармоніки та захищають від стрибків напруги. При відсутності енергоживлення вони здатні протягом 10-40 хвилин забезпечувати резервне енергоживлення. Цього зазвичай достатньо для того, щоб коректно завершити роботу обладнання або ж дочекатися відновлення напруги в електромережі.

ДБЖ Eaton 3S: загальний опис

Джерело безперебійного живлення Eaton 3S належить до категорії офлайн (offline, Standby, також називається резервний). Нагадаємо, що принцип дії офлайнових ДБЖ полягає в перемиканні живлення підключеного обладнання на акумулятор, якщо в основній мережі пропадає струм. До переваг офлайнового ДБЖ відноситься простота, економічність і компактність.

Eaton 3S — досить компактний пристрій, його розміри становлять 86х170х 335 мм. Фактично він більше схожий на мережевий фільтр у великому корпусі, ніж на класичний ДБЖ. Продуманий дизайн дозволяє Eaton 3S вдало вписатися в офісний простір: його можна розмістити на столі, під столом або на стіні. Ще одна перевага Eaton 3S — змінні батареї, завдяки яким можна швидко відновити функціональність і збільшити термін служби ДБЖ.

Новинка оснащена 8 розетками Schuko (DIN) для підключення комп’ютерної техніки (також доступна конфігурація з 8 розетками IEC). При цьому перший ряд з 4 розеток забезпечує тільки захист електроживлення від перешкод і стрибків напруги, а другий ряд також гарантує безперебійне живлення в разі критичного падіння або повного зникнення напруги в мережі. Крім того, пристрій захищає телефонні, інтернет- або Ethernet-лінії від стрибків напруги та небажаних перешкод. Для цього в Eaton 3S передбачені відповідні роз’єми на бічній панелі.

Особливості керування

Включення пристрою виконується кнопкою на торці, одночасно загоряється світловий індикатор на верхній панелі. Вимкнення Eaton 3S знеструмлює тільки розетки з резервним живленням від батареї, в той час, як ряд розеток із захистом від стрибків напруги продовжує працювати.

На бічній панелі знаходиться кнопка автоматичного вимикача з можливістю повторного включення. Цей автомат відключає живлення, якщо навантаження на ДБЖ перевищує задані ліміти.

Для зв’язку ДБЖ з комп’ютером модель Eaton 3S оснащена HID-сумісним портом USB. У комплекті постачання присутній кабель USB та програмне забезпечення для управління електроживленням персональних комп’ютерів UPS Companion. Воно встановлюється на ПК, який підключається до US- порту на ДБЖ.

Тестування

Для оцінки якості роботи ДБЖ ми під’єднали до його розеток системний блок на базі Intel Core i5 3-го покоління з 8 ГБ оперативної пам’яті та HDD 500 ГБ, а також монітор Philips 23 ” IPS. Попередньо ми встановили на комп’ютер програмне забезпечення UPS Companion. За даними софтверної утиліти, вся підключена система споживала близько 100 Вт (+/- 15 Вт). Варто зауважити, що батарея Eaton 3S заряджається досить повільно, для повного заряду потрібно не менше 10 годин.

Утиліта UPS Companion показує поточний стан пристрою, а також прогнозований час роботи кінцевої системи в режимі живлення від батарей

UPS Companion дозволяє налаштувати поріг переходу на резервне живлення, а також умови автоматичного вимкнення підключеної комп’ютерної системи

Після завантаження системи ми кілька разів відключали кабель живлення Eaton 3S з розетки та перевіряли час перемикання живлення пристрою на акумулятор. Як відомо, час перемикання офлайнових ДБЖ на живлення від батареї не дорівнює нулю (на відміну від онлайнових), в середньому він становить від 5 до 20 мс. Втім, це все одно достатньо мало, щоб комп’ютер продовжував безперебійну роботу. Крім того, ми перевірили скільки хвилин Eaton 3S підтримує енергоживлення комп’ютерної системи при відсутності напруги в зовнішній мережі. UPS Companion прогнозував близько 27 хвилин при повністю зарядженому акумуляторі ДБЖ. Тестування показало, що реальні цифри практично не відрізнялися від прогнозу.

Журнал зміни статусу енергоживлення Eaton 3S: від батарей та від зовнішньої мережі

Eaton 3S в режимі резервного живлення від батарей

Отже, результати тестування такі: перемикання на резервне живлення відбувалося швидко та безшовно, комп’ютер під час перемикання продовжував працювати, скидання або перезавантаження системи не спостерігалося. У режимі резервного живлення комп’ютер пропрацював близько 25 хвилин, після чого програмна утиліта UPS Companion подала команду на вимкнення ПК.

Специфікація

  • Номінальна потужність: 700 ВА, 420 Вт
  • Конфігурація виходів: 4 розетки з резервним живленням від батарей і захистом від стрибків напруги + 4 розетки з захистом від стрибків напруги
  • Номінальна напруга: 230 В
  • Частота: 50/60 Гц (автовизначення)
  • Топологія: Standby (off-line)
  • Форм-фактор: настільний, вертикальний (mini tower)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Тестуємо Mercusys AX1800 (MR70X) — бюджетний маршрутизатор з підтримкою Wi-Fi 6  

TP-Link Archer C64 – який діапазон Wi-Fi вибрати?

Нові смарт-лампи TP-Link: чим вони цікаві

Як використання водню може вплинути на зміни клімату та чому його впровадження йде так важко