Lenovo ThinkPad T590 – міцний та потужний бізнес-ноутбук

Лінійку бізнес-ноутбуків під брендом  ThinkPad — «інтелектуальні блокноти» — розробила  корпорація IBM ще на початку 1990-х. На ринку вони присутні з 1992 року. У 2005 році права на виробництво цього легендарного модельного ряду були передані компанії Lenovo.

Серія лептопів ThinkPad T призначена для офісного застосування. Це категорія флагманських пристроїв, тому ціна їх чимала — понад $1000. Однак дизайн та компоненти відповідають такій високій вартості.

Корпус, клавіатура, трекпойнт та інше

В перших моделях в конструкції ThinkPad використовувалася жорстка рама з магнієвого та титанового сплаву, проте в останні роки, з метою зниження ваги, виробник перейшов на корпуси з вуглепластику та армованої пластмаси. І хоча тестована модель Lenovo ThinkPad T590 Black 20N4000FRT цілком виконана з пластику, посиленого скловолокном, в основі, якщо вірити Lenovo, все ж лежить рама з магнієвого сплаву. Втім, немає приводу в цьому сумніватися, оскільки корпус дійсно дуже міцний і жорсткий, як з боку фронтальної панелі, так і знизу. А ось кришка ноутбука легко згинається разом з дисплеєм навіть під порівняно легким натисканням. Втім, зображення на екрані через це не страждає.

На кришці розташувався єдиний світлодіодний індикатор — червона точка над “i” в написі ThinkPad. Індикатор показує, чи увімкнений зараз ноутбук (постійно горить), чи вимкнений, чи знаходиться в режимі очікування (повільно блимає). До речі, аналогічна червона точка на фронтальній панелі під клавіатурою — просто червона точка, але не індикатор.

В ThinkPad T590 відсутні будь-які світлодіодні індикатори, окрім червоної LED-точки на зовнішній поверхні кришки ноутбука

В ThinkPad T590 відсутні будь-які світлодіодні індикатори, окрім червоної LED-точки на зовнішній поверхні кришки ноутбука

Клавіатура в ThinkPad хороша — повноформатна, з цифровою панеллю. Ширина алфавітних клавіш становить 16 мм. Хід клавіш — близько 2 мм, з чітким відчуттям моменту досягання контакту. Взагалі, в перших моделях серії Т хід клавіші був близько 3,5 мм, потім зменшився до 2,5 мм, але навіть нинішні 2 мм — більше, ніж в більшості інших ноутбуків, де він рідко перевищує 1,6 мм (наприклад, в останньому MacBook Pro хід клавіш всього 1 мм).

Кришка ноутбука відкривається на 180 градусів, це зручно в певних ситуаціях

Кришка ноутбука відкривається на 180 градусів, це зручно в певних ситуаціях

У ThinkPad T590 клавіатура обладнана дворівневою системою підсвічування, причому вмикається і вимикається вона вручну (Fn + Пробіл). Крім того, незалежно від підсвічування всієї клавіатури, світлодіодами підсвічуються 5 клавіш (при активації функцій, які відповідають цим режимам, вони світяться постійно): CapsLock, Numlock, FnLock Esc, F1 (відключення динаміка) і F4 (відключення мікрофону).

Перша модель із серії IBM ThinkPad T, випущена на початку 1990-х. Як бачимо, тут немає тачпеду, тільки TrackPoint

Перша модель із серії ThinkPad T — IBM T20 — випущена на початку 1990-х. Як бачимо, тут немає тачпеду, тільки TrackPoint

Фірмова особливість всієї лінійки ThinkPad — червоний гумовий міні джойстик посередині клавіатури, також відомий під назвою TrackPoint та PointStick. Під клавішею пробілу розташовані три кнопки, які працюють з мікроджойстиком: дві крайні, з червоною смужкою, виконують роль правої та лівої кнопок миші, центральна призначена для гортання екрану. Тобто, якщо натиснути на центральну кнопку й одночасно зрушити джойстик вниз або вгору, то прокручується і вміст вікна.

Наразі мініджойстик використовують хіба що багаторічні фанати ноутбуків IBM. Відверто кажучі, тачпед набагато зручніше

Наразі міні джойстик використовують хіба що багаторічні фанати ноутбуків IBM. Відверто кажучи, тачпед набагато зручніше

Власне, на сьогодні особливої ​​необхідності в мікроджойстику немає, скоріше це данина традиції, оскільки перші ноутбуки Т-серії, наприклад, IBM Thinkpad T20, не мали тачпеда, тільки TrackPoint. Управляти системою за допомогою мікроджойстику, не маючи певних навичок, досить складно. На щастя, ThinkPad T590 містить звичний і зручний 4,75-дюймовий тачпед з підтримкою mutitouch під клавіатурою.

Переважна більшість портів в ThinkPad T590 розташовані зліва. Як що ви правша, це точно зручно

Переважна більшість портів в ThinkPad T590 розташовані зліва. Як що ви правша, це точно зручно

На лівій бічній панелі розташований зарядний порт USB-C, далі йдуть вкупі USB-C Thunderbolt 3 та USB-C, потім USB 3.1 (Gen 1), порт HDMI 1.4, комбінований роз’єм для мікрофона і навушників, а також кардрідер microSD. Нагадаємо, що технологія Thunderbolt 3 у 8 разів швидша, ніж USB 3.0, і забезпечує в 4 рази більше пропускну здатність відео, ніж HDMI 1.41.

Основну частину правої бічної кромки займає вентиляційна решітка

Основну частину правого бічного ребра займає вентиляційна решітка

Справа конструктори розмістили роз’єм 8P8C, також відомий під назвою RJ45, гніздо для замка Kensington, порт USB 3.1 і зчитувач смарт-карт. Зручно, що більша частина конекторів розміщена зліва — якщо користувач, попри чудовий тачпед і мініджойстик, надумає працювати з мишкою, то справа нічого не буде заважати. Правда, на правій стороні більшу частину бічної панелі займає вентиляційна решітка, тому гаряче повітря буде дути якраз в сторону руки. На передньому ребрі ніяких роз’ємів немає, а на задньому їх і бути не може, оскільки кришка ноутбука відкривається на 180 градусів і повністю перекриває доступ до поверхні заднього ребра.

На задній панелі розміщені вентиляційні отвори, тому ноутбук не рекомендується ставити на коліна під час роботи

На задній панелі розміщені вентиляційні отвори, тому ноутбук не рекомендується ставити на коліна під час роботи

Попри доволі великі розміри, модель ThinkPad T590 цілком вписується в критерії ультрабука. Згідно з приписами Intel, ультрабуки з екранами 14 і 15 дюймів повинні мати товщину не більше 21 міліметра, масу — не більше 2 кілограм, тривалість роботи від акумулятора — від 9 годин. Як бачимо, тестовий пристрій відповідає всім перерахованим вимогам.

За твердженням виробника, ThinkPad T590 протестований на відповідність 12 вимогам військового рівня і пройшов понад 200 перевірок якості, необхідних для забезпечення роботи в екстремальних умовах. Це значить, що пристрій здатний надійно працювати в умовах пилових бур в пустелі, високої вологості з попаданням вологи та крапель, тощо.

Обчислювальний блок

В ThinkPad T590 встановлений 4-ядерний 8-потоковий процесор Intel Core i7-8565U, що випускається по 14-нанометровому процесу і призначений для мобільного сегменту. Цей чіп був представлений у квітні 2018, а випущений на ринок близько року тому, в 3-му кварталі минулого року. Максимальна тактова частота з технологією Turbo Boost – 4,6 ГГц, базова тактова частота – 1,8 ГГц. В середньому процесор споживає 15 Вт, діапазон тепловиділення може змінюватися в межах від 7,5 Вт до 25 Вт.

Результати тестування за допомогою утилиті 3DMark. Наявність тільки вбудованої графіки знизила підсумкові результати

Результати тестування за допомогою утиліти 3DMark. Наявність тільки вбудованої графіки знизила підсумкові результати

Дискретної відеокарти в ThinkPad T590 немає, тільки вбудована графіка – Intel UHD Graphics 620. До речі, саме через відсутність потужної дискретної відеокарти ноутбук не отримав високих оцінок в синтетичних тестах.

Результати тесту за допомогою утиліти PCMark 10

Результати тесту за допомогою утиліти PCMark 10

Завантажити вісім ядер процесора Core i7-8565U досить складно, тому в режимі роботи з офісними додатками кулер зазвичай відключений, а навіть коли він працює, його практично не чутно.

Результати тестування продуктиності системи за допомогою утиліти NovaBench

Результати тестування продуктивності системи за допомогою утиліти NovaBench

Продуктивність мобільних процесорів під високим обчислювальним навантаженням дуже сильно залежить від системи охолодження. При перегріві процесор автоматично знижує частоту і, відповідно, продуктивність. Тому не рекомендуємо розташовувати ноутбук на колінах чи на ковдрі, якщо система знаходиться під навантаженням, це знижує ефективність охолодження.

Ноутбук оснащений SSD-диском Toshiba XG6 PCIe NVMe M2 256 ГБ, який забезпечує швидкість передачі даних, що приблизно в 10 разів більше, ніж традиційний HDD

Ноутбук оснащений SSD-диском Toshiba XG6 PCIe NVMe M2 256 ГБ, який забезпечує середню швидкість передачі даних до 800 МБ/с, що приблизно в 10 разів більше, ніж традиційний HDD

Результати тестування SSD-диску за допомогою утиліти ATTO Disk BenchMark для файлів від 0,5К до 8 МБ. У порівнянні зі звичайними HDD результати в 7-100 разів кращі

Результати тестування SSD-диску за допомогою утиліти ATTO Disk BenchMark для файлів від 0,5К до 8 МБ. У порівнянні зі звичайними HDD результати в 7-100 разів кращі

Вимірювання продуктивності SSD за допомогою утилІти Disk Speed Test

Вимірювання продуктивності SSD за допомогою утиліти Disk Speed Test

Тестування за допомогою утиліти CristalDiskMark показало перевагу вмонтованого SSD в 7-50 разів у порівнянні з традиційним HDD

Тестування за допомогою утиліти CristalDiskMark показало перевагу вмонтованого SSD в 7-50 разів у порівнянні з традиційним HDD

Акустична система

Два динаміки розташовані під декоративною решіткою над клавіатурою, безпосередньо біля петель, якими кріпиться кришка ноутбука. Таке розміщення, можливо, зручне для відео- чи аудіоконференцій, однак програє розташуванню в нижній панелі з точки зору гучності і якості — адже в такому випадку поверхню стола можна використовувати як резонатор. Самі динаміки тут дуже посередні: не дуже гучні й практично не генерують низькі частоти. Хоча з іншої точки зору, ThinkPad T590 — це бізнес-ноутбук, а не мультимедіа.

Дисплей

15,6-дюймовий дисплей завдяки IPS-матриці дозволяє не особливо турбуватися про те, під яким кутом дивитися на екран, оскільки зображення більш-менш добре видно під широким діапазоном кутів. А от запас яскравості – не найкращий. Навіть в приміщенні на максимальній яскравості екран не сліпить очі, тому є всі підстави вважати, що на вулиці на ноутбуці можна буде працювати тільки в тіні, а на сонці на екрані буде нічого не видно. З мінімальною ж яскравістю пристрій можна використовувати хіба що в повній темряві, настільки є темним екран.

ThinkPad T590 постачається у версіях з роздільною здатністю Full HD і 4K. На нашу думку, для бізнес-ноутбука з екраном 15,6” якості 1920х1080 пікселів цілком достатньо. Використання роздільної здатності 4K призведе лише до збільшення ціни й швидшої витрати енергії батареї.

Камера

Модель T590 оснащена веб-камерою HD 720p зі шторкою ThinkShutter. Попри непогану заявлену роздільну здатність (1280х720), веб-камера видає дуже посереднє зображення: зернисте і розмите. Звичайно, для відеоконференцій камера годиться, але все ж хотілося б мати якісніше зображення, оскільки поточна картинка більше схожа на VGA-формат, ніж HD.

Зв’язок

Для бездротового зв’язку в ноутбуці встановлений бездротовий адаптер Intel Wireless AC 9560 з 2×2 MIMO антеною, що підтримує стандарт Wi-Fi a/b/g/n/ac і два частотні діапазони. Крім того, адаптер підтримує Bluetooth 5.0. Роботу кабельних мереж через Ethernet-роз’єм забезпечує контролер Intel I219-V. У деяких моделях ноутбуків цієї серії також є модулі NFC і LTE, але в нашому тестовому зразку їх не було.

Засоби безпеки

Як і більшість ноутбуків бізнес-категорії, в ThinkPad T590 присутній широкий набір технологій безпеки. Раніше вже згадувалося, тут є слот для замка Kensington, а також зчитувач смарт-карт на базі чіпа Alcor Micro USB Smart Card Reader. Крім того, справа від тачпеда розташований сканер відбитків пальців: квадратний датчик розміром приблизно 10х10мм, і цей сканер працює дуже добре і швидко. Технологія Windows Hello також дозволяє авторизуватися шляхом розпізнавання особи через веб-камеру, проте через низьку якість камери навряд чи варто використовувати такий спосіб.

Біометричний сканер розташований праворуч від тачпеду

Біометричний сканер розташований праворуч від тачпеду

Батарея та автономність

Виробник обіцяє до 15 годин безперервної роботи від вбудованого акумулятора місткістю 57 Вт-год. Взагалі, в авіарежимі, без навантаження процесора і з мінімальною яскравістю екрана такий показник цілком реалістичний. В режимі ж безперервного відтворення музичних відеокліпів на YouTube при підключенні через Wi-Fi-мережу ноутбук пропрацював близько 10,5 годин. При цьому регулятор яскравості екрану був виставлений на 70%, а рівень гучності – на 25%. При зниженні рівня заряду до 20% (цей параметр можна відрегулювати вручну в панелі управління) пристрій переходить в режим економного споживання електроенергії. Примітно, що навіть коли індикатор в системному треї показав 0% заряду, ноутбук продовжував відтворювати відео ще близько 2 хвилин.

Навіть коли індикатор показує 0% заряду, ноутбук працює ще кілька хвилин, після чого вимикається

Навіть коли індикатор показує 0% заряду, ноутбук працює ще кілька хвилин, після чого вимикається

Технологія Rapid Charge при використанні комплектного блоку живлення 65 Вт дозволяє поповнити заряд батареї з 0% до 50% всього за 40 хвилин. За годину акумулятор заряджається до 73-76%. Після 80% швидкісне зарядження вимикається, а після 90% пристрій взагалі переходить в режим крапельного зарядження. Таким чином, щоб зарядити батарею повністю, потрібно майже 2 години.

Блок живлення на 65 Вт, що постачаєтсья в комплекті

Блок живлення на 65 Вт, що постачається в комплекті

Для зарядження ноутбука використовується стандартний порт формату USB Type C

Для зарядження ноутбука використовується стандартний порт формату USB Type C

Відзначимо, що приблизно 6 років тому Lenovo запропонувала технологію ThinkPad Power Bridge, яка передбачала використання додаткового акумулятора. Основна незнімна батарея забезпечувала від трьох до чотирьох годин роботи від розетки. Але при необхідності користувач міг встановити в спеціальний відсік в корпусі допоміжний акумулятор, що робило лептоп важчим, але збільшувало автономність. В ThinkPad T590 встановлення допоміжної батареї не передбачено, і це цілком логічно – при таких чудових показниках автономності ще одна батарея просто непотрібна.

Резюме

Серед переваг Lenovo ThinkPad T590 – компактні розміри й відносно невелика вага як для потужного 15,6-дюймового ноутбука, топовий 8-ядерний процесор від Intel, хороший набір портів, включно з Thunderbolt. Клавіатура з цифровим блоком зручна в користуванні, крім того, відмінно зарекомендував себе сканер відбитків пальців. Також варто відзначити міцний корпус (але не кришку ноутбука) – ми пробували налягати всім тілом на фронтальну панель – вона не прогиналася і не тріщала.

Крім того, величезний плюс ThinkPad T590 – чудові показники автономності та швидкісний заряд батареї. Фактично всього за годину підзарядки користувач отримує до 10 годин автономної роботи.

В цілому непоганий IPS-дисплей засмутив слабким запасом по яскравості. Власне, для приміщення підсвічування екрану цілком вистачає, а ось на вулиці в сонячний день навряд чи вийде попрацювати. Здивувала також посередня акустична система – для проведення конференцій її, звичайно ж, достатньо, проте, якісніший звук можна зустріти навіть на відверто бюджетних системах.

Середня вартість Lenovo ThinkPad T590 20N4000FRT в Україні складає 37500 грн, до того ж покупець отримує 3 роки гарантії на виріб. Можна знайти як дорожчі ігрові чи мультимедіа-пристрої з дискретною відеокартою, так й дешевші класичні лептопи, також з дискретною відеокартою. Але перевага протестованої моделі не стільки в продуктивності, скільки в надійності, захищеності від зовнішнього несприятливого впливу та чудовій автономності. І такий баланс продуктивності, автономності та витривалості дозволяє рекомендувати ThinkPad T590 як бізнес-ноутбук для продуктивної роботи на довгі роки.

Технічні характеристики

Процесор Intel Core i7-8565U 1, 80 ГГЦ
Операційна система Windows 10 Pro
Дисплей 15,6-дюймовий IPS-дисплей з антибліковим покриттям, 1920×1080
Оперативна пам’ять 8 ГБ DDR4
Акумулятор Батарея ємністю 57 Вт∙год.
Є підтримка технології швидкого зарядження Rapid Charge з адаптером  65 Вт
Накопичувач SSD Toshiba XG6 PCIe NVMe M2 256 ГБ
Відеокарта Intel(R) UHD Graphics 620  (1024 Мб)
Безпека •      Сканер відбитків пальців

•      Шторка для веб-камери ThinkShutter

•      Гніздо для замка Kensington

•      Рідер смарт-карт

Аудіосистема •      Dolby Audio Premium

•      Двунаправлені микрофони дальнього радіуса дії

Веб-камера HD 720p зі шторкою ThinkShutter
Засоби зв’язку •      WLAN: двополосний модуль бездротового зв’язку Intel 2 × Wi-Fi 6 (AX)

•      Bluetooth 5

•      NFC (опціонально)

•      WWAN: модуль Global Mobile Broadband LTE-A (опціонально)

Клавіатура •      Захист від вологи

•      Нижнє світлодіодне підсвічування

Адаптер електроживлення 65 Вт (для Rapid Charge)
Підтримка док-станцій •      ThinkPad Thunderbolt Dock Gen 2

•      ThinkPad Basic/Pro/Ultra Dock

Розміри (В × Ш × Г) 365,8 × 248 × 19,95 мм
Вага 1,75 кг

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Новинки геймерської індустрії з виставки CES 2024

Вперше за 30 років на клавіатурі Windows з’явиться нова клавіша

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску