TP-Link Archer C64 – який діапазон Wi-Fi вибрати?

Китайська компанія TP-Link випустила дводіапазонний Wi-Fi маршрутизатор Archer C64 з підтримкою технологій MU-MIMO, Wi-Fi 802.11ac Wave 2 та WPA3.

У рекламному анонсі заявлено, що діапазон 2,4 ГГц здатний забезпечити надійне підключення для роботи з поштою, перегляду вебсторінок та інших завдань, що не вимагають високої швидкості доступу, в той час, як діапазон 5 ГГц більш оптимальний для мультимедійних завдань, таких як відеостріми або онлайн-ігри. Але давайте розберемося, чи дійсно це завжди так?

Дизайн та основна функціональність

Виріб поставляється в симпатичній в картонній коробці, на якій розміщено фото маршрутизатора і перелік основних функцій. У комплект постачання входять, крім самого Wi-Fi-роутера, блок живлення, патч-корд і коротка документація. Блок живлення з 1,5-метровим кабелем генерує на виході сигнал 12 В/1 А. Патч-корд — гігабітний, довжина становить 1,1 м.

Корпус роутера, який виконаний з чорного пластику, досить компактний — розміри без антен складають всього 120 × 120 × 30 мм. До того ж в корпусі відсутні будь-які отвори для пасивної вентиляції. На бічних торцях розміщено кріплення антен, їх тут чотири довжиною 175 мм, по дві на діапазон, в кожній парі одна — для вхідного сигналу, друга — для вихідного. Антени незнімні, однак можуть повертатися на шарнірах у двох площинах. Це важливо, оскільки Archer C64 можна встановити як на горизонтальну поверхню, так і закріпити на стіні. Тоді антени будуть стирчати з боків і їх потрібно буде повернути в правильному напрямку. Якщо інтернет потрібно роздавати в одноповерховому приміщенні, антени треба спрямувати вертикально, якщо ж потрібно подати сигнал з одного поверху на інший — розташуйте антени горизонтально.

На передній панелі розміщені п’ять індикаторів для контролю статусу маршрутизатора: живлення, Wi-Fi 2,4 ГГц, Wi-Fi 5 ГГц, LAN, інтернет. У штатному режимі всі 5 світлодіодів горять зеленим і не блимають. До того ж індикатор LAN загоряється, якщо підключений хоча б один кабель до портів LAN.

Традиційно на задній панелі розміщені порти та кнопки — вхід живлення, один порт WAN і чотири порти LAN, кнопка WPS/скидання. Будь-які індикатори статусу або активності на задній панелі відсутні.

Для налаштування Archer C64 використовується як традиційний вебінтерфейс, так і мобільний додаток. Перший варіант — більш універсальний, оскільки дозволяє виконувати настройку з ПК і обійтися без встановлення мобільного застосунку на смартфон. Досить під’єднатися до роутера по Wi-Fi (назва мережі та пароль доступу для першого підключення вказані на тильній панелі пристрою), запустити браузер і ввести в адресному рядку https://tplinkwifi.net. Майстер швидкого налаштування запропонує виконати кілька дій для базового конфігурування пристрою.

Налаштування маршрутизатора

Налаштування WiFi-маршрутизатора за допомогою вебінтерфейсу

Звичайно ж, потрібно буде задати пароль адміністратора, налаштувати часовий пояс, підключення до провайдера (до речі, є кілька готових пресетів для великих провайдерів), вказати назву мережі, стандарт захисту та інше. Власне, базове налаштування, якого для більшості користувачів буде цілком достатньо, настільки просте, що займе не більше 2-3 хвилин. Хоча якщо ваш провайдер висуває особливі вимоги до налаштування, то можна змінити MAC-номер роутера, задати статичну IP-адресу, вказати шлюз, сервер DNS, тощо. Також можна організувати гостьові мережі, задати включення і виключення точки доступу за розкладом, долучити WPS і WDS. Важливо, що Archer C64 пропонує режим Smart Connect, коли бездротові мережі в діапазонах 2,4 і 5 ГГц працюють під одним ім’ям, а маршрутизатор автоматично перемикає клієнтський гаджет на оптимальний варіант підключення.

Archer C64 може працювати в режимі маршрутизатора або точки доступу Wi-Fi. Але режиму бездротового репітеру тут, на жаль, немає.

Інтерфейс керування діапазонами та режимом Smart Connect

Нові стандарти безпеки

Archer C64 підтримує WPA3, новітній протокол, який підвищує безпеку персональних Wi-Fi мереж. Це означає більш надійне шифрування Wi-Fi пароля та захист від брутфорс-атак.

Крім того, роутер забезпечує підтримку бездротового стандарту Wi-Fi 802.11ac Wave 2. Серед його переваг: продуктивність підвищена з 1,3 Гбіт до 2,34 Гбіт, інтегрована підтримка Multi User MIMO (MU-MIMO), допускається використання широких каналів в 160 МГц.

Для користувача це означає зростання пропускної спроможності та зниження затримки всередині мережі. Крім того, MU-MIMO надає великі можливості для розвитку «інтернету речей», коли один користувач може підключати одночасно декілька пристроїв. Також технологія дозволяє підключати до мережі ще більшу кількість одночасних клієнтів, ніж в попередній версії стандарту.

Про вибір діапазону

Відомо, що діапазон 2,4 ГГц досить сильно «зашумлений». Наприклад, генератор в мікрохвильовій печі працює на частоті 2450 МГц, радіопередавачі пристроїв Bluetooth — на частотах 2,402 ~ 2,48 ГГц, також приблизно в цьому діапазоні можуть обмінюватися сигналами бездротові клавіатури та миші. Варто згадати, що монітори з ЕПТ, бездротові відеокамери, електричні дроти теж можуть впливати на роботу точок доступу Wi-Fi. Крім того, на цій же частоті може працювати десяток Wi-Fi-роутерів ваших сусідів і їх клієнтські гаджети, що також «глушить» сигнал.

Діапазон 5 ГГц більш «чистий», крім того, в цьому діапазоні можна виділити 19 окремих каналів передачі даних, в той час, як в смузі 2,4 ГГц — лише 3 канали. Разом з тим, для сигналу 5 ГГц є істотною перешкодою все, що стоїть на шляху прямої видимості. Навіть людське тіло серйозно гасить сигнал. Для частоти 2,4 ГГц перешкоди менш критичні.

Тестування роботи в різних діапазонах

Отже, які реальні переваги та недоліки діапазону 2,4 ГГц і 5 ГГц? Для тестування було обрано інтернет-канал 300 Мбіт/с, вищу швидкість провайдери вкрай рідко пропонують для домашніх споживачів. Вимірювання швидкості виконували за допомогою утиліти Speedtest на відстані 1, 4, 10, 20, 50 метрів від роутера у відкритому просторі та перешкодами на шляху радіохвилі. Тестування проводилося не в багатоквартирному будинку, а за містом, тому перешкод з боку інших бездротових пристроїв тут не було.

Швидкість інтернету при підключенні через кабель

Швидкість бездротового інтернету при використанні діапазону 2,4 ГГц, відстань від точки доступу складає 1 метр

Швидкість бездротового інтернету при використанні діапазону 5 ГГц, відстань від точки доступу складає 1 метр

Швидкість бездротового інтернету при використанні діапазону 2,4 ГГц, відстань від точки доступу складає 10 метрів, є перешкода у вигляді двох стін. Спостерігається падіння швидкості

Швидкість бездротового інтернету при використанні діапазону 5 ГГц, відстань від точки доступу складає 10 метрів, є перешкода у вигляді двох стін. Спостерігається кардинальне падіння швидкості

Як видно з таблиці нижче, бездротова мережа в діапазоні 5 ГГц при швидкості вхідного сигналу близько 300 МБ/с виграє у діапазону 2,4 ГГц тільки на відносно невеликій відстані та при відсутності серйозних перешкод. Але якщо між точкою Wi-Fi та клієнтським пристроєм є велика перешкода типу стіни — продуктивність мережі в діапазоні 5 ГГц падає кардинально.

Можливо картина була б інша для широкосмугового вхідного інтернет-каналу від 1 Гбіт/с та вище, однак такі широкосмугові канали — поки що екзотика для домашнього користувача.

Відстань клієнта від Wi-Fi точки доступа

1 метр

Швидкість в діапазоні 2,4 ГГц Швидкість в діапазоні 5 ГГц
Download Мбіт/с Upload
Мбіт/с
Download
Мбіт/с
Upload
Мбіт/с
1 метр, без перешкод 296,7 195,6 295,3 314,7
4 метр, без перешкод 292,1 193 294,4 314
10 метрів, через 2 стіни 153,3 125,3 68 48
10 метрів, через 2 стіни 120,6 135,6 54 34,3
10 метрів, без перешкод 250 260 160 155
20 метрів, без перешкод 230 250 140 150
50 метрів, без перешкод 100 120 50 25

Специфікація

Частота роботи Wi-Fi: 5 ГГц + 2,4 ГГц (дводіапазонний)

Інтерфейси: 4 порти LAN 10/100/1000 Мбіт/сек, 1 порт WAN 10/100/1000 Мбіт/сек

Стандарт зв’язку Wi-Fi

  • 802.11ac draft
  • 802.11b/g/a
  • 802.11n
  • 802.11r
  • 802.11v
  • 802.3/3u
  • Wi-Fi 5 (802.11ac)

Швидкість Wi-Fi, Мбіт/с

  • 1200 Мбіт/с

Спеціальні функції: Підтримка IPTV, Beamforming, MU-MIMO, WPS

Функції безпеки

  • Міжмережевий екран SPI
  • Протокол WPA
  • Протокол WPA-2
  • Фільтрація MAC-адрес

Тип шифрування:

  • WPA2-PSK
  • WPA3
  • WPA-PSK

Габарити: 120 x 120 x 27,9 мм
Вага: 230 г

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Тестуємо Mercusys AX1800 (MR70X) — бюджетний маршрутизатор з підтримкою Wi-Fi 6  

Нові смарт-лампи TP-Link: чим вони цікаві

Eaton 3S: безперебійне живлення плюс захист від сплесків напруги

OPPO Reno4 Pro — унтер-флагман з супершвидким зарядженням