Компанії-«єдинороги». Що це за компанії та що варто про них знати?

Чи існує місце для казки у великому бізнесі? Якщо говорити про єдинорогів, то вони тут є. Термін «Unicorns» введений відносно нещодавно для компаній-стартапів, чия капіталізація за короткий період перевищила $1 млрд.

Навіщо придумали «єдинорогів»?

У першу чергу — це інтерес венчурних інвесторів і аналітичних платформ, які обслуговують їхні інтереси.

Створюються карти по типу «unicorns landscape». Ці карти відстежують появу нових «єдинорогів» у розрізі по окремих галузях та країнах.

Наприклад, у березні 2019 року дослідницька організація Dealroom анонсувала чотири нових європейських єдинороги: Veeam, Luxoft (Швейцарія), Collibra (Бельгія) та eMAG (Румунія).

Найбільші компанії «єдинороги»

На початок 2019 року таких компаній нараховувалось близько 360. Uber з Airbnb вже не найвідоміші з них.

Єдинорогом №1 на сьогодні можна вважати китайську компанію Bytedance (цифрові медіа, основні активи компанії – ньюзмейкер Toutiao та відеосервіс TikTok) з капіталізацією $75 млрд.

Після них в рейтингу йдуть американська Uber та китайська Didi (транспортування та доставлення «on demand»), після них – наступні американські стартапи: WeWork, JUUL Labs, Airbnb, Stripe, SpaceX.

Якщо дивитися по країнах, майже 50% «єдинорогів» — компанії з США, 30% — з Китаю, 15% — родом з Індії, Великої Британії, Південної Кореї, Німеччини, Індонезії, Сингапуру та останні 5% приходяться на інші країни світу.

Розподілення по галузях

Зрівнявши інформацію Cbinsights та Visualcapitalist, ми отримуємо першу п’ятірку галузей за об’ємом капіталізації компанії:

  • On-Demand: це «технологічні компанії, що відповідають на користувацькі запити негайним наданням товарів та послуг» (понад 14 компаній, в тому числі Uber, Didi, BlaBlaCar, Gett).
  • FINTECH: фінансово-технологічні стартапи, автоматизація онлайн платежів (понад 40 компаній, в тому числі Stripe, One97, Coinbase).
  • eCommerce/Marketplace: електронна комерція та шерінгові платформи (понад 30 компаній, сюди входять Airbnb, Chehaoduo, Coupang).
  • Internet Software & Services: хмарні програмні рішення та сервіси (найбільша кількість компаній, серед них Infor, Slack, Snowflake).
  • Digital Media: цифрові медіа (одна компанія, зате найбільша – Bytedance).

Українські компанії-«єдинороги».

За останні роки технологічний сектор України збільшився в середньому на 28% щорічно. Такі високі темпи підштовхнули декотрих українських інвесторів на оптимістичні прогнози.

У минулому році в нас було лише дві компанії – «єдинороги». Платформа для плідного співробітництва при розробці програмного коду GitLab залучила у вересні 2018 року $100 млн інвестицій, отримав ринкову вартість $1,1 млрд.

Іншим таким стартапом-«єдинорогом» є постачальник обладнання для майнінгу криптовалют під назвою Bitfury. Цей стартап отримав $80 млн у закритому раунді фінансування.

Очікується, що наступними «єдинорогами» України будуть сервіс перевірки орфографії Grammarly, компанії, які займаються софтом SoftServe та Ciklum та нарешті найбільший інтернет-магазин України Rozetka.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман