Симулятор екскаватора? А чому б і ні?

Щоб привернути покоління, яке виросло на відеоіграх, будівельна індустрія почала використовувати в навчанні симулятори техніки та джойстики.

Бебі-бумери йдуть на пенсію і перед індустрією будівництва стоїть складне завдання по набору нових робочих. Багато молодих людей не хочуть йти в будівництво, тому що батьки, вчителі та політики говорять їм, що важливіше отримати вищу освіту.

Нові кадри дуже потрібні — в минулому році рівень безробіття в будівельній індустрії склав 5,1% (це найнижчий показник з 2000 року). З будівництва йде все більше досвідчених робітників і це може привести до затримки виконання нових проектів і завдати шкоди всій галузі. Опитування Американської асоціації генеральних підрядників показав, що більше третини будівельних фірм насилу закривають деякі або всі вакансії.

Щоб залучити молодих людей, які виросли на іграх на кшталт Call of Duty, будівельні компанії, союзи та коледжі, почали використовувати для навчання симулятори роботи на будівельній техніці.

«Вони знають, що потрібно переміщати великі об’єкти, але не розуміють, як все працює, — каже Деббі Дікінсон (Debbie Dickinson), керівник компанії Crane Industry Services. — Це залишається для них загадкою рівно до того часу, поки вони не сядуть за симулятор».

Симулятор є популярним жанром відеоігор — наприклад, є симулятор роботи фермера, водія трактора і так далі. Однак управління мишею не дає повного уявлення про те, як поводитися з важкою технікою.

Грати в симулятор управління екскаватором в громіздкому механічному кріслі більш реалістично, ніж просто натискати кнопки на PlayStation. Трею Генрі 17 років і він ходить в Академію кар’єрної освіти в місті Рено (штату Невада). Там є таке навчальне крісло — щоб віртуальна машина почала рухатися, вам потрібно повернути ключ, смикнути ручку швидкості, засунути гідравлічний затвор і пристебнутися.

«Я їхав на екскаваторі й рив канаву. Коли я застряг, крісло почало трохи трясти, — розповів Генрі. — Коли витягаєш землю, відчуваєш, як під тобою воно рухається».

Навчання на такому симуляторі означає, що компанії не потрібно виводити реальну машину зі служби, шукати відповідний тренувальний полігон та оплачувати пальне. Крім того, ліквідується ризик, що хтось може постраждати на навчанні. Симулятор екскаватора коштує близько $80 тисяч. Він підтримує три екрани, а значить його можна використовувати в шоломі віртуальної реальності. Дві педалі керують гусеницями, а джойстик відповідає за рух ковша.

Генрі провів в симуляторі сім годин. За його словами, цей досвід мотивував його побудувати кар’єру, працюючи з важкою технікою.

Симулятори активно використовуються для навчання в авіації та військовій справі, але вони довгий час були занадто дорогими для будівельної індустрії. Зараз же представники цієї галузі проявляють до технології зростаючий інтерес.

Симулятор залучає відразу кілька почуттів того, хто навчається — в більшості з них важелі управління розташовані на тому ж місці, що і в реальній машині, і в підсумку в учня виробляється м’язова пам’ять. Навіть звуки відтворені з абсолютною точністю — розробники записують реальні звуки машини, тому що будь-який скрип або хрип в моторі може говорити про неполадки.

Кілька студентів з Атланти спробували симулятор управління будівельним краном і зрозуміли, що ця робота не для них. Виявляється, щоб перетягувати різні об’єкти краном потрібно володіти величезною увагою та обережністю.

«Потрібно розуміти, що в небезпеці можуть опинитися життя людей, — сказав 17-річний Крістофер Спаркс. — Це схоже на відеогру на максимальній складності».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The New York Times

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

У британському університеті з’являться лектори-голограми

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні