SAR ICEYE космічний супутник для ЗСУ від волонтерів. Деталі

Волонтерський фонд Сергія Притули придбав для потреб Збройних Сил України у безстрокове користування фінський космічний супутник дистанційного зондування Землі компанії ICEYE. Про це у зверненні на YouTube повідомив сам керівник фонду, а продавець підтвердив у пресрелізі.

ICEYE пише, що за угодою вони передадуть «усі можливості одного зі своїх супутників, які вже перебувають на орбіті, для використання урядом України над регіоном». Сам апарат експлуатуватиметься компанією.

Компанія-оператор також більш ніж на рік надасть ЗСУ доступ до бази даних супутникових знімків всього свого сузір’я супутників. Роздільна здатність зображень – до 25 см на піксель.

Вартість угоди не повідомляється, проте волонтер повідомив, що послуги придбані за гроші, які українці зібрали на купівлю дронів Bayraktar (які Туреччина згодом подарувала Україні) – це близько 600 млн грн.

За його словами, реалізацыя проєкту стала можливою завдяки допомозі українсько-американського бізнесмена Максима Полякова – це допомогло зробити все «тихо, швидко та компетентно».

«Відтепер наша армія буде максимально швидко отримувати супутникові знімки високої якості, які допоможуть нам з оперативним плануванням операцій. «Бавовни» буде багато», – анонсував Притула.

Що ж ми з вами придбали ми розповімо детальніше нижче.

Космічні спостереження за Землею ведуться вже протягом десятиліть, а супутники з радіолокаторами з синтетичною апертурою (SAR) є золотим стандартом завдяки їхній здатності збирати зображення з потрібних областей вдень і вночі та за будь-якої погоди. Традиційні супутники SAR є дуже великими та мають дуже великі антени з обмеженою частотою повторного перегляду та гнучкістю.

Чим відрізняються супутники ICEYE?

Невеликі та маневрові SAR-супутники ICEYE можуть переглядати одне й те саме місце на Землі щодня або навіть трохи менше, що забезпечує максимально можливу частоту серед інших супутників такого типу і тим саме дає змогу урядам і комерційним організаціям отримувати дані в будь-якому місці на Землі у будь-який час, коли вони їм потрібні, з дуже високою роздільною здатністю.

Антена SAR-супутника ICEYE з режимами Spot, Strip і Scan дозволяє перемикатися між скануванням областей площею до 10 000 км² із нижчою роздільною здатністю та збільшенням областей зі значно вищою роздільною здатністю.

Візуальне зображення режимів сканування поверхні

Технічні характеристики режимів сканування поверхні

Використовуючи динамічний режим, можна визначати дуже точні зміни на поверхні кожні 24 години, включаючи такі речі, як рух транспортного засобу по колії або потік лави під час виверження вулкана. Кожне отримане зображення при цьому має однакову геометрію, яскравість і фазу, що дозволяє виявити зміни на міліметровому рівні.

Порт Роттердам, Нідерланди

Використовуючи точковий режим супутники ICEYE здатні знімати зображення до 1 метра, що дозволяє ідентифікувати такі об’єкти, як транспортні засоби та судна. Ця можливість доступна для площ розміром 5 x 5 км або 15 x 15 км і є найбільшою площею високої роздільної здатності, доступною в усьому світі.

Корабель EVERGIVEN, Суецький канал, Єгипет

З 2018 року компанія запустила понад 20 супутників та вже надала понад 35 000 зображень державним та комерційним клієнтам по всьому світу. На 2022 рік і далі заплановано запуск ще понад 10 супутників.

Крім доставлення даних, компанія ICEYE пропонує урядам і організаціям можливість купувати високоточні супутники SAR прямо з власної виробничої лінії.

Де можна застосовувати SAR ICEYE:

  • оборона та безпека
  • оцінка природних катастроф
  • виявлення та відстеження нафтових плям
  • моніторинг вирубки лісів та інше

«Можливість постійного моніторингу місць за допомогою SAR означає, що тепер ви можете приймати важливі рішення, не здогадуючись і не сподіваючись передбачити подію.» – Shay Strong, віцепрезидент з аналітики ICEYE

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж

Захист персональних даних українців залишається одним із найбільших викликів у кібервійні росії проти України

Звіт «Туман війни» від Google або як війна в Україні змінила ландшафт кіберзагроз

RAM II UAV — українська «народна помста»