Аерокари, які можуть стати першими серійними літаючими авто

Автомобілі, що літають, дуже скоро можуть стати реальністю. Розробкою в цій сфері займаються сьогодні десятки компаній — від невеликих стартапів до великих корпорацій, деякі з них успішно протестували свої прототипи. Сьогодні ми підготували для вас добірку аерокарів, які найближчим часом можуть з’явитися у серійному виробництві, перетворивши майбутнє на сьогодення. Серед новинок є прототипи, які не просто літають, а вже робили польоти між містами.

AirCar — спорткар, що літає між містами

Цього літа прототип літаючої машини AirCar здійснив перший у світі міжміський політ. За кермом, і водночас за штурвалом, моделі-трансформера знаходився сам творець літаючого автомобіля Стефан Кляйн. Він доїхав на аерокарі до злітної смуги міжнародного аеропорту в Нітрі, там машина злетіла, і за 35 хвилин успішно приземлилася в аеропорту Братислави, звідки Стефан також успішно поїхав до центру міста. У режимі машини новинка виглядає як звичайний спорткар.

На розробку літаючого автомобіля Кляйн витратив понад 20 років. Модель здійснила понад 140 тестових вильотів. Крила та хвіст двомоторного авіамобіля розгортаються або складаються за допомогою спеціальної кнопки. Іде це приблизно 135 секунд. Межа крейсерської швидкості новинки близько 190 км/год, висота польоту близько 2500 м, як силова установка використовуються два двигуни BMW. Очікується, що наступна версія AirCar матиме максимальну крейсерську швидкість 300 км/год.

З плюсів моделі можна відзначити можливість не лише літати, а й бути повноцінним автомобілем на вулицях міста. З мінусів AirCar не може вертикально злетіти та приземлитися, використовує бензинові, а не електричні двигуни. Крім того, водіям новинки знадобиться як ліцензія пілота, так і посвідчення водія.

PAL-V Liberty — літаючий трицикл для двох

Розробкою цієї моделі з початку 2000-х років займається нідерландська компанія PAL-V. Вже у 2009 році було випробувано пробний варіант під умовною назвою X1. А нещодавно, восени 2020 року новий PAL-V Liberty успішно пройшов випробування на відповідність технічним та екологічним вимогам і отримав офіційний дозвіл на рух дорогами загального призначення.

Останнім кроком до масового виробництва та виходу на ринок буде його планова сертифікація у 2022 році у Європейському агентстві авіаційної безпеки.

PAL-V Liberty — це двомісний гіроплан, апарат з одним гвинтом, що штовхає та одним, що працює в режимі авторотації. Він може злітати та сідати на швидкості близько 50 км/год. Це дозволить використовувати дороги та майданчики, а не спеціально підготовлені аеродроми.

При русі дорогою в складеному стані PAL-V Liberty займає 4 м завдовжки, 2 м завширшки та 1,7 м в висоту. У рух літаюче авто приводиться 100-сильним авіаційним мотором. Максимальна швидкість на трасі становить 160 км/год, розгін до 100 км/год займає 9 секунд. Стійкість трициклу забезпечується за допомогою електроніки, яка нахиляє його у поворотах.

Для польоту на PAL-V Liberty додається ще один 100-сильний двигун, який на дорозі заглушений, щоб не збільшувати й без того великий викид CO2. Запас ходу — 400-500 км, трасою можна проїхати набагато більше — 1315 км.

Орієнтовна вартість літаючого автомобіля — 299 тис. євро. За словами виробників, кількість попередньо поданих заявок на покупку вже перевершила всі очікування.

Аерокар Xpeng HT Aero

Китайська компанія XPeng, яка спеціалізується на розробці електромобілів, презентувала концепт-кар під назвою HT Aero. Новинка може їздити дорогами та підійматися у повітря.

У аерокара легка конструкція кузова з аеродинамічними формами. У режимі польоту з боків висуваються спеціальні розсувні елементи з роторами на кінцях, завдяки їм машина може злітати та сідати вертикально.

Судячи з зображення салону, HT Aero матиме напівпрозорий цифровий дисплей майже на всю ширину передньої панелі, а також ще один інформаційний екран, вмонтований у кермо. Автовиробник зазначає, що XPeng HT Aero вже через три роки, у 2024 році, отримає серійну версію, яку офіційно сертифікують для польотів та їзди громадськими дорогами.

За словами засновника Xpeng Чжао Делі, до кінця року планується збільшити кількість співробітників стартапу до 700 осіб. Він також зазначив, що електричний автомобіль, що літає, зможе проїхати понад 600 км без підзарядки. На які відстані модель зможе літати без додаткових джерел енергії, поки не повідомляється.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Електролітак компанії Doroni святкує свій перший пілотований політ

Розумні сонцезахисні окуляри для мотоциклістів від BMW

«Тостер розміром з людину»: як виглядає самоврядний автомобіль від Zoox

22 технології, за якими варто стежити у 2022 році