Які наслідки може мати пандемія CоVID-19. Історичній приклад

Уже сьогодні стає зрозуміло, що пандемія коронавірусу змінить наше життя: у багатьох країнах припинено роботу шкіл і навчальних закладів, скасовано громадські заходи, закриті на карантин цілі міста. Пандемія, як явище глобальне, торкнеться кожного. Прямо на наших очах через спалах коронавірусу вулиці густонаселених міст стають порожніми, а робота найбільших промислових підприємств припинена. Фахівці попереджають — відмова від зустрічей, поїздок і рукостискань може стати нормальним явищем в майбутньому. Однак наслідки пандемії цим не обмежаться. Але чи можна передбачити що нас чекає?

Пандемія іспанського грипу

Щоб приблизно уявити собі наслідки пандемії, давайте згадаємо історію. Іспанський грип 1918 був останньою по-справжньому глобальною пандемією. Різні організації охорони здоров’я, наприклад Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ), з’явилися після іспанки (так називають іспанський грип). Іспанський грип забрав життя щонайменше 50 мільйонів осіб або 3% населення Землі. Для порівняння: в роки Першої світової війни в бойових діях загинуло 9 мільйонів осіб. Ймовірно, близько 20% заражених іспанкою в кінцевому підсумку вмирали, і велика частина смертельних випадків була результатом ускладнень — наприклад пневмонії. Грип наступав хвилями й більшість смертей відбувалося протягом тижня після кожного спалаху. Останні спалахи хвороби були зареєстровані в 1919 році, через рік після того, як цей штам грипу був вперше виявлений.

Грип поширився по всьому світу через особливий збіг обставин, в яких він вперше виник: Перша світова війна щойно закінчилася, цілі армії були демобілізовані та солдати поверталися додому хворими. Згодом спалах поширився по основних транспортних маршрутах. Через війни та голод велика частина населення земної кулі вже була слабка і сприйнятлива до інфекції. Що ще гірше, уряди не поспішали повідомляти інформацію, а цензура воєнного часу залишалася в силі.

Жертвами іспанки в основному ставали молоді люди у віці від 15 до 40 років. Крім цих смертей, вплив грипу мало серйозні довгострокові наслідки для фізичного і психічного здоров’я багатьох тих, що вижили. Пандемія також негативно позначилася на економіці. Міське населення виявилося особливо сприйнятливим до цього штаму грипу, почасти через забруднення навколишнього середовища. Нещодавно дослідники виявили, що в більш забруднених містах у 1918 році померло набагато більше людей в порівнянні з менш забрудненими міськими районами, що свідчить про прямий зв’язок між забрудненням повітря і вірусом грипу. Логічно припустити, що в селах смертність була ще менше.

Економічні наслідки пандемії іспанки

Економічні наслідки 1918 були викликані панікою навколо поширення грипу. Великі американські міста, включаючи Нью-Йорк і Філадельфію, фактично закрилися на карантин, через те, що населення було прикуте до ліжка. Як і зараз в Італії, бари, ресторани та магазини були зачинені, спортивні заходи скасовані, а приватні зібрання — включаючи похорони — заборонені. Економічні наслідки іспанки включають брак робочої сили та підвищення заробітної плати, а також ширше використання систем соціального забезпечення. Як пише The Conversation, історики економіки не можуть прийти до єдиної думки щодо головної цифри втраченого ВВП, оскільки наслідки грипу важко відокремити від наслідків Першої світової війни.

Що стосується довгострокових наслідків, то вони виявилися жахливими. Результати досліджень показали, що до зрілого віку люди, народжені під час пандемії, були менш освічені, мали слабке здоров’я і нижчий соціально-економічний статус, ніж ті, хто народився безпосередньо до і після пандемії грипу.

Три уроки з минулого епідемій

Уроки, отримані в 1918 році, суворі. Одна з основних причин, по яких пандемія 1918 року призвела до численних жертв, полягала в тому, що на самому початку спалаху глави держав халатно поставилися до захворювання. Їх дії в результаті сприяли щвидшому поширенню грипу. Ймовірно, головним винуватцем стала репатріація (повернення) військ на батьківщину. Сьогодні ми знаємо, що політика боротьби з інфекційними захворюваннями працює. Карантин і ізоляція міст, країн і людей кращі рішення. Так, вчені виявили, що американські міста, які робили зусилля по скороченню контактів між людьми на початку спалаху 1918 року, мали значно нижчі пікові показники смертності, ніж міста, які пізніше взяли політику карантину.

Другий урок полягає в тому, що інформованість населення — ключ до контролю над пандемією. Вже сьогодні ми бачимо жахливі наслідки замовчування інформації в Ірані — на момент написання статті в країні зафіксовано понад 16000 випадків зараження і мійже 1000 смертей. Не можна забувати, що правда завжди виходить назовні — приховуючи її, нічого не добитися.

Третій урок показує, що ми повинні бути готові до будь-яких наслідків CoVID-19. Ця пандемія є одночасно шоком для попиту і пропозиції. Трудовитрати, пов’язані з виконанням рекомендованих 14 днів самоізоляції тільки для передбачуваних заражених, матимуть серйозні економічні наслідки. Закриття на карантин цілих регіонів чи країн, як недавно зробили Китай та Італія, безсумнівно, викличе рецесію — уповільнення темпу економічного зростання і фінансову кризу.

Що кажуть учені про наслідки пандемії CoVID-19?

У січні професор біології з університету Пенсильванії Масьє Боні — епідеміолог з восьмирічним досвідом роботи на місцях — в статті для The Conversation, написав, що на його думку повідомлення про кількість загиблих в результаті епідемії CоVID-19 в Китаї не відображають реальну картину. Боні вважає, що смертність від нових хвороб завжди виглядає високою на ранніх стадіях спалаху, так що швидше за все, в майбутньому дані знизяться. Однак через 8 тижнів думка вченого змінилося. Сьогодні він вважає, що нові дані, які вказують на зниження смертності, можуть так і не надійти.

Показники летальності розраховуються з використанням офіційно зареєстрованих цифр, які включають тільки тих осіб, які а) відчувають симптоми; б) вирішують, що їх симптоми досить серйозні, щоб звернутися за допомогою; в) вибирають лікарню або клініку, в якій можуть провести тест на наявність вірусу в організмі.

Вчені з Лондонської школи гігієни та тропічної медицини, Імперського коледжу Лондона та Інституту моделювання захворювань оцінили рівень смертності від інфекцій. Отримані оцінки коливаються від 0,5% до 0,94%, що вказує на те, що CоVID-19 приблизно в 10-20 разів більше смертоносний, ніж сезонний грип. Дані, отримані в ході ще одного великомасштабного дослідження, узгоджуються з отриманими результатами. Єдина потенційно хороша новина полягає в тому, що епідемія в Південній Кореї може в кінцевому підсумку показати нижчу, ніж епідемія в Китаї. Але по правді сказати це ніяк не б’ється з реальними даними з Китаю та Італії.

Коефіцієнт летальності від інфекції (IFR) визначає ймовірність смерті інфікованої людини. Коефіцієнт летальності (CFR) визначає ймовірність смерті інфікованого, який серйозно хворий і може повідомити про це лікарям. CFR більше, ніж IFR, тому що люди, які звертаються до лікарень, як правило, серйозно хворі.

Наслідки для економіки будуть серйозними. На початку березня вашингтонський дослідницький інститут Brookings представив модель сценаріїв, в яких враховуються всі шоки для світової економіки. Модель заснована на моделі гіпотетичної епідемії грипу з високою летальністю, яка була створена ще у 2006 році. Інші прогнозисти використовували моделі глобальної економіки, що враховують в основному торговельні та фінансові потоки між країнами та міжнародні виробничі ланцюжки (на кшталт виробництва айфонів, які фактично є спільним американо-китайським продуктом).

Необхідно відзначити що сьогодні й сама епідемія, і боротьба з нею за межами Китаю тільки починаються. З цієї причини точно передбачити їх масштаби поки неможливо, але вже ясно, що наслідки будуть тяжкими. Так, найменш вірогідним сценарієм вчені вважають м’який варіант: епідемію швидко переможуть, основної шкоди зазнає (або вже поніс) Китай, а відновлення займе всього кілька місяців. А найбільш вірогідним розвитком подій названий варіант середньої тяжкості: багато країн зазнають на собі те, через що пройшов Китай, але заплативши велику ціну зупинити поширення вірусу вдасться. Світова економіка в цілому відновить темпи зростання до середини 2020 року, а глобальна рецесія малоймовірна.

Однак найбільші побоювання викликає той факт, що найгірші — катастрофічні варіанти — розглядаються сьогодні навсправжки. У тому числі ті варіанти, при яких у великих країнах будуть мільйони жертв, а світова економіка піде в глибоку рецесію.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

10 найстрашніших комп’ютерних вірусів в історії

Історія дизайнерських інновацій, що виникли внаслідок криз охорони здоров’я

Руйнівні сили вимагають сміливих рішень: прогноз Forrester на 2022 рік

Голографічні презентації: скороминущий тренд або реалії майбутнього?