Як прибрати пляж від маленьких часток пластику? Рішення є!

У піску ховаються мільйони крихітних шматочків пластику, що не під силу знайти навіть самим ретельним прибиральникам на пляжі. Але винахід групи молодих інженерів здатний витягнути пластикове сміття, не затягуючи в себе пісок.

Віддалений пляж на південному кінці найбільшого з гавайських островів має сумну славу місця, де накопичується величезна кількість сміття. Зазвичай за рік волонтери збирають близько 20 тонн пластикових відходів, які приносить сюди течія — старі зубні щітки, пластикові пляшки, одноразову упаковку і гори рибальських сіток. Цієї весни команда студентів-інженерів приїхала на острів, щоб протестувати новий збиральний пристрій — гігантський пилосос для піску.

Благодійний фонд Hawaii Wildlife Fund займається прибиранням пляжів. Його представники сказали студентам, що найважче позбутися мікропластику.

«Ми зрозуміли, що ці маленькі шматочки пластику шкодять прибережній екосистемі та з цією проблемою треба щось робити», – сказав Жан-Фелікс Трембле, один з учасників команди молодих інженерів.

Їх пристрій під назвою Hoola One засмоктує суміш піску з пластиком в бак, який потім розділяє частки по вазі — так можна відфільтрувати пластик. Чистий пісок і камені важать важче й опускаються на дно, а потім повертаються на пляж. Машина здатна обробляти 3 літрів піску у хвилину.

У квітні студенти привезли прототип пристрою на пляж і тестували його два тижні. Після пари доробок машина запрацювала. Зараз вони чекають результатів тесту, який покаже, як добре пристрій збирає пластик певного розміру і, що найголовніше, чи не шкодить він крихітним мікроорганізмам, що мешкають в піску.

Перед дослідниками стоять масштабні випробування. Недавнє дослідження пляжів Індійського океану показало, що на ланцюгу островів, які називають «останнім недоторканим шматочком раю Австралії» міститься 414 мільйонів шматочків сміття. Більшість фрагментів зберігається в піску, і їх не видно на поверхні. Схожу картину можна спостерігати й на інших пляжах.

«Очевидно, що величезна кількість пластику знаходиться під поверхнею пляжів, закопано в піску», – говорить Джордж Леонард, провідний вчений компанії Ocean Conservancy, що займається прибиранням пляжів по всьому світу.

Коли волонтери збирають великі шматки пластика, то ті не зможуть розкришитися на дрібні фрагменти, які потрапляють в харчовий ланцюжок. Однак Леонард вважає, що «спроби прибрати пластик з пляжів — це Сізіфова праця». Навіть якщо пристрій студентів зможе швидко очистити пляжі світу, постійний приплив нового сміття в океані зведе всі їх старання до нуля.

«Якщо ви дійсно хочете розв’язувати цю проблему, то їй треба займатися до того, як сміття потрапить в океан», – сказав він.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Fastcompany

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Алмазні батареї з ядерних відходів — чи зможуть вони замінити літій-іонні акумулятори