Тестуємо Mercusys AX1800 (MR70X) — бюджетний маршрутизатор з підтримкою Wi-Fi 6  

Mercusys AX1800 (MR70X) – це нова модель маршрутизатора від популярного бренду, що підтримує найновіший стандарт бездротової мережі Wi-Fi 6. Чим цікавий цей пристрій і чи варто звернути на нього увагу?

Дизайн

Корпус AX1800 — оригінальної форми, із чорного глянсового пластику з матовими вставками. На пластиці присутні декоративні вентиляційні решітки, які прикрашають та урізноманітнюють дизайн пристрою. Є, правда, в цьому і недолік: в ці щілини з часом збиратиметься пил, а оскільки Wi-Fi-маршрутизатори зазвичай розміщують у місцях «щоб вони не заважали», куди рідко заглядають, то з часом цього пилу там може накопичитися досить багато і прибрати його буде непросто. Розміри корпусу без антен – 21×17×4 сантиметри. Чотири незнімні антени з двома ступенями свободи розташовані ззаду та з боків.

На передньому торці є кольоровий індикатор стану, більше жодних світлових індикаторів немає. Ззаду розміщені вхід живлення, кнопка WPS/скидання та чотири гігабітові мережеві порти. Перший – це WAN порт, для підключення кабелю від інтернет-провайдера, решта три – LAN, для пристроїв локальної мережі. Кожен роз’єм оснащений індикатором стану, що досить зручно. USB-портів тут нема.

На нижній панелі знаходяться решітки вентиляції, пластикові ніжки для встановлення на горизонтальній поверхні та інформаційна наклейка. А ось кріплення на вертикальну поверхню (стіну) тут не передбачено.

Кожний LAN та WAN порт оснащений індикатором стану, що є зручно

Кожний LAN та WAN порт оснащений індикатором стану, що є зручно

У комплект постачання входить стандартний набір – сам маршрутизатор, адаптер живлення 12 В/1 А, патч-корд категорії 5e довжиною 1,2 м та коротка документація.

Характеристики обчислювального блоку

У моделі AX1800 використовується процесор Mediatek MT7621DAT з двома ядрами MIPS 1004Kc, що працюють на частоті 880 МГц і здатні виконувати чотири потоки. Об’єм вбудованої оперативної пам’яті DDR3 — 128 МБ, також є 16 МБ флешпам’яті для Firmware. Усі мережеві операції виконуються переважно на процесорі.

Радіоблоки побудовані на мікросхемі MediaTek MT7915D, причому на цьому чіпі працюють обидва діапазони. Підтримуються всі актуальні протоколи Wi-Fi, включаючи 802.11n та 802.11ax, конфігурація антен 2×2 використовується у кожному з двох діапазонів із максимальною шириною каналу 80 МГц. В ідеальних лабораторних умовах користувач може отримувати швидкість обміну даними з Wi-Fi 6 до 574 Мбіт/с в діапазоні 2,4 ГГц і до 1201 Мбіт/с 5 ГГц. Однак насправді отримати повну швидкість можна тільки при використанні пристроїв, обладнаних не менше ніж трьома антенами. Однак у більшості мобільних гаджетів присутні лише дві або навіть одна антена.

Налаштування

Як завжди, при першому увімкненні система пропонує задати пароль адміністратора і виконати кілька базових налаштувань — встановити часовий пояс, ім’я та пароль бездротових мереж (у нижньому та верхньому діапазонах), параметри підключення до провайдера.

AX1800 підтримує роботу у двох режимах: маршрутизатора (з роздачею внутрішніх IP-адрес за протоколом DHCP) та точки доступу. В останньому випадку пристрій просто перетворює провідну мережу на бездротову, при цьому роздача внутрішніх IP-адрес кінцевим точкам виконується іншим маршрутизатором. Зазначимо, що знайти в меню режим перемикання з маршрутизатора в точку доступу і назад не так просто: з якоїсь причини його помістили в розділ System/Operational mode, хоча в ідеалі такі ключові налаштування мають бути десь у головних пунктах меню, які легко знайти.

Перемикання операційного режиму знайти в меню не так просто

У налаштуваннях бездротової точки доступу пристрій пропонує вказати імена та паролі основних та гостьових мереж. Для основної мережі можна встановити режим Smart Connect, тоді бездротова мережа в обох діапазонах має одне спільне ім’я, в кінцевий пристрій автоматично перемикається з одного діапазону в інший залежно від відстані до точки доступу та сили сигналу.

Наявність окремих налаштувань для гостьової мережі дозволяє збільшити рівень захисту для основної мережі

Роутер дозволяє обмежити доступ до вебінтерфейсу певним клієнтським пристроям, надає віддалене управління через інтернет, відновлення пароля через електронну пошту, примусове перезавантаження та перезавантаження за розкладом. Також можна за бажанням відключити світлодіодні індикатори.

Мережеві можливості

Mercusys AX1800 забезпечує наступні технології для доступу до сервісів локальної мережі — так зване «прокидання портів» (port mapping), переадресацію портів, DMZ і протокол UPnP (Universal Plug and Play) — архітектуру однорангових з’єднань між персональними комп’ютерами та іншими пристроями, встановленими в домашній мережі.

У маршрутизаторі Mercusys MR70X реалізований сервіс VPN, і це багатьох вводить в оману стосовно того, чи можна за допомогою пристрою побудувати сервер з VPN-каналом для доступу до внутрішньої мережі. Насправді ця функція лише пропускає шифрований трафік до сервера VPN усередині домашньої мережі (якщо, звичайно, цей сервер налаштований) за наявності «білої» IP-адреси на WAN-інтерфейсі, але не більше. Підтримуються протоколи PPTP та OpenVPN. Для доступу до зовнішніх серверів VPN з домашнього комп’ютера цю функцію не потрібно включати — буде працювати і без неї.

Тестування

Підтримка 6-ї генерації Wi-Fi — це добре, але така технологія більш націлена на майбутнє, адже більшість ваших домашніх пристроїв у мережі, скоріш за все, підтримують в кращому випадку Wi-Fi-5, а може й навіть лише Wi-Fi-4. Тому якісна робота роутера з обладнанням старих поколінь є важливим питанням.

Як відомо, в міських квартирах діапазон 2,4 ГГц доволі сильно перевантажений перешкодами від різних побутових пристроїв та сусідніх мереж, і це впливає на швидкість обміну даними. Тому навряд чи слід очікувати на високу продуктивність. Діапазон 5 ГГц поки що відносно вільний, але й радіус дії його менший, особливо коли мова йде про бетонні стіни.

Для ноутбука з адаптером Wi-Fi 802.11ac швидкість обміну даними з тестовим роутером в зоні прямої видимості (на відстані 4 метрів) склали близько 380 Мбіт/с в діапазоні 2,4 ГГц і майже 820 Мбіт/с в діапазоні 5 ГГц з 802.11ac. Але тестування того ж самого пристрою на відстані 8 метрів через дві бетонні стіни в діапазоні 2,4 ГГц показало зовсім інші результати — кардинальне падіння швидкості, до 43-49 Мбіт/с.

Резюме

На сьогодні MERCUSYS MR70X AX1800 — найбільш доступний на ринку бездротовий маршрутизатор, що підтримує стандарт Wi-Fi 6. Конкурентні рішення дорожчі на 15-50%. Але в цьому випадку дешеве — не значить погане. Пристрій відрізняється цікавим дизайном, прийнятним набором функцій і показує цілком достатню швидкість передачі інформації. Інше питання, як він буде працювати через рік чи два після купівлі — адже Wi-Fi 6 є суперсучасним стандартом, який ще довго буде актуальним. На жаль, коротке тестування не може дати відповідь на це питання, але, судячи по комплектуючим, нема причин припускати, що його стабільність в роботі буде нижчою, ніж у конкурентних пристроїв.

Специфікація

Бездротова мережа:

  • Частота сигналу Wi-Fi: 2,4 Ггц; 5 Ггц
  • Стандарт мережі: Wi-Fi 6 (802.11ax); Wi-Fi 5 (802.11ac); Wi-Fi 4 (802.11n); 802.11g; 802.11b; 802.11a
  • Швидкість W-Fi: 1201 Мбіт/с
  • Кількість антен: 4

Характеристики дротової мережі

  • WAN-порт:  Ethernet
  • LAN-порти: 3,1 Гбіт/с
  • Порти USB: нема

Інші характеристики

  • Підтримка протоколів: PPPoE; PPTP; L2TP; IPv6; IPv4
  • Функції міжмережевого екрану: DMZ, фільтрація IP-адрес, фільтрація MAC-адрес, SPI
  • Захист бездротових мереж: WEP; WPA; WPA2; WPA3; WPS
  • Габарити: 208,8 x 171,6 x 41,7 мм

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

TP-Link Archer C64 – який діапазон Wi-Fi вибрати?

Нові смарт-лампи TP-Link: чим вони цікаві

Eaton 3S: безперебійне живлення плюс захист від сплесків напруги

OPPO Reno4 Pro — унтер-флагман з супершвидким зарядженням