Безталонна Україна: парламентський дозвіл на електронні квитки у транспорті — що і навіщо

Верховна Рада України прийняла закон, що дозволяє органам місцевого самоврядування впроваджувати автоматизовані системи оплати проїзду, в тому числі електронний квиток, у міському і приміському пасажирському транспорті. 17 січня 2017-го за ухвалення законопроекту №4121 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті» за основу і в цілому проголосували 265 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Навіщо потрібен електронний квиток в трамваях та тролейбусах

Представляючи законопроект на засіданні Верховної Ради, депутат Ігор Васюник зазначив, що в ході підготовки документа до другого читання було враховано поправки, які стосуються встановлення додаткових гарантій для пільговиків щодо обов’язковості забезпечення їх електронними квитками для проїзду на безкоштовній основі:

«—Схвалення низки поправок депутатів сприятиме впровадженню автоматизованої системи обліку оплати проїзду та електронних квитків не тільки в міському пасажирському транспорті, а й у міжміському та приміському транспорті згідно з рішеннями місцевих держадміністрацій».

Як наголошується в пояснювальній записці до документу, місцеві органи влади повинні мати повноваження впроваджувати автоматизовані системи оплати проїзду в міському транспорті незалежно від форм власності і самостійно визначати порядок їх функціонування. Також електронна система оплати проїзду повинна підвищити прибутковість державного транспорту і, як наслідок, привести до скорочення потреби бюджетного фінансування.

Крім того, впровадження електронного квитка сприятиме підвищенню прозорості обліку фактично наданих послуг за перевезення пільгових та інших категорій пасажирів, виключення можливості використання фальшивих проїзних документів, зменшення експлуатаційних витрат перевізників на організацію і контроль збирання виручки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Попередні законодавчі кроки

Як повідомляв УНІАН, 17 листопада 2016 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект про запровадження електронної оплати проїзду в міському транспорті. Кабмін доручив до 2017 року забезпечити міський електротранспорт електронними засобами безготівкової оплати проїзду.

Що далі

Раніше виконувач обов’язків заступника мера Дніпра, радник міністра інфраструктури України Яніка Меріло зазначала, що вартість впровадження єдиної автоматизованої системи оплати проїзду в міському пасажирському транспорті у великому українському місті становить близько 10-15 млн євро. Перші ініціативи стосовно запровадження електронного квитка у громадському транспорті вже були презентовані упродовж 2015-2016 років у Львові та Вінниці. Тепер місцевим органам влади та представникам транспортних управлінь належить не просто розробляти дорожню карту дій щодо впровадження електронного квитка, але й шукати інвесторів та представляти технологічні рішення, котрі зможуть реалізувати теоретично дозволений інструмент безготівкової оплати на практиці.

Джерело: УНІАН

Читайте также:

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

Розумні сонцезахисні окуляри для мотоциклістів від BMW

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж