Історія BitTorrent: популярний продукт, який не вдалося монетизувати

У 2001 році завантаження фільму могло займати чимало часу. Програміст Брем Коен був настільки розчарований, що вигадав протокол для швидкого обміну файлами. Так з’явився BitTorrent – і з того часу інтернет змінився назавжди.

BitTorrent: початок

Брем Коен народився в 1975 році в Нью-Йорку і виріс у Верхньому Вест-Сайді Манхеттена, де його батько навчив його основ комп’ютерного програмування у віці 6 років.

У першому класі він ставив друзів у глухий кут, порівнюючи Commodore 64 з ПК Timex Sinclair, а до 10 років активно займався програмуванням. Коен закінчив середню школу Стайвесанта і 2 роки провчився у Державному університеті Нью-Йорка у Буффало.

1995 року він вирішив покинути коледж, за його словами, від нудьги. Коен встиг попрацювати у кількох компаніях доби доткомів. Останньою з яких стала амбітна, але злощасна MojoNation.

MojoNation дозволяла людям розбивати конфіденційні файли на зашифровані фрагменти та розповсюджувати їх на комп’ютерах, де було запущено цю програму. Якщо хтось хотів завантажити копію цього зашифрованого файлу, то йому довелося б завантажувати його одночасно з багатьох комп’ютерів.

Коен вважав цю концепцію ідеальною для програми та протоколу обміну файлами, оскільки таким інструментам, як популярної тоді KaZaA, потрібно багато часу для завантаження великих файлів, оскільки зазвичай завантаження відбувалося з одного джерела.

Ось чому його BitTorrent здатний завантажувати файли з багатьох джерел, що прискорює час завантаження. Чим популярніший файл, тим швидше користувач зможе його завантажити, оскільки багато людей будуть завантажувати його та одночасно надсилати іншим.

У квітні 2001 року Коен звільнився з MojoNation і повністю поринув у роботу над BitTorrent. Він написав першу версію клієнта BitTorrent мовою Python і з того часу цей протокол впровадили кілька інших програм.

BitTorrent став відомий завдяки можливості швидко обмінюватися великими музичними та відеофайлами онлайн.

Сам Коен стверджував, що ніколи не порушував закон про авторське право, використовуючи свою програму, і спочатку розробляв її для спільноти на etree.org, сайті, на якому публікується музика лише тих виконавців, які це дозволяють.

Однак не пройшло багато часу, як нове програмне забезпечення отримало нове застосування — незаконний обмін музикою та фільмами.

Як працює BitTorrent

BitTorrent – протокол, який передає частину роботи з відстеження файлів на центральний сервер (званий трекером). Він використовує принцип взаємного обміну (peer-to-peer, p2p): щоб отримати файли, їх потрібно надати.

Це розв’язувало проблему користувачів, які експлуатували систему, що було однією з основних цілей Коена.

З BitTorrent, чим більшою кількістю файлів ви ділитеся з іншими, тим швидше відбувається завантаження. І, як вже згадувалося, щоб краще використовувати доступну пропускну спроможність мережі (конвеєр, яким передаються дані), BitTorrent завантажує різні фрагменти потрібного файлу одночасно з кількох комп’ютерів.

Ось як відбувається завантаження файлу з BitTorrent.

  • Програма-клієнт відправляє трекеру команду знайти інші комп’ютери, на яких запущено BitTorrent і де є повний файл (так звані сіди) та комп’ютери з частиною файлу (бенкети, які зазвичай самі знаходяться в процесі завантаження файлу).
  • Трекер ідентифікує всі підключені комп’ютери.
  • Трекер допомагає програмі-клієнту обмінюватися фрагментами файлу з іншими комп’ютерами. Клієнт BitTorrent отримує декілька фрагментів файлу одночасно.
  • Якщо BitTorrent запущено після завершення завантаження, інші користувачі зможуть отримувати торенти з вашого комп’ютера, і ваша швидкість у майбутньому покращиться, оскільки ви отримаєте вищий рейтинг у системі.

До 2004 року Коен заснував BitTorrent, Inc. разом зі своїм братом Россом Коеном та діловим партнером Ешвіном Навіном.

Незабаром P2P-мережа BitTorrent стала надзвичайно популярною. За деякими оцінками, 2004 року його трафік становив від 20 до 35% всього трафіку в інтернеті.

Принцип роботи BitTorrent створює цікаву проблему мережі. Річ у тім, що роутери з функцією NAT повинні зберігати таблиці вихідних та цільових IP-адрес та портів. Зазвичай базові моделі обмежено приблизно 2 тис. записів. Оскільки BitTorrent може зв’язуватися з безліччю серверів (до 300-500 за секунду), він швидко заповнює таблиці NAT, що може призвести до блокування роутера.

Інша проблема пов’язана з авторським правом. Оскільки протокол BitTorrent не дозволяє індексувати торрент-файли, порівняно невелика кількість сайтів розміщує переважну більшість торентів, багато з яких посилаються на матеріали, захищені авторським правом, що робить ці сайти особливо вразливими для судових позовів.

BitTorrent протягом десятиліття

2001-2011

BitTorrent – компанія, заснована у 2001 році Брем Коен. У її основі лежала унікальна ідея, яка подобалася людям. Коен отримав визнання, оскільки створив неймовірно важливий інструмент, і, безперечно, на цьому можна було зробити бізнес.

Проте з самого початку BitTorrent мала проблему з брендингом. Оскільки це була програма з відкритим кодом, пірати використовували його для незаконної передачі фільмів, і компанія нічого не могла з цим вдіяти.

BitTorrent також намагалася стати медіакомпанією, і до 2007 року запустила BitTorrent Entertainment Network – магазин музики та фільмів. Однак він не зміг заробити, через що через рік майданчик був закритий.

2011-2021

У 2013 році компанія запустила BitTorrent Bundle, конкурента Amazon та iTunes. Ця платформа дозволяла артистам розповсюджувати свої пісні безпосередньо серед фанів.

Крім того, у 2014 році компанія вирішила організувати власне шоу «Діти машини», але не просунулась далі за плани. BitTorrent залишається технологією, яка вже багато років шукає способи монетизувати себе. Краху бізнесу сприяло багато чинників.

Пошук стратегії

Керівники, засновники та інвестори BitTorrent протягом останніх років намагалися знайти різні стратегії заробітку, які включають як розважальний бізнес, так і корпоративне програмне забезпечення. Хоча BitTorrent використовувався з незаконною метою, по суті це просто хороший інструмент, який може бути корисним і для чогось значущого.

Згідно з корпоративним сайтом, близько 170 млн людей використовують BitTorrent щомісяця. Крім того, Twitter та Facebook застосовували його для поширення оновлень на серверах.

Придбання BitTorrent

BitTorrent протягом усього існування стикався з багатьма проблемами. Його придбав китайський мільйонер Джастін Сан, засновник криптоплатформи Tron. Пекінська компанія дотримувалася аналогічної філософії децентралізації так само як і BitTorrent, отже, це виглядало слушним рішенням.

Проблематика навколо проєкту

BitTorrent-трекери викликали чимало суперечок. Метафайли BitTorrent не зберігають самі дані, захищені авторським правом. Звідси виникають суперечки, чи видавці метафайлів BitTorrent порушують авторські права, розміщуючи посилання на захищені авторським правом матеріали.

Різні юрисдикції подавали судові позови до ресурсів, на яких розміщені BitTorrent-трекери. Серед найвідоміших прикладів – трекери Suprnova.org, Torrentspy, LokiTorrent, Demonoid, Mininova та OiNK.cd.

Торрентсайт Pirate Bay відрізняється своїм «юридичним» розділом, у якому публічно демонструються листи та відповіді на тему передбачуваних порушень авторських прав. У 2006 році шведська поліція провела обшук на серверах The Pirate Bay у Швеції за звинуваченням у порушенні авторських прав, проте через три дні трекер запрацював знову.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: HistoryComputer

Читайте также:

Історія BBK Electronics: як бренди Oppo, Vivo, Realme та OnePlus завоювали світ смартфонів

Nvidia: історія бренду та його роль у розвитку штучного інтелетку

Історія Oculus: від підліткового хобі до порталу до метавсесвіту

Дотягнутися до зірок: історія зльоту та падіння Cameo