Київстар запустив послугу Mobile ID. В чому переваги для абонентів?

Мобільний оператор Київстар у четвер оголосив про офіційний запуск послуги Mobile ID в 11 великих містах України.  В найближчий рік оператор планує охопити ще кілька десятків місць та під’єднати до послуги близько 100 тисяч абонентів.

Що таке Mobile ID?

Взагалі, Mobile ID — це сервіс безпечної електронної ідентифікації за допомогою звичайного мобільного телефону чи смартфону зі встановленою в ньому спеціальною захищеною SIM-карткою. Така SIM-картка, окрім звичного телеком-функціоналу, також має функцію підвищеного захисту інформації й містить наступні дані — електронний цифровий підпис (ЕЦП), ідентифікаційний код, паспортні дані та іншу особисту інформацію. Застосування Mobile ID спрощує громадянам доступ до адміністративних і комерційних сервісів, дає можливість отримувати документи та ставити на них цифровий підпис без відвідування державних установ.

Як все починалося

Підготовкою до впровадження Mobile ID оператор почав займатися ще 2015 року. 23 грудня 2016 року «Київстар» вперше представив пілот проекту Mobile ID в Кабінеті Міністрів України під час наради, присвяченої питанню цифровізації державних адміністративних послуг.

27 грудня 2017 року Київстар оголосив про запуск сервісу Mobile ID в режимі тестової експлуатації, який тривав до 1 червня 2018. Під час тестування 100 контрактних абонентів компанії отримали для користування послугою спеціальні SIM-карти, що мали функцію підвищеного захисту інформації.

20 грудня 2018 року компанія оголосила про офіційний запуск інструменту мобільної цифрової ідентифікації та електронного цифрового підпису по всій країні. Першими містами, в яких з’являється можливість під’єднати Mobile ID, стали Київ, Дніпро, Одеса, Харків, Львів, Івано-Франківськ, Херсон, Вінниця, Хмельницький, Житомир та Черкаси. Загалом у цих містах відкрито 22 пункти видачі SIM-карт Mobile ID та сертифікатів від АЦСК (Акредитованого Центру Сертифікації Ключів) органів юстиції. Їх  можуть отримувати фізичні особи-підприємці, контрактні абоненти та корпоративні клієнти Київстар з будь-якого населеного пункту України. Оператор планує повернути інвестиції протягом  5 років.

Євген Кражан, директор з розвитку бізнесу на корпоративному ринку Київстар: «Mobile ID – це крок до більш цивілізованих та швидких відносин між громадянами та державними установами, громадянами та бізнесом, а також взаємодії бізнес-структур між собою. Зараз ми зосередили зусилля на підключенні міст-обласних центрів.­ Уже охопили 11 міст, на початку 2019-го року оголосимо про відкриття нових пунктів. А  далі будемо рухатися «у глибинку» — робити доступним підключення Mobile ID і в маленьких містах».

Євген Кражан, директор з розвитку бізнесу на корпоративному ринку Київстар: «Mobile ID – це крок до більш цивілізованих та швидких відносин між громадянами та державними установами, громадянами та бізнесом, а також взаємодії бізнес-структур між собою. Зараз ми зосередили зусилля на підключенні міст-областних центрів.­ Уже охопили 11 міст, на початку 2019-го року оголосимо про відкриття нових пунктів. А  далі будемо рухатися «у глибинку» — робити доступним підключення Mobile ID і в маленьких містах»

Чи це безпечно?

Отже, за допомогою Mobile ID можна дистанційно пройти ідентифікацію та підписати певні документи за допомогою електронного підпису. Таким чином, мобільний телефон зі звичайного засобу зв’язку перетворюється на фактично ваше друге цифрове «я». Чи є тут небезпека для споживача? В «Київстарі» завіряють, що сервіс цілком безпечний. Проект реалізовано у партнерстві з Акредитованим центром сертифікації ключів органів юстиції, який є кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг. Усі пункти видачі SIM-карт Mobile ID пройшли належну сертифікацію, так само, як і співробітники, відповідальні за підключення послуги користувачам.

Ще один рівень безпеки забезпечується за рахунок використання SIM-карт нового покоління, які необхідні для користування послугами Mobile ID. Ключ електронного цифрового підпису (ЕПЦ) зберігається прямо на SIM-карті, яка виступає в якості захищеного носія інформації. Всі операції шифрування виконуються в захищеній області пам’яті такої карти і до неї не має доступу навіть операційна система мобільного пристрою. Секретну інформацію не можна видалити, зчитати чи скопіювати на інший носій. Крім того, в повному обсязі дані користувача не зберігаються в жодному із сегментів системи.

Навіть більш, Mobile ID — надійніший інструмент у порівнянні з традиційним електронним цифровим підписом, оскільки ключі ЕЦП доволі легко скопіювати з флешки. Крім того, процедура ідентифікації проводиться не на комп’ютері, а на окремому пристрої, тобто телефоні.

Які переваги для споживача?

За словами Олександра Риженко, Голови Державного агентства з питань електронного урядування України, українцям вже доступно онлайн понад 100 публічних послуг, які можуть забезпечити 80% їх потреб взаємодії з державою. Разом із тим рівень використання залишається доволі низьким, оскільки процедура отримання ЕЦП не є простою, а інших зручних, доступних та безпечних засобів електронної ідентифікації донедавна не існувало. Саме технологія MobileID та можливість підписувати е-документи за допомогою мобільного телефону мають стати «ключем» громадян до прозорих та некорупційних електронних послуг.

На сьогодні сервіс Mobile ID може використовуватись для:

  • отримання електронних державних сервісів (водійське посвідчення, реєстрація авто, реєстрація місця проживання, декларація про доходи, голосування та петиції, отримання соціальної допомоги);
  • галузі охорони здоров’я (видача ліків, доступ до історії хвороби, моніторинг показників);
  • галузі освіти (доступ до сайту навчального закладу та особистого кабінету, дистанційне навчання, отримання довідок, витягів);
  • фінансового та банківського сектору (платежі, відкриття/закриття рахунків, отримання довідок, страхування, кредитування);
  • корпоративного ринку (вхід до систем, документообіг, VPN, мобільність);
  • онлайн-купівель та аукціонів та інших сервісів.

Що стримує розвиток Mobile ID?

На жаль, процес впровадження Mobile ID в державних та інших структурах не є простим, адже  кожна організація має свої власні інтерфейси до цифрових систем ідентифікації. Наприклад, Державна податкова служба вже адаптувала свої системи фіскальної звітності до ЕЦП, а от Mobile ID вони поки що не підтримують. Тобто, поки що абоненти з Mobile ID не можуть застосовувати цей засіб для тих самих цифрових послуг, що й власники ЕЦП, і навпаки. Втім, є сподівання, що дуже скоро для користувачів Mobile ID буде доступною набагато більша кількість послуг.

Як під’єднатися?

Велика перевага Mobile ID полягає в тому, що процес активації послуги справді дуже простий та швидкий — він займає усього 15 хвилин. Для підключення сервісу абонент повинен замінити SIM-карти на нову, яка додатково забезпечує підтримку функції підвищеного захисту інформації при електронній ідентифікації користувача.

Для цього контрактному абоненту оператора необхідно звернутися до магазину  Київстар, що має сертифіковану точку підключення, з оригіналами паспорту та ідентифікаційного коду і безкоштовно здійснити заміну SIM-картки на нову із підтримкою Mobile ID. При цьому абонент безкоштовно отримує цифровий сертифікат фізичної чи юридичної особи строком на 1 рік.  Вартість користування послугою Mobile ID вже включено у тарифні плани з щомісячною платою від 225 грн на місяць, для інших тарифних планів вона становитиме 50 грн на місяць.

Для роботи Mobile ID потрібний лише GSM-канал, тому послуга буде працювати навіть при відсутності мобільного інтернету. Але є дві важливі умови: балансовий рахунок абоненту має бути позитивним, крім того, до Mobile ID оператор підключає тільки контрактних абонентів, для prepaid-абонентів ця послуга недоступна.

Перспективи для абонентів інших операторів

Відзначимо, що Vodafone запустив лінійку послуг на базі технології Mobile ID 22 серпня 2018, але тільки для своїх бізнес-клієнтів. Вартість SIM-картки з підтримкою технології Mobile ID становить 100 грн. Підключення послуги ЕЦП терміном на 1 рік – 150 грн. Абонентська плата становить 15 грн на місяць. Але поки що відповідні SIM-картки можна отримати тільки в Київському офісі Vodafone.

З осені поточного року lifecell тестує технологію Mobile ID всередині компанії. На початку наступного року компанія планує запропонувати цей зручний інструмент своїм абонентам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

eSIM захоплює світ? Перспективи та проблеми технології

ЄС запровадив безкоштовний роумінг для українців

Суперсили Київстар: підсумки року та плани на майбутнє національного оператора

Huawei представила в Україні планшет MatePad 11, ультраширокий дисплей MateView GT та десктоп-ПК MateStation S