Створена розумна тканина, що вміє охолоджувати носія

Літо 2021 року показало всій країні, наскільки жарко може бути на вулиці. У багатьох великих містах встановилася рекордна температура понад 33 градусів Цельсія. Але в майбутньому проблема спеки може бути вирішена, тому що китайські вчені розробили тканину, яка здатна охолоджувати людське тіло.

За їхніми словами, їх винаходом вже зацікавилися деякі виробники одягу і футболки та костюми які  рятують від спеки повинні з’явитися у продажу вже у 2022 році. З чого саме складається чудо-тканина і наскільки вона ефективна в літню пору? Крім одягу, з неї можна виготовляти чохли для автомобілів — власники не будуть обпалюватися про розпечені під сонячним світлом сидіння.

Тканина для одягу, що охолоджує

Співробітники одного з університетів Ухань назвали нову тканину для літнього одягу «метафабрія». У волокна звичайної тканини вони вставили мікроскопічні частинки оксиду титану, тефлону і полімолочної кислоти. Принцип їх взаємодії дуже складний. Якщо говорити простими словами, то оксид титану і тефлон потрібні для того, щоб відбивати від людського тіла видиме та ультрафіолетове світло. А волокна з полімолочної кислоти випромінюють інфрачервоне випромінювання. За словами керівника проєкту Гуанмін Тао (Guangming Tao), така структура максимізує розсіювання тепла. При носінні одягу з метафабрії тіло людини буде менше нагріватися під сонцем.

Кращий одяг для спекотного літа

Щоб довести ефективність створеної ними тканини, вчені пошили з матеріалу жилет і наділи на добровольця. Друга половина жилета була зроблена зі звичайної бавовни. Людина перебувала на сонці протягом години й після цього дослідники просканували його тіло під тепловізором — пристроєм для спостереження за розподілом температури по різних поверхнях. Температура тіла під метафабрією зросла приблизно з 31 градуса до 32 градуси Цельсія. А ось температура тіла під бавовняним покриттям через годину становила цілих 37 градусів. У тому, що новий матеріал ефективний для виготовлення одягу, сумнівів не залишилося.

Після цього вчені вирішили провести інший експеримент. У ньому брали участь три автомобілі: перший був покритий метафабрією, другий покрили купленим в магазині чохлом, а третій просто залишився стояти на сонці без всякого захисту. За дві години температура в салоні першого автомобіля піднялася до 30 градусів Цельсія. Другий автомобіль нагрівся до 57 градусів, а третій — до цілих 60 градусів Цельсія. В кінцевому підсумку виходить, що з нового матеріалу можна шити навіть чохли для автомобілів. Більше ніяких палючих сидінь і запаморочливої ​​задухи!

Дослідники відзначили, що тканина найефективніша при прямому контакті з тілом людини. Тому одяг з неї краще носити на голе тіло — якщо всередині є хоча б футболка, людині буде жарко. Також матеріал краще працює в тіні, але так охолодження буде помітно менше. Тканину можна фарбувати в різні кольори, тобто на ній можна друкувати різні малюнки — дизайнером явно буде де розгулятися. Але найкраще велику частину площі матеріалу залишати білою, тому що чорний колір сам по собі притягує тепло.

Плани на майбутнє

Дослідники відзначили, що їх розробкою вже зацікавилися виробники одягу. Вони сподіваються, що перші моделі футболок і спортивних костюмів з метафабрії з’являться вже у 2022 році. На жаль, вони не розкрили назви своїх потенційних партнерів. Але було б цікаво побачити охолоджуючий одяг від Adidas, Nike, Reebok і інших відомих фірм. Такі новинки явно б привернули увагу любителів спорту — можна було б бігати виконувати фізичні вправи не знемагаючи при цьому від спеки. А ще матеріалом зацікавилися виробники спецодягу для працівників, які багато часу проводять на відкритому повітрі.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Science

Читайте также:

Шкарпетки зі штучним інтелектом для людей з аутизмом та деменцією

4 тренди у розробці мобільних додатків у 2023 році

Чи можуть навушники на сонячних батареях стати наступним must-have?

Що таке no-code та де його використовують