Технології передбачатимуть емоції та допомагатимуть уникнути депресії

На технологічному ринку з’явився новий тренд – прогнозування емоцій на основі декотрих біомаркерів. Психологи та технології разом намагаються розробляти емоційні бази даних, котрі будуть навчати машини визначати людські почуття. Ваш браслет або телефон зможуть слугувати сенсором, який допоможе уникнути депресію.

Для декотрих дослідників ця місія пов’язана з окремими моментами особистого життя.

«Раніше я страждала депресією і я не хочу знову це переживати. Я впевнена, що відстеживши свою поведінку за допомогою смартфону, я зможу запобігати такій ситуації заздалегідь», — говорить Розалінда Пікард (Rosalind Picard), інженер-електротехнік з Массачусетського технологічного інституту.

Пікард співпрацює з Ендрю Ноком (Andrew Nock), професором психології з Гарвардського університету, який керує командою, що відстежує настрій студентів із Нової Англії за допомогою телефону та смарт-браслету. Вони стверджують, що технологія прогнозує моменти суму у студента за день до того, як той почує симптоми.

Ще більше залежності

Паралельно з питаннями про реалізацію виникають і філософські питання. Чи повинні ми фокусуватися на розробці машин, які будуть навчати нас розуміти наші почуття, коли ми вже й так залежні від технологій і більшою мірою саме через них ми страждаємо психічними захворюваннями?

Пристрій, який може передбачити настрій та попереджати про ймовірний нервовий зрив, може бути корисним в декотрих окремо взятих ситуаціях. Але з іншого боку, ця технологія може посилити у нас відчуття безпомічності без зв’язку із зовнішнім джерелом інформації.

Пізнайте себе

З іншої сторони, відчуття та вміння розуміти емоції та керувати ними – це вміння, яким можна навчитися і без інтернету. Пізнання себе зміцнює відчуття впевненості в собі, а не безпорадності. Коли ми побачимо що впливає на наш настрій, ми зможемо вірно реагувати на внутрішні попередження, чого не можна сказати про просте повідомлення на телефоні.

Ліза Фельдман Барретт (Lisa Feldman Barrett), нейробіолог та професор психології в Північно-Східному університеті протягом багатьох років досліджувала мозок та людські емоції. У своєму виступі на Ted Talk минулого грудня вона поділилася своїми висновками:

«Емоції – це припущення, які на даний момент пропонує нам мозок, де мільярди кліток мозку працюють разом, у вас більше контролю над цими припущеннями, ніж ви можете собі уявити. Тому технологічні компанії вийшли на невірну стежину, намагаючись розробити цифрові інструменти для вимірювання настрою. Вони задаються не тими питаннями» — вважає Фельдман.

Фізичні ознаки не мають внутрішнього емоційного підґрунтя, тому вони не мають під собою ніякої корисної інформації. Психолог стверджує, що наш мозок створює деякі припущення, які визначають наш настрій, спираючись при цьому на досвід з минулого. Чим краще ми себе пізнаємо, тим простіше змінювати емоції та розтлумачувати контексти з позитивного боку. Іншими словами, ми не є заручниками наших відчуттів. Ми можемо слідкувати за нашим настроєм та перетворювати відчуття суму у радість.

Емоційний фокус

Технологія прогнозування морального самопочуття змушує нас фокусуватися на негативних емоціях, іноді вона може навіть посилити ці емоції. Погодьтеся, не дуже й приємно, коли ваш телефон попереджує вас про швидке наближення депресії.

Психолог Віктор Джонстон (Victor Johnston) поясняє це тим, що емоції схожі на магніти, які притягують увагу до певних проблем. Дуже велика концентрація на негативних сигналах може привести до погіршення морального самопочуття.

Навіть якщо додатки подаватимуть правильні сигнали й розвиватимуть в нас усвідомленість, а не змушуватимуть нас переживати, існує ще одна проблема – що робити з інформацією, яку вони надають?

Професор біостатики в Гарвардському університеті Юкка на імя Пекка Онела (Jukka-Pekka Onnela) розробив платформу, яка займається збором інформації про поведінкові патерни, наприклад, сон, соціальні взаємодії, фізична активність та мова, для попередження потенційної зміни настрою. Оннела та Джон Тороус (John Torous) з Медичного центру Beth Israel намагаються з’ясувати чи допоможуть ці дані прогнозувати рецидиви у людей, які хворіють на шизофренію.

Тим не менш, навіть якщо платформа зможе попередити рецидив, нема гарантії в тому, що саме це допоможе подолати проблему. Дуже багато ще залежить від пацієнта і його мотивації.

Порушення конфіденційності

Збір даних про настрій насправді підіймає цілий ряд юридичних та етичних питань. Чи будуть страхові компанії брати до уваги ці дані, аби оцінювати нас? Чи будуть переглядати записи нашої депресії? Пікард вважає, що уряд має розглянути ці проблеми зараз, аби в майбутньому у корпорацій не було доступу до нових типів даних. Використання мобільних пристроїв для збору особистої інформації про людей містить під собою деякі ризики, які тісно пов’язані з конфіденційністю особистого життя.

Можливо, ми ще нескоро матимемо справу з цими проблемами, але вже сьогодні слід розглянути усі потенційні ризики. Кожен, хто хоче пізнати себе, вже зараз може навчитися передбачати свої емоції абсолютно безкоштовно! До того моменту, коли з’являться ефективні браслети, що прогнозують відчуття, ви вже станете самі для себе метеорологом.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Quartz

Читайте также:

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature

Gartner представила 10 трендів у сфері технологій у 2024 році

Життя здається нестерпним? Займіться творчістю!

Чи можуть навушники на сонячних батареях стати наступним must-have?