«Тролі — на вихід!» Як алгоритми допоможуть в боротьбі за IT-патенти

«Не потурайте тролям, не годуйте їх!» Стара бізнесова приказка не спрацьовує у сучасному світі, коли IT-компаніям простіше (читай: швидше та дешевше) домовитися із тролями, аніж відстоювати свої законні комерційні права через суд. Компанія економить час, однак робить сама собі недоречну послугу, адже стимулює недобросовісних контрагентів розвивати патентний тролінг і заробляти на ньому. Однак знайшлися нові герої — компанія Cloudflare збирається заморити патентних тролів голодом, перекривши їм канали для заробітку.

Метью Прінс не шукатиме компромісу з патентними задаваками

Метью Прінс з Cloudflare не шукатиме компромісу з патентними задаваками

Полювання за патентами

Патентні позови доволі часто подають проти технологічних компаній, більшість процесів закінчується задовго до першого судового засідання — дорога і тривала судова процедура невигідна бізнесу. Тому й сформувався цілий прошарок тролів, які скуповують технологічні патенти буквально по ціні $1, а потім займаються здирництвом з компаній, що мають кошти.

Компанія Blackbird Technologies, один з численних тролів в США, направила позов до Cloudflare та Fastly, хмарної платформи, щодо порушення прав патенту 1998 року, який стосується повідомлення про помилку проксі-серверу. І раптом, несподівано для Blackbird Technologies та багатьох IT-оглядачів у Cloudflare вирішили чинити опір патентній атаці. Мережа доставки контенту запустила Project Jengo — програму з винагородою, кінцевою метою якої є визнання недійсними всіх патентів, що належать тролю Blackbird. Останніх нараховується понад 70.

В рамках Project Jengo розробники обіцяють $50 тис за глибокі дослідження відомого рівня техніки, вказаного в патенті, та використання технології на практиці з метою виявлення випадків роботи описаної технології до моменту отримання патенту компанією Blackbird Technologies. Докази відомого рівня техніки, що передували отриманню патенту, будуть використані для позову щодо легальної ануляції патенту. $20 тис будуть використані для відміни патенту, що є предметом судового позову проти Cloudflare та Fastly, а решта $30 тис будуть задіяні для позбавлення Blackbird інших патентів через суд.

CEO принципового борця з тролями Метью Прінс (Matthew Prince) пояснив позицію Cloudflare в офіційному блозі:

«— Ми виявили, що з вересня 2014-го Blackbird направила 107 судових позовів проти компаній. Це свідчить на користь того, що їх основною діяльністю є патентні суперечки з продуктовими компаніями. Тролі частіше атакують молоді інноваційні компанії, тому ми вважаємо, що дуже важливо прискіпливо дослідити використання технологій, які згадуються в патентах Blackbird, щоб встановити випадки використання описаних алгоритмів та унеможливити подачу інших патентних позовів проти нас або інших компаній.»

Технологічна війна з тролями

Дослідження, яке розгортається в рамках проекту Project Jengo може допомогти компанії досягти свої мети: захистити свої законні права та інтереси, а що більш важливо, — захистити їх у технологічній боротьбі, а не домовляючись з позивачем. Категорично проти узгодження суперечки про патент шляхом пошуку компромісу і головний юридичний консультант Cloudflare Дуг Крамер (Doug Kramer). «Коли ми домовляємося про вирішення справи “мирно”, то створюємо ще більшу проблему. Компаніям час об’єднатися для опору.»

Cloudflare взялася не тільки за оскарження патентів Blackbird, але й за менеджмент компанії-троля. Захисникам було неважко з’ясувати, що цю юридичну особу заснували адвокати, а на сьогоднішній день вона не випускає жодної власної технології. Натомість Blackbird масово придбаває патенти та направляє позови до справжніх розробників — лише такою діяльністю і займається ця організація.

Видання TechCrunch звернулося за коментарем до Blackbird Technologies і менеджмент компанії повідомив, що планує відстоювати свої законні права всіма легальними способами, в тому числі, через суд. CEO Венді Верлендер (Wendy Verlander) назвала звинувачення від Cloudflare безпідставними. Однак, статистика діяльності компанії свідчить на користь Cloudflare та проти тролів. Протистояння цих компаній може стати переломним моментом у багаторічній боротьбі розробників з авантюристами, які заробляють на недосконалому патентному регулюванні. Більше про IT-суперечки читайте в наших публікаціях:

Джерело: TechCrunch

Читайте также:

Штучний інтелект у дизайні та розробці ігор. Де ми зараз і що далі?

Аналоги російських сервісів для українців

CES 2022: цікаві анонси найбільшої у світі виставки електроніки

Чому дрони можуть стати кращою заміною феєрверків