«СМАРТ-ГРОШІ» від «Київстар»: чи стане новий сервіс популярним серед абонентів?

Мобільний оператор «Київстар» оголосив про запуск власної платформи мобільних платежів і грошових переказів «СМАРТ-ГРОШІ». Послуга надається на базі електронних грошей Національної платіжної системи «ПРОСТІР». Чи знайде новий сервіс відгук в абонентів Київстар?

Від «мобільних» грошей до «розумних»

Як відомо, у 2013 році оператор вже зробив перший крок до виходу на ринок фінтех: тоді «Київстар» анонсував послугу «Мобільні гроші». З її допомогою можна було оплачувати з мобільного рахунку різні товари та послуги через інтернет, а також переказувати гроші з мобільного рахунку на банківські картки та інші рахунки. За 5 років цією послугою скористалися близько мільйону абонентів. Враховуючи, що загальна кількість абонентів оператора перевищує 26 мільйонів, це зовсім небагато. В «Київстар» відзначають, що середня сума грошового переказу через «Мобільні гроші» склала 600 грн, а платежу – 120 грн.

Та ось на днях оператор зробив другу спробу закріпитися на фінансовому ринку, анонсувавши сервіс «СМАРТ-ГРОШІ». В цей раз рішення побудоване на базі власного білінгу телеком-оператора. По суті, «СМАРТ-ГРОШІ» – повноцінний мобільний гаманець, який дозволяє миттєво здійснювати платежі та грошові перекази. В новому сервісі є всі функції, що були доступні в старому, і плюс купа інших, наприклад оплата через QR-коди та NFC.

Наразі абоненти оператора можуть оплачувати понад 3000 сервісів онлайн: комунальні послуги, рахунки за квитки на різні види транспорту, покупки в інтернеті, страхові платежі, інтернет/телебачення і багато іншого, переказувати гроші з мобільного рахунку всередині операторської мережі без додаткової плати за транзакцію.

Раніше компанія «Стармані», дочірнє підприємство національного оператора Київстар, отримала ліцензію від НБУ на переказ коштів у національній валюті. Цей крок державного регулятора дозволив компанії надавати клієнтам фінансові послуги.

Поки що сервіс «СМАРТ-ГРОШІ» в повній мірі доступний тільки для prepaid-абонентів, в той час як контрактні абоненти можуть користуватися лише переказами грошей з картки на картку.

На кого націлений сервіс?

Основна мета оператора – зайняти сегмент мікроплатежів, які не дуже цікаві класичним банкам, а також підвищити лояльність своїх клієнтів. Адже «СМАРТ-ГРОШІ» дозволяють легко надати доступ до банківських та навколобанківських послуг на всій території України для тих абонентів, у яких немає банківської карти. До речі, у країнах ЄС часто оплачують дрібні послуги, наприклад таксі, з мобільного рахунку.

З метою безпеки максимальна сума в гаманці «СМАРТ-ГРОШІ» складає 8000 грн. Максимальна сума фінансової трансакції – 3000 грн, а оборот за рік – 62 тисячі грн.

Чи буде новий проект більш успішним, ніж попередній «Мобільні гроші»? Є всі підстави вважати, що таки буде. По-перше, спектр можливостей послуги значно розширений. По-друге, в цей раз оператор вирішив не розмінюватися на дріб’язок і встановив нульову комісію на всі фінансові трансакції – від поповнення мобільного рахунку до переказу грошей з власного рахунку на інший або ж на мобільні картки. Правда поки що така щедрість заявлена тільки до 31 грудня 2018 року, але далі «повний нуль» може буде подовжений.

Відмінність СМАРТ-ГРОШІ Банк
Активація послуги Не потрібна
Реєстрація Не потрібна Потрібно прийти в банк з паспортом та ІНН і пройти процедуру реєстрації
Банківська картка Немає Зазвичай банк видає картку, яка забезпечує додаткові можливості
Оплата в інтернеті товарів та послуг Так, через веб-портал https://money.kyivstar.ua/, мобільний додаток «СМАРТ-ГРОШІ», SMS, USSD-код, чат-бот в Telegram Так
Оплата в фізичних магазинах Через QR-код та NFC Так
Переказ з картки на картку Так. Крім того, можна переказувати гроші з мобільного рахунку на картку Так
Звіт про рух коштів Через мобільний додаток «СМАРТ-ГРОШІ» та веб-портал «Мій Київстар» Так, це стандартна банківська послуга
Захист коштів у випадку втрати картки Можна заблокувати SIM-карту та отримати нову. Але у випадку prepaid ця процедура складна і не завжди можлива Можна швидко заблокувати картку через call-центр банку та перевипустити нову
Захист доступу Підтвердження номеру телефону, PIN-код або відбиток пальця Пароль, PIN-код або відбиток пальця
Безпека платежів Технологія MasterCard PayPass Залежить від банку та платіжної системи. В тому числі використовується і MasterCard PayPass
Максимальна сума на рахунку До 8 тисяч грн Необмежено
Ліміт по грошовим трансакціям До 62 тисяч грн в рік Необмежено
Комісія 0% (до 31.12.18) Від 0% до 2,5%, в залежності від банку та типу послуги

Таблиця порівняння можливостей послуги «СМАРТ-ГРОШІ» та банківських сервісів

 

Тарас Горкун, директор фінансової компанії «Стармані», начальник департаменту мобільних фінансових послуг Київстар: «Простота інтерфейсу сайту і мобільного додатку «СМАРТ-ГРОШІ», допоможуть зробити фінансові послуги, які ми надаємо, зрозумілими і близькими для кожного українця»

Тарас Горкун, директор фінансової компанії «Стармані», начальник департаменту мобільних фінансових послуг Київстар: «Простота інтерфейсу сайту і мобільного додатку «СМАРТ-ГРОШІ», допоможуть зробити фінансові послуги, які ми надаємо, зрозумілими і близькими для кожного українця»

Мобільний додаток «СМАРТ-ГРОШІ»

Якщо раніше користування фінансовим сервісом від Київстар було доступне тільки через веб-портал, то тепер вибір значно більше, адже трансакції можна легко робити через мобільний додаток «СМАРТ-ГРОШІ», SMS і навіть USSD-код чи чат-бот в месенджері Telegram.

Додаток «СМАРТ-ГРОШІ» вже доступний в Google Play та AppStore. Для його реєстрації необхідно пройти процедуру підтвердження номеру телефону, також треба придумати та ввести PIN-код. Надалі при кожному вході в програму треба буде вводити цей PIN-код. Крім того, в якості альтернативи для аутентифікації можна скористатися функцією біометричної ідентифікації Touch-ID.

Мобільний додаток пропонує оплату величезної кількості онлайн-сервісів

Мобільний додаток пропонує оплату величезної кількості онлайн-сервісів

Програма дозволяє перекинути кошти з картки на картку чи на інший мобільний рахунок, оплатити товар за допомогою QR-коду, також є можливість оплачувати велику кількість різних послуг, серед них – комунальні, телекомунікаційні, таксі та інші. Крім того, платити можна не тільки з мобільного рахунку – є можливість під’єднати банківську картку.

З невідомої причини мобільний додаток «СМАРТ-ГРОШІ» постійно видавав помилки там, де їх не повинно було бути

З невідомої причини мобільний додаток «СМАРТ-ГРОШІ» постійно видавав помилки там, де їх не повинно було бути

Слід зазначити, що хоча в цілому ідея мобільного додатку дуже хороша, реалізація дещо шкутильгає. Програма «СМАРТ-ГРОШІ» нерідко зависала та видавала помилки, наприклад, про перевищення денного ліміту, хоча в цей день не було зроблено жодної трансакції, про відсутність інтернету, хоча він був в наявності, та інше. Втім, є сподівання, що оператор все ж таки швидко виправить всі недоліки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

eSIM захоплює світ? Перспективи та проблеми технології

ЄС запровадив безкоштовний роумінг для українців

Суперсили Київстар: підсумки року та плани на майбутнє національного оператора

Huawei представила в Україні планшет MatePad 11, ультраширокий дисплей MateView GT та десктоп-ПК MateStation S