Державні інновації — «ПриватБанк» запустив NFC-гаманець на базі технології Mastercard

Мабуть, ніхто не буде заперечувати, що останні кілька років «ПриватБанк» був найбільш прогресивним, з точку зору впровадження цифрових технологій, не тільки серед українських фінансових організацій, а також серед багатьох зарубіжних банків. В грудні минулого року «ПриватБанк» був націоналізований і багато хто задавався питанням, яким чином він буде розвиватися далі. Схоже, що «ПриватБанк» продовжив свій розвиток по технологічному вектору. Вчора банк презентував інноваційний цифровий безконтактний гаманець на базі глобальної цифрової платформи токенізаціі Mastercard Enablement Digital Service (MDEs), що перетворює будь-який пристрій з підключенням до інтернету на безпечний платіжний інструмент.

All-speakers-2-680

Бізнес-план розвитку

В рамках прес-конференціїї Олександр Шлапак, голова правління «ПриватБанку», розповів про найважливіші плани по розвитку банку. Одне з головних завдань — утримати клієнтську базу та активно працювати над її поповненням. Наразі баланс складає 217 млрд грн, планується поповнити його до кінця року на понад 10% (25 млрд). Також поставлено завдання забезпечити беззбитковість банку до кінця цього року.

Важливий напрямок — робота з корпоративними клієнтами. «ПриватБанк» тут майже не мав досвіду, адже цей сегмент обмежувався лише роботою з колишніми акціонерами, що мали специфічний характер. Тому тепер банку треба по-новому запускати процедури активного кредитування. Втім, розпочата минулого року програма кредитування українського бізнесу продовжує працювати. Крім того, діє програма АгроКУБ, яка націлена на аграрний сектор. Наразі нею користуються кілька сотень фермерів.

Популярна мобільна платформа «Приват24» найближчим часом стане базою для розвитку загальнонаціональних і регіональних цифрових сервісів: електронний квиток, картка жителя міста та інші проекти сегменту smart country. «ПриватБанк» має намір приділити значну увагу навчанню своїх клієнтів. Шлапак акцентував, що клієнт, навчений новітнім банківським технологіям, має дуже велике значення для бізнесу банку.

Токени замість пластикових карт

Вперше технологія MasterCard Digital Enablement Service (MDEs) була представлена в 2013 році. Головна ідея MDEs полягає у роботі з токенами, тобто унікальними цифровими ключами, які мобільні пристрої використовують замість номерів на пластикових банківських картах. Застосування токенів дозволяє гарантувати безпечніші трансакції, оскільки токен можна прив’язати до специфічного пристрою або каналу. Якщо токен скомпрометований і його спробує використати шахрай, то MDEs миттєво заблокує трансакцію. Якщо клієнт банку втратить свій мобільний пристрій або загубить пластикову карту — MasterCard миттєво видалить зв’язок між токеном і картою і перевипустить токен заново. Весь процес триватиме непомітно для користувача.

Принцип функціонування Mastercard Enablement Digital Service

Принцип функціонування Mastercard Enablement Digital Service

У США цю платформу запустили в 2014 році разом з Apple Pay. Зараз її використовують емітенти та сервіси електронних гаманців в більшості європейських країн. Серед операторів цифрових гаманців на платформі MDEs — Apple, Google, Samsung. Цікаво, що за допомогою MDEs можна проводити розрахунки навіть в тих місцях, де відсутній інтернет і взагалі будь-який зв’язок. Це можливо завдяки тому, що в гаманці завжди є запас з кількох ключів-токенів (від 5 до 10), які можна використовувати для оплати. Щоправда, пізніше клієнту банку все ж доведеться підключитися до інтернету, щоб поповнити запас ключів.

На думку Шлапака, безконтактний гаманець дозволить клієнтам, які вже користуються електронним банком на власних мобільних пристроях (таких «ПриватБанк» нараховує близько 5 млн чоловік), відмовитися не лише від готівки, а й від пластикових карток при оплаті покупок.

«– Сьогодні ми спостерігаємо підвищений інтерес українців до тренду «розумних» речей, як платіжних інструментів. За даними наших досліджень, українці скоріше залишать вдома гаманець, ніж смартфон, з яким вони проводять щонайменше 4 години на день. Безконтактні розрахунки свого часу зробили революцію на платіжному ринку країни – і сьогодні вони виходять на новий етап розвитку, коли смартфон стає універсальним інструментом зв’язку та здійснення зручних і безпечних безконтактних оплат», – підкреслила Віра Платонова, генеральний директор Masterсard в Україні, Молдові, Грузії та країнах Центральної Азії.

Переваги системи MDEs

Застосування MDEs має цілий ряд переваг для учасників ринку. Власники карток отримують можливість купувати товари зручніше та безпечніше, за допомогою різних пристроїв. Продавці виграють за рахунок зниження часу розрахунків і впровадження нових можливостей по оплаті для клієнтів. Банки, в свою чергу, також отримують вигоду, оскільки технологія безконтактних платежів збільшує потік нових клієнтів, а також стимулює їх бажання розплачуватися безготівковим способом, що приносить банку додатковий прибуток.

Оплата напою за допомогою безконтактного цифрового гаманця у вендинговому апараті

Оплата напою за допомогою безконтактного цифрового гаманця у вендинговому апараті

Марія Гуріна, керівник партнерських проектів «ПриватБанку», наголосила, що для користування цифровим безконтактним гаманцем необхідно мати мобільний пристрій з версією програмного забезпечення Android 4.4 KitKat та вище з вбудованим NFC-чипом. Гаджети на базі iOS поки що не підтримуються. Щоб безконтактно оплачувати покупки смартфоном користувачам необхідно встановити останню версію мобільного додатку «Приват24» та прив’язати цифровий гаманець до банківської карти. Можна створити по одному гаманцю для кожної банківської карти і при оплаті обирати будь-який з них. Під час оцифровування платіжної картки створюється унікальний токен, використання якого забезпечує максимальний рівень захисту платіжної транзакції. Для виконання платежу в торговій точці потрібно просто піднести на мить розблокований телефон до терміналу.

Оплата проїзду в метро за допомогою цифрового NFC-гаманця

Оплата проїзду в метро за допомогою цифрового NFC-гаманця

Слід зазначити, що «ПриватБанк» не став першим банком, що запустив подібний сервіс в Україні. Ще в січні Mastercard та «Кредобанк» оголосили про запуск цифрового гаманця «KredoPay» на платформі Mastercard Enablement Digital Service. Але, безконтактний гаманець з «Приват24», безперечно, буде користуватися більшим попитом за рахунок масовості вже існуючих клієнтів. Більше про банківські інновації в Україні:

Читайте также:

Технологія NFC може стати повністю безконтактною – новини з NFC Forum

Цифрові візитівки: що це таке і як вони працюють

На що здатна NFC: неочевидні способи застосування

Минуле сьогодення і майбутнє платіжних систем