Мільярд для Roivant Sciences: революція інвестування в біотехнології та розробку ліків

Можливо, ви зовсім не цікавитеся тим, що відбувається на світовому ринку інвестицій. Однак, портал Nanalyze закликає нас усіх звернути увагу на Roivant Sciences, одну з компаній, у яку найбільший інвестиційний фонд – SoftBank – нещодавно вклав $1,1 млрд. Ця інвестиція особливо цікава, якщо зважати на те, що фонд здебільшого надає кошти компаніям, які працюють над автоматизацією комерційного устаткування та збором даних для безпілотного керування автомобілями. Компаніям, які наближують людство до цілковитого домінування штучного інтелекту. Інвестиції Softbank в біотехнології Roivant Sciences стали найбільшими приватними інвестиціями у сфері охорони здоров’я. В адаптованому перекладі – спроби журналістів розібратися у тому, чому медична компанія привернула увагу інвестиційного гіганта.

worlddrugs

Люди, що стоять за Roivant Sciences

Аби зрозуміти, що до чого у Roivant Sciences, варто почати з людини на ім’я Деніел Голд (Daniel Gold). Багато років тому Деніел керував відділом торгових операцій за рахунок власних коштів у Deutsche Bank. Дипломований фізик Гарвардського університету, Деніел вважався зіркою торговельних операцій Deutsche Bank, але у 2004 році молодик залишив насиджене місце (подейкують, що за ним пішла вся підпорядкована команда) та заснував власний хедж-фонд (фонд комплексного інвестування) під назвою QVT Financial, що, за різними даними, здійснював управління активами обсягом від $4 млрд до $7 млрд. Протягом багатьох років фонд QVT займався різноманітними інвестиціями, починаючи нерухомістю в ОАЕ та закінчуючи футбольним франчайзингом у Туреччині, зробивши Деніела одним з найвисокооплачуваніших менеджерів хедж-фондів у світі (21-м за даними Forbes).

Згодом, у 2007 році на роботу в QVT влаштувався 22-річний Вівек Рамасвамі (Vivek Ramaswamy), який також навчався у Гарварді, отримавши диплом бакалавра з біології (згодом захистив докторську в Єльському університеті). У QVT Вівек відповідав за керування біотехнологічною частиною фонду до 2014 року, коли сталося дещо важливе: він залишив QVT і придбав у фармацевтичного гіганта ГлаксоСмітКляйн (GlaxoSmithKline, ГСК) потенційний лікарський засіб на II етапі розробки під назвою RVT-101 за ціною всього $5 млн, а потім створив компанію під назвою Axovant Neurology Solutions.

RVT-101 розроблявся у ГСК з метою лікування хвороби Альцгеймера, але компанія вирішила відкласти дослідження «у довгий ящик», оскільки, як і багато інших препаратів цього напряму, RVT-101 не був досить багатообіцяючим. Вівек же, всупереч прогнозованим шансам на успіх, зміг здійснити первинне публічне розміщення акцій свого стартапу всього з одним потенційним медикаментом RVT-101, яке стало найбільшим в історії біотехнологій. Це відбулося 10 червня 2015 року, і в перший же день торгівлі було продано більше 99% акцій. Таким чином ринкова капіталізація стартапу Вівека становила $3 млрд, а сам Вівек з’явився на обкладинках багатьох впливових видань (серед іншого, Forbes).

Хоча успіх цього первинного публічного розміщення акцій приніс Axovant $364 млн, їм вдалося залучити ще більше грошей, запропонувавши пакет акцій на суму $134 млн, і навіть відкрити кредитну лінію на суму $55 млн. Очікується, що цих коштів вистачить до IV кварталу 2018 року. Чому необхідно стільки грошей? Можливо, тому що масштабні клінічні дослідження не є дешевими, адже лише за другий квартал 2017-го компанія «спалила» $69 млн, а протягом попереднього року – $181 млн. Стартап запустив програму MINDSET, що є дослідженням ІІІ етапу, результати якої очікуються наприкінці цього року. Цікаво зазначити, що цією програмою керує доктор Лоуренс Фрідхофф (Lawrence Friedhoff), науковець, який розробив Aricept – найпоширеніший препарат, який використовується для паліативної допомоги хворим на Альцгеймера сьогодні.

Критика

Звісно, не всі дії керівництва компанії були досконалими. Після успіху на біржі стартап був підданий критиці. Витримка зі статті, опублікованої у Forbes:

  • Проблема: [Вівек] найняв на роботу матір і брата
    Пояснення: обоє – кваліфіковані спеціалісти, кумівство – результат юнацької наївності
  • Проблема: Деякі хеджові фонди надавали короткий період заборони продажу
    Пояснення: період заборони продажу міг би бути довшим, але, оглядаючись назад зараз, це вже не видається важливим
  • Проблема: компанія ГСК ніколи б не продала цей препарат так дешево
    Пояснення: компанії часто помиляються
  • Проблема: препарату RVT-101 не вдалося пройти чотири клінічних випробування у минулому
    Пояснення: наука – річ складна

Хоча зрозуміло, що вищезгадані суперечливі пункти не порадують жодного інвестора, що вирішує робити Вівек? Повторити виконане, здійснивши в 2016 році найбільше первинне публічне розміщення акцій у галузі біотехнологій, цього разу зі стартапом Myovant Sciences, який працює над хворобами жінок і загальними порушеннями ендокринної системи. У статті в Fierce Biotech було викладено всі важливі факти про первинне публічне розміщення акцій:

«Первинне публічне розміщення акцій Myovant було підтримане такими інвесторами, як Pfizer та BB Biotech, кожен з яких придбав акції на суму $30 млн. Pfizer отримав місце спостерігача у раді директорів Myovant. Президент і головний виконавчий директор Myovant доктор Лінн Селі (Lynn Seely) пояснила: “Pfizer нещодавно придбали Medivation, аби розширити перелік своїх пропозицій у галузі орального лікування раку простати. Зовсім не випадково, що вони зацікавлені потенційним препаратом лікування раку простати Myovant”. Селі знає про що говорить, адже вона – колишній генеральний директор з медичних питань Medivation, який був проданий Pfizer за $14 млрд.».

Первинне публічне розміщення акцій фактично перевищило суму розраховуваної підписки на $218 млн, і компанія, якій не було навіть року, оцінювалася майже в $1 млрд. Сьогодні вартість акцій знизилася на 20%, що дає компанії близько $637 млн ринкової капіталізації.

Перспективні «-vant’и»

Уважні читачі помітять, що компанії, про які йшлося досі, мають суфікс «-vant». Перелік усіх поточних «-vant’ів» під «крилом» Roivant Sciences:

Urovant – галузь урології, Enzyvant – рідкісні захворювання, Axovant – неврологія, Myovant – жіночі та ендокринні хвороби, Dermavant – дерматологія

Urovant – галузь урології, Enzyvant – рідкісні захворювання, Axovant – неврологія, Myovant – жіночі та ендокринні хвороби, Dermavant – дерматологія

Є ще один «-vant», який не входить до наведеного вище переліку. Roivant Sciences також заснували Datavant, свій власний стартап у галузі штучного інтелекту, присвячений «прискоренню здійснення відкриттів, розробок і комерціалізації нових ліків шляхом машинного навчання». Якщо подивитися ширше, Roivant Sciences є платформою, яка визначає багатообіцяючі потенційні лікарські препарати, що не є основними для компаній-розробників, викуповує їх, створює компанії навколо них, прискорюючи час виходу на ринок. На даний момент Roivant Sciences проводить медичні дослідження щонайменше 15 потенційних медикаментів: 4 у галузі неврології, 1 в онкології, 3 в ендокринології, 2 у галузі рідкісних захворювань, 3 у дерматології, 1 в урології, 2 в інших галузях.

Звісно, історія почалася з Деніела Голда не просто так. Цей чоловік, який славиться вмінням заробляти, володіє значною кількістю акцій у кожному з «-vant’ів», сукупна вартість яких перевищує $2 млрд.
Хотілося б вірити в те, що за дешевим відео «чому варто працювати на Roivant Sciences» лежить платформа, яка зможе здійснити революцію процесу розробки та виводу на ринок ліків. Softbank, що відзначається своїм ретельним процесом перевірки компаній до інвестицій, не надає $1,1 млрд просто так.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Nanalyze, переклад підготувала Ірина Гоял, спеціально для «Блог Imena.UA»

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank