Експерти не радять заряджати телефон до 100%, виробники — не мають нічого проти

Давно відомо про ризик скоротити термін служби батареї вашого гаджета при певних способах зарядки. Зокрема, якщо ви часто заряджаєте свій телефон протягом всієї ночі або залишаєте підключеним до зарядного пристрою на кілька годин після того, як заряд акумулятору досягне 100%, ви прискорюєте процес старіння літій-іонних акумуляторів смартфона.

«Якщо ви залишаєте свій телефон на зарядному пристрої на всю ніч, це може негативно вплинути на його термін служби», — зазначив Домінік Шульте (Dominik Schulte), керуючий директор німецького консультаційного агентства по технології акумуляторів BatterieIngenieure.

Дійсно, в процесі старіння літій-іонної батареї її хімічний склад змінюється і стає менш ефективним при зберіганні та генерації енергії для вашого пристрою.

Міфи та антиміфи

Один з найбільш поширених міфів про акумулятори свідчить, що вам необхідно час від часу повністю розряджати й заряджати його, щоб обнулити так званий «ефект пам’яті акумуляторної батареї». Однак це правило працює  тільки для нікель-метал-гідридних (Ni-MH), нікель-кадмієвих (NiCd) і срібно-цинкових акумуляторів. В той самий час воно абсолютно не є актуальним для літій-іонних батарей.

Навіть більше, регулярне часткове зарядження дуже позитивно впливає на довговічність літій-іонних акумуляторів. Щоб зрозуміти чому це так, подивімось, що відбувається з акумулятором під час зарядження. Коли батарея майже «порожня», процес зарядження відбувається при постійній величині струму і невеликій напрузі. Але в міру того, як батарея заряджається, ця напруга поступово збільшується, і стабілізується приблизно на 70%. А далі величина струму почне плавно знижуватися майже до нуля, поки акумулятор не буде заряджений на 100%.

Зниження напруги під час зарядження допомагає уповільнити так зване старіння батареї. Зелений сегмент: низька напруга зарядження для перших 65% місткості. Жовтий сегмент: початок подачі постійної величини напруги. Червоний сегмент: найбільш тривалий час зарядження при високій напрузі (останні 15% місткості)

Тому для літій-іонних батарей оптимальне регулярне часткове зарядження. Важливо додати, що зарядження струмом низької напруги позитивно впливає на термін служби акумулятора, значно збільшуючи загальну кількість циклів заряджання і зменшуючи ступінь його деградації. Коротко кажучи, зменшення напруги зарядного току в комірці усього на 0,1 В подвоює термін служби, згідно з даними Battery University. Таким чином, якщо ви будете підтримувати заряд батареї телефону в діапазоні від 30 до 80% місткості, напруга зарядження буде низькою і це продовжить термін служби акумулятора. Суть в тому, що невеликі регулярні дозарядження є набагато кращими для літій-іонних акумуляторів, ніж довгі цикли повного зарядження.

Навіть при 100-відсотковому зарядженні на цей телефон все ще подається струм 200 мА для крапельного дозарядження акумулятора.

Що відбувається, коли ви залишаєте смартфон на зарядженні на всю ніч? В ідеалі пристрій повинен припинити процес, коли буде досягнуто 100 відсотків місткості батареї, а далі сильно зменшити струм для «крапельного» підзарядження. Та насправді так відбувається далеко не завжди. Доволі часто струм зарядження залишається значним: в більшості телефонів він коливається від 200 до 500 мА.

Небезпека паразитних навантажень

Нарешті, варто згадати про паразитне навантаження. Воно виникає, коли акумулятор заряджають і одночасно навантажують смартфон процесами, що сильно споживають енергію, наприклад, переглядом відео або іграми.

Паразитні навантаження погані для акумуляторів, оскільки вони викривляють цикл зарядки і можуть стати причиною появи мініциклів, коли частина батареї постійно перезаряджається і деградує швидше, ніж решта. Ще гірше, якщо паразитні навантаження виникають, коли пристрій повністю заряджений, адже це призводить до підвищеної напруги та нагрівання акумулятора.

Найкращий спосіб уникнути паразитних навантажень — вимкнути пристрій під час зарядки. Але це не завжди можливо, то ж більш реально просто не навантажувати процесор в цей час, наприклад, залишити гаджет в режимі очікування. До речі, все вищесказане про паразитні навантаження не відноситься до ноутбуків, адже лептопи працюють від мережі, а живлення від батареї вмикається тільки у випадку відсутності струму в електричній мережі.

Тепло є ворогом батареї

Поряд з усім вищевикладеним, температура є не менш важливим фактором довговічності батареї. Так само, як і висока напруга, підвищена температура виснажує батарею і приводить до швидшої втрати місткості.

Комірка, що перебуває при температурі в межах від 25 до 30 градусів Цельсія, повинна зберігати близько 80% своєї місткості після першого року, навіть коли цикл зарядження відбувається від нуля до повного заряду. Але при підвищенні температури до 40°C ємність після першого року складе тільки 65%, а при температурі акумулятора 60°C батарея деградує до цього показника всього за три місяці.

Ідеальний температурний діапазон для максимальної довговічності батареї становить від 20 до 45 градусів

Оптимальний температурний діапазон для максимальної довговічності батареї становить від 20 до 45 градусів

Втім, найгірший варіант — коли батарея увесь час знаходиться в стані повного заряду та ще і під впливом високої температури. Цього слід уникати завжди. Тому не заряджайте свій телефон на приладовій панелі вашого автомобіля в спекотний день та в інших гарячих місцях.

Також треба обережно працювати з технологією швидкого зарядження (Fast Charge), оскільки вищий струм і напруга можуть призвести до перегріву батареї. Взагалі технологія Fast Charge не була передбачена для повного циклу, однак це хороший спосіб швидко поповнити заряд акумулятору, щоб телефоном знову можна було користуватися. Тому якщо застосовувати Fast Charge для смартфона на 15-20 хвилин, це не призведе до проблем із перегрівом і деградації батарей. Але точно не рекомендується ставити гаджет на швидке зарядження на всю ніч.

А що думають про це виробники?

Безумовно, всі літій-іонні акумулятори старіють і мають обмежений термін служби. Незалежно від того, що ви робите, ємність акумулятора вашого телефону — яка конвертується в його термін служби — буде погіршуватися в міру його використання. Тим часом, компанії, які стоять за гаджетами в ваших руках і кишенях, не надто стурбовані тим, що ви ставите телефон на зарядку на всю ніч. Тобто, виробник, який випустив ваш смартфон, схоже, не вважає, що зарядка телефону протягом всієї ночі є приводом для занепокоєння.

Apple згадує про нічну зарядку на одній зі своїх інформаційних сторінок, але не говорить, що це погана ідея. Google заявив, що турбуватися про занадто довге зарядження не варто, адже це є «застарілою» проблемою.

Рональд Хо (Ronald Ho), менеджер по продуктах в Google, заявив Business Insider, що загалом думка про те, що «надмірне зарядження — це погано», застаріла, оскільки треба враховувати сучасні технології виробництва акумуляторів і технології оптимізації процесу зарядження, які використовуються компаніями при розробці пристроїв.

Хо сказав, що «коли рівень заряду батареї телефону досягне 100%, внутрішній зарядний пристрій пристрою фактично припинить подачу струму, щоб запобігти занадто високому заряду».

Акумулятори гаджетів будуть заряджатися від зарядного пристрою тільки до того моменту, поки вони не досягнуть певного рівня нижче 100%.

Але Домінік Шульте та більшість виробників смартфонів згодні з одним твердженням: якщо ви плануєте тривалий час не користуватися смартфоном, ви повинні підтримувати заряд батареї в певному діапазоні. І це натяк на те, що батареї смартфона не «люблять» заряду на рівні 100%.

Шульте вважає, що літій-іонні батареї старіють повільніше, якщо їх заряд тримається в діапазоні приблизно від 30% до 50%. Це порада актуальна і під час активної експлуатації смартфона.

На своїй веб-сторінці, присвяченій акумуляторам, Samsung стверджує, що рівень заряду акумулятора повинен бути не менше 50%. Apple стверджує, що iPhone повинен бути «наполовину заряджений, якщо він зберігається протягом тривалого часу», щоб продовжити термін служби батареї.

Таким чином, робимо висновок: літій-іонні батареї не люблять заряду до 100%, як мінімум, протягом тривалого часу.

Але ніхто не припускає, що ви будете завжди тримати заряд свого смартфону в діапазоні від 30% до 50%. Це дуже незручно, адже тоді вам прийдеться заряджати його кожні кілька годин. Тому скоріш порада полягає в тому, щоб не тримати заряд вашого акумулятору на рівні 100% тривалий час. Замість цього, вважає Шульте, було б дуже добре заряджати телефон пару годин вранці чи ввечері, замість того, щоб залишати його на зарядженні на всю ніч.

Висновки

Уникайте повного циклу перезарядження (від нуля до 100% місткості) і не залишайте телефон на зарядженні на всю ніч. Замість цього регулярно поповнюйте заряд смартфону за допомогою коротких підключень до блоку живлення чи Power Bank. Запам’ятайте, що рівень заряду 80% краще для акумулятора, ніж 100 %.  Використовуйте технологію швидкого зарядження тільки на короткий проміжок часу і ніколи — на цілу ніч.

Перегрів поступово вбиває акумулятор. Тому не накривайте нічим телефон під час заряджання та не тримайте його в гарячих місцях. Вимикайте телефон під час зарядження або, принаймні, не грайте в ігри і не дивіться відео в цей момент, щоб уникнути міні-циклів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

За матеріалами: BusinessInsider та AndroidAuthority

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google