Вчені назвали найважливіший вибір, який ви можете зробити

Моран Серф (Moran Cerf), нейробіолог з Північно-західного університету, США, що вже більше десяти років вивчає процес прийняття рішень людиною, вважає, що найвірніший спосіб домогтися максимального щастя не має нічого спільного з комфортом, матеріальними благами або особистою філософією. Секрет щастя ховається у вашому оточенні. Але в цій статті ми пропонуємо не просто пораду, як ретельніше обирати своїх друзів.

vst_large1

Так в чому щастя?

Є дві передумови, які, на думку Серфа, свідчать про те, що саме компанія оточуючих вас людей є найважливішим фактором для довгострокового почуття щастя.

Перша передумова говорить про наступне: прийняття рішень втомлює. Безліч досліджень показали, що люди не хочуть витрачати велику кількість ментальної енергії на щоденні питання вибору. А такі рішення нам доводиться робити щогодини: вибір одягу, їжі, транспорту, музики, що робити у вільний час — всі ці речі вимагають щоденного напруження від наших мізків. (До речі, з цієї причини Серф завжди замовляє другий пункт в будь-якому меню під час обіду — щоб не обтяжувати себе вибором).

Друга передумова полягає в тому, що люди помилково вважають, що вони здатні повністю контролювати щастя, роблячи правильний вибір. До тих пір, поки ми робимо правильний вибір, наш мозок вважає, що ми йдемо шляхом до насолоди життям.

Джерело: Washington Post

Національний рейтинг щастя по регіонам. Джерело: Washington Post

Але вчений відкидає цю думку. Суть в тому, що прийняття рішень загрожує упередженнями, які спотворюють наші судження. Люди запам’ятовують погані події як хороші, і навпаки; крім того, піддаючись емоціям, вони перетворюють раціональний вибір в ірраціональний; використовують соціальні сигнали, навіть підсвідомо, щоб зробити вибір, який в іншому випадку вони б не зробили. Як наголошує Серф, останній фактор є актуальним завжди. Його дослідження в області нейробіології показали, що, коли двоє людей знаходяться в товаристві один одного, їх мозкові хвилі стають практично ідентичними. Наприклад, одне з досліджень кіноманів показало, що найцікавіші трейлери викликають схожі образи в уяві людей.

«— Чим більше ми вивчаємо зустрічі і побачення, тим частіше бачимо, що присутність певних людей змушує ваш мозок налаштуватися на ту ж хвилю, що і їх мозок. Це обумовлено їх манерами, запахами в кімнаті, рівнем шуму і багатьма іншими факторами. Тобто, люди, з якими ви зустрічаєтеся, дійсно впливають на ваше сприйняття реальності так, що ви не можете пояснити причину. І одним із наслідків цього є те, що ви стаєте схожими».

Це проглядається і в поведінці людей. Зануди погіршують настрій оточуючих; співрозмовники, що швидко балакають, мимоволі змушують і вас прискорити розмову; комедіанти змушують людей відчувати себе легко і весело.

Важливо не де, а з ким

З цих двох передумов Серф робить висновок, що коли люди хочуть максимізувати стан щастя і мінімізувати стрес, вони повинні будувати таке життя, яке вимагає меншого числа прийняття рішень, і оточувати себе людьми, які наділені важливими для них рисами. Згодом вони, природно, підберуть бажані відносини і поведінку. У той же час, слід уникати прийняття складних ментальних рішень на низькому рівні, які поглинають енергію, необхідну для обговорення більш важливих питань.

Так, коментуючи свій вибір ресторану, Моран Серф відзначив, що для нього важливо не де обідати, а з ким обідати. Замість питання вибору ресторанного закладу він вважає за краще приймати тільки одне рішення — з ким туди піти. Швидше за все, ця людина обере місце, яке сподобається і Серфу, а це означає, що й обід в цілому з великою ймовірністю залишить його задоволеним.

Іншими словами, вчений рекомендує уникати прийняття двох дрібних рішень на користь одного важливішого. Те ж саме можна порекомендувати людям, які хочуть більше тренуватися чи навчатися, грати на музичних інструментах або стати більш комунікабельним, менше часу проводити в інтернеті чи менше дивитися телевізор. У всіх випадках найважливішим рішенням є підбір вашого оточення.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: World Economic Forum

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

А як щодо психотерапевта? — як простий експеримент показав, що штучний інтелект може давати гідні поради

Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком