Як перестати відволікатися від важливих справ? 7 дієвих способів

Всі ми постійно відволікаємося, цього ніяк не уникнути. Проте скороминуща втрата уваги призводить до величезної втрати коштів і продуктивності. Як же повернути втрачений час і концентрацію? Ось сім доведених стратегій.

Усунути фактори, що відволікають

Почніть виробляти звички, які допоможуть вам підтримувати концентрацію. Почніть зі створення середовища, в якій не буде спокуси зайнятися чимось, не пов’язаним з роботою.

Подавайте іншим сигнал, що вас не можна відволікати. Закрийте двері у свій кабінет. Одягніть навушники. Вимкніть телефон або поставте його на беззвучний режим, відкладіть його якомога далі. Встановіть блокувальник додатків.

Ставте три головних мети кожен день

Нікому не подобаються довгі списки справ. Як тільки ми їх бачимо, ми вже готові здатися, навіть не починаючи. Тому ставте кожен день максимум по три мети. Запишіть їх на листочок і приклейте його на видному місці.

Обмеживши число щоденних цілей, ви чітко зрозумієте, над чим саме потрібно працювати. Так ви будете краще фокусуватися на завданнях і швидше їх виконувати.

Ставте собі щоранку питання: Які три речі мені потрібно закінчити сьогодні? Будь-які інші завдання запишіть на окремий листок. А потім приступайте до них, якщо у вас залишиться час.

Ставте короткі терміни

Якщо ви багато і довго працюєте, це не означає, що ви більше встигаєте. Відповідно до закону Паркінсона, робота заповнює час, відпущений на неї. І вся проблема в тому, що ми заповнюємо час, який залишився марними заняттями. Це все тому, що наш розум прагне завжди зберігати енергію, коли це можливо.

Якщо нам нема чим зайнятися, ми, швидше за все, не будемо нічого робити й дозволимо собі включити відео на YouTube або пограти в гру на телефоні.

З іншого боку, коли перед нами стоїть дедлайн, ми починаємо різко фокусуватися й уникати відволікань за всяку ціну.

Виділіть менший час на виконання роботи. Поставте перед собою «штучний дедлайн» і підсильте його чимось. Наприклад, скажіть начальнику, що надасте чернетку проекту до кінця дня. Так ви зможете направити всю увагу на завдання та утримати його.

Слідкуйте за своїми думками

Практично 50% нашого часу ми витрачаємо на роздуми про щось безглузде, а не на виконання справи. Ми знаходимося в режимі автопілота і не можемо управляти своїми думками – тому що частково не хочемо концентруватися на чомусь. Щоб працювати продуктивно, потрібно стежити за ходом думок і ловити себе на відволіканні.

Коли ви відчуваєте, що вам терміново потрібно змінити діяльність, зробіть глибокий вдих і постарайтеся не реагувати на це бажання – інакше пізніше вам буде складно повернутися до роботи.

Тренуйте мозок, граючи

Ваш розум схожий на м’язи. Його слід тренувати.

Як це можна зробити? Наприклад, за допомогою методу «Помідора». Ця техніка передбачає розбиття задач на 25-хвилинні періоди, так звані «помідори», супроводжувані короткими перервами. Ідея в тому, щоб перетворити тренування в гру – змушуйте себе працювати над завданням до дзвінка. Потім відпочиньте і займіться чим хочете.

Після перерви знову поверніться до роботи – і так цілий день. Ви здивуєтеся, коли побачите результати!

Виконуйте більш складну роботу

Якщо ви не можете фокусуватися і постійно відволікаєтеся, можливо, ваша робота просто вам не цікава. Вам може здаватися, що ви працюєте зосереджено весь день, але цілком імовірно, що ваша свідомість просто намагається боротися з нудьгою і хоче заповнити час чимось більш значущим.

Складні завдання вимагають більше пам’яті та уваги — таким чином, у нас все менше можливостей шукати нове відволікання. Ми починаємо нудьгувати, коли наші навички перевищують вимоги.

Оцініть рівень своєї непродуктивної роботи. Дайте відповідь на питання: Вас цікавить ваш поточний проект? Якщо ні, то знайдіть більш складну задачу і поставте перед собою більш складну мету.

Розбийте цикл стресу і відволікань

Стрес також грає важливу роль в нашій нездатності фокусуватися і долати відволікання. Занадто часто ми намагаємося працювати, коли відчуваємо себе пригніченими. Так ми швидше втомлюємося і починаємо втрачати увагу. Якщо ви легко відволікаєтеся, можливо, ви переживаєте стрес. Ось якими можуть бути симптоми:

  • Ви не можете концентруватися і постійно втрачаєте хід думки
  • Вам складно формулювати думки та не відставати
  • Ви відчуваєте, що швидше забуваєте речі

Коли ви заспокоїтеся, вам буде простіше боротися з відволіканнями. Постарайтеся виспатися і відпочити. Займіться медитацією. Виконуйте вправи на дихання.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Entrepreneur

Читайте также:

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Цифрова амнезія: що це таке і чи можна її подолати

А як щодо психотерапевта? — як простий експеримент показав, що штучний інтелект може давати гідні поради