6 фактів про Lviv IT Park

В рамках конференції Lviv IT Arena СЕО львівського ІТ-кластеру Степан Веселовський заявив про підписання угоди щодо зведення у Львові проекту Innovation District IT Park. Що це буде і чи надовго?

Що таке ІТ Park

Це — інвестиційний проект, основним джерелом заробітку якого стане оренда офісів, але передбачено обов’язкову освітню складову. В IT Park будуть розміщені офіси, тризірковий готель, спорткомплекс, дитячий садок і можливо — початкова школа. Також передбачено, що на цій території буде споруджено будинок, присвячений технологічній освіті з технолабораторіями і інноваційними програмами — свого роду освітньо-технологічний кампус всередині парку.

Хто перебуватиме у Львівському ІТ-парку

За словами Веселовського, у львівському кластері зараз нараховується 53 компанії, в яких працює 8 тис осіб. Загалом проект розрахований на 8-10 тис людей. Організатори розраховують на 30 компаній-резидентів парку із такою завантаженістю

Чому вирішено створити такий парк

Веселовський говорить, що на початку 2016 року співорганізатори Львівського ІТ-парку вивели для себе гіпотезу, що галузь ІТ виросла до розміру, який дозволяє створювати інфраструктуру під себе: не просто переналаштовувати існуючу інфраструктуру під офіси, а будувати візерунок сучасного міста. Це можна зробити завдяки будівництву центру чи району, який би задовільнив офісні потреби, а також став новим центром розвитку інновацій і технологій в місті, підняв на ще вищий рівень технологічну освіту:

«—Коли ми з керівниками ІТ-компаній вперше сіли за круглий стіл щоб обговорити наше бачення ІТ Park, то не дійшли онднозначної згоди – кожен бачив проект по-своєму. Це наштовхнуло нас на ідею провести дослідження. Ми найняли компанію, яка на цьому спеціалізується, і замовили дослідження, щоб виміряти попит на ринку, зрозуміти рівень інвестиційної привабливості проекту і лише після цього братись за реалізацію».

Який поточний стан проекту

На даній стадії є концепція та бачення, узгоджене між ключовими партнерами, визначена земельна ділянка, майже збудований консорціоум партнерів, який буде реалізовувати цей проект і є розподілення ролей. На кінець жовтня-початок листопада 2016-го буде представлено основні матеріали та сайт (розглядається також варіант запуску сайту на початку 2017 року).

Після порівняння ділянок у Львові для забудови було обрано перетин вулиць Стрийської та Івана Чмоли, неподалік від Податкової. Загальна площа ділянки – приблизно 10 га. Девелопером проекту стане Володимир Женчак, який раніше будував Forum Lviv:

«—В нього є досвід: і девелоперський, і будівничий, і бізнесовий. У нас є індустрія, яка потребує проекту і розуміння того, як це все має виглядати. Відповідно, у нас з Володимиром склалась непогана синергія. Після десятків зустрічей, нарад та дискусій, ми сформували документ, який підписали у четвер. Фактично, це історичний день для Львова, бо почнуться величезні зміни в ІТ міста, в візуальному відображенні».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Скільки часу мине до початку роботи парку

Проект ІТ Park допоможе з правильним розумінням усім ключовим стейкхолдерам розвитку міста і країни – університетам, представникам державної, муніципальної, регіональної влади, сподівається Веселовський. Забудову розраховано на наступні 10 років — це максимальний термін реалізації проекту. Веселовський наводить досвід спорудження аналогічних парків у Європі, де на такі проекти йшло в середньому 8-10 років:

«—Це — великий інфраструктурний проект. Його можна звести і за 2 роки, але він має працювати, заробляти гроші. У нас немає бездонних бюджетів, ми будуємо з точки зору бізнесу».

У чому зв’язок проектів IT House та IT Park

IT House (будинок для працівників ІТ індустрії) — це здебільшого медійний проект, апробація моделі, перевірка, чи можна змінити традиційні правила гри в індустрії девелопменту, и за словами Веселовського, це вдалося: «Ми майже завершили будівництво, відкриття плануємо навесні наступного року».

IT House та IT Park, тведить СЕО львівського ІТ-кластеру, не пов’язані, а скоріше доповнюють одне одного: «Хоч IT House вирішує здебільшого проблеми працівників, а Innovation District IT Park – компаній, але на першому плані всеодно комфорт людей. Це — комплексний проект, зміна досвіду користування офісами, досвіду життя й роботи. Це — кайф. Ти маєш прокинутись в гарному, комфортному будинку, спуститися в підземний паркінг, сісти в свій автомобіль, поїхати на роботу по ремонтованих дорогах, поставити авто на паркінгу, а не півгодини їздити і шукати місце, завести дитину в садочок і піти спокійно працювати в комфортному офісі з класним виглядом з вікна».

Джерело: ZAXID.net

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Як виглядає офіс Nvidia – футуристичний робочий простір в оточенні природи

Hadrian X – перша у світі мобільна роботизована машина для укладання блоків

У Швеції збудують найбільше у світі дерев’яне місто