Як телефони зробили світ вашим офісом. Історія в фотографіях

Втрата ключів від автомобіля викликає занепокоєння, але воно не схоже на ту паніку, яку ми відчуваємо коли ми губимо свій телефон. Сучасний кінорежисер міг би зняти фільм на тему того, як простий хлопець загубив свій iPhone XR та повільно сходить з розуму. Це був би справжній фільм жахів!

Як же так сталося, що телефон став для нас центром всесвіту? Що ж, щоб це зрозуміти для початку згадаємо, як телефони ввірвалися в наше життя.

Народилися телефони наприкінці XIX століття. На той час було важко представити, що можливо буде бути на зв’язку майже завжди. Тоді всі, з ким людина могла зв’язатися були на відстані набору індивідуального номера телефону.

Заплутана мережа телефонних та телеграфічних проводів, що утворюють повітряний лабіринт над Бродвеєм та Мейден-Лейн у Нижньому Манхеттені. Велика Заметіль у 1888 році пошкодила надто багато мереж. Після цього їх заховали під землю.

Кетрін Фарр (Kathryn Farr) демонструє новий комутатор на виставці у будівлі AT & T на Бродвеї. Тоді ж був презентований «телефон для розмов на відстані», що «дозволяє брати участь в телефонній розмові й іншим людям». Простіше кажучи – тоді був презентований так званий «гучний зв’язок».

Перший дзвінок з персонального безпровідного телефону був зроблений  3 квітня 1973 року топменеджером Motorola Мартіном Купером (Martin Cooper). Він самостійно розробив пристрій та пішов з ним на Шосту авеню у центрі Манхеттена щоб набрати номер конкурента з Bell Laboratories, аби трошки познущатися з нього.

«Пам’ятаєте, це був перший у світі публічний дзвінок з мобільного телефону. Мене непокоїло тоді одне питання: чи буде це все працювати як треба? Той пристрій був один з прототипів ручної роботи – тисячі деталей, які охайно слав інженер, а не простий робочий» — розповів 90-літній Купер, нехтуючи припущенням про те, що дзвінок до Bell Laboratories був лише піар-акцією.

У замітках фотографа, який зробив цю фотокартку розповідається про те, що Фред Бендер (Fred Bender) використав цей пристрій на Нортерн-Стейт-Паркуей на Лонг-Айленді, аби попередити свою дружину про запізнення на вечерю. 6 листопада 1959 року.

Глорії Лавендер (Gloria Lavender) навіть не довелося виглядати у вікно, щоб здійснити дзвінок. 17 жовтня 1990 року.

На фотографії нижче керівник Купера, Джон Ф. Мітчелл (John F. Mitchell) демонструє новий DynaTAC, який пізніше стали називати «цеглиною». Його почали продавати у 1983 році за $3 995 (понад $10 тис. на сьогодні). DynaTAC важив майже кілограм, його заряд тримав 10 годин, але його вистачало лише на 20 хвилин розмови.

У 1987 році DynaTAC став символом потужної сили грошей, коли Майкл Дуглас у фільмі «Уолл-стріт» гуляючи пляжем Хемптонс казав Чарлі Шину: «Я зроблю тебе багатим, Бад Фокс. Достатньо багатим, аби дозволити собі таку дівчину, як Дарієн. Це твій будильник, друже. Йди на роботу».

Віцепрезидент Motorola Джон Ф. Мітчелл демонструє DynaTAC. Перший у світі портативний безпровідний телефон показали загалу 3 квітня 1973 року, але з’явиться на ринку лише 10 років потому.

PR-менеджер Джин Джонсон (Gene Johnson) використав «телефон-аташе». Американський пристрій Marlin, в якому знаходились FM-передавач та приймач, декодер, антена та акумулятор, продавався за $2495. Фото зроблене 11 липня 1969 року.

Старший редактор Doubleday Патриція Коссман говорить через безпровідний телефон під час обіду в ресторані Peacock Alley готелю Waldorf Astoria.Фото зроблене 11 лютого 1983 року.

На питання критиків, які стверджували, що доступність зв’язку стане прокляттям Купер відповідав:

«У нас є вимикач на кожен телефон. Ви не зобов’язані відповідати на дзвінки. Але глибша відповідь полягає в тому, що мобільний телефон все ще дійсно щось нове для суспільства. Я вірю в інтелект людей – ми обов’язково придумаємо, як спілкуватися та жити повноцінно. Так, я занепокоєний, але якщо подумати про усіх інші моменти, що відволікають – суспільству якимось чином вдалося вижити. Коли з’явилося телебачення, я годинами дивився реслінг»

Пасажири розмовляють по найзавантаженішім платним телефонам в Нью-Йорку, розташованих на нижньому рівні станції метро Пенн, поряд з інформаційним кіоском Лонг-Айленда. 26 липня 1974 року.

Оператори на Токійській міжнародній телефонній станції обробляли біля 140 дзвінків на день. Домінування жінок у цій сфері почалося з Емми Натт (Emma Nutt), яка в 1878 році стала першою жінкою-оператором. Раніше ця професія вважалась лиже чоловічою.

Джеймс Брейсі був одним з чоловіків, що працювали у довідковій службі Bell System на початку 1970-х років. У 1972 році Bell System найняла 2 124 операторів-чоловіків (у 1969 році їх було лише восьмеро) після угоди між AT & T, Міністерством праці та Комісією по рівних можливостях у сфері зайнятості, які також передбачала підвищення ролі жінок в управлінні. Приблизно травень 1973 року.

Купер вважає, що плюси мобільного зв’язку – підвищення виробництва праці та надання нових можливостей бідним – набагато переважує усі мінуси які є в наявності. Він завжди купує нові iPhone, хоча вже неоднозначно їх оцінює, називаючи смартфони Apple незвичайними з точки зору технологій, але надто складним з точки зору споживача.

При нагадуванні про недоліки DynaTAC Купер сміється. Він говорить, що 20-хвилинна робота цього телефону ніколи не вважалася проблемою – пристрій був настільки тяжким, що все одно ніхто не міг тримати його в руках довше.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The New York Times

Читайте также:

Nvidia: історія бренду та його роль у розвитку штучного інтелетку

Історія BitTorrent: популярний продукт, який не вдалося монетизувати

MWC 2023 — все найцікавіше з виставки

Історія синтезаторів: від лампової епохи до сьогодення